Israelin kaasu virtaa Eurooppaan

Suomessa on jäänyt vähemmälle huomiolle maakaasun eteläinen ulottuvuus: Israel, Egypti ja Euroopan unioni allekirjoittivat keskiviikkona Kairossa kolmenvälisen maakaasusopimuksen nesteytetyn maakaasun toimitusten lisäämiseksi EU-maihin, Euroopan pyrkiessä löytämään korvaavan energialähteen Venäjän toimituksille.

(Kuva: Euroopan unioni/Kadri Simson)

Israelin energiaministeri Karine Elharrar allekirjoitti keskiviikkona (15.06.) Kairossa kolmenvälisen yhteisymmärryspöytäkirjan Egyptin ja Euroopan unionin kanssa Israelin merialueelta Välimerellä pumpatun  maakaasun viennin Eurooppaan Egyptin kautta. Egyptin puolesta sopimuksen allekirjoitti öljyministeri Tarek el-Molla ja EU:n puolesta energiakomissaari Kadri Simson.

Sopimus allekirjoitettiin Itäisen Välimeren kaasufoorumin (EMGF) 7. ministerikokouksen yhteydessä. Ministeri totesi medialle, että sopimus tekee Israelista ja Egyptistä merkittäviä globaaleja toimijoita energiamarkkinoilla. Sopimus on voimassa tästä päivästä alkaen kolme vuotta. Sen jälkeen se uusitaan automaattisesti kahdeksi vuodeksi.

Yhdessä eurooppalaisten kumppaneidemme kanssa Egypti ja Israel lähettävät viestin, että maakaasumarkkinoilla voidaan olla kilpailukykyisiä ja samalla etsiä parempaa tulevaisuutta ympäristön kannalta”, sanoi ministeri Elharrar lehden mukaan. Hän muistutti, että sopimuksen allekirjoittaminen on historiallista, ja mainitsi myös Ukrainassa käynnissä olevan sodan Euroopalle aiheuttaman tilanteen.

Elharrarin jälkeen puhui tilaisuudessa Jordanian energia- ja mineraaliministeri Saleh Al-Kharabsheh.  Hän totesi, että Jordania on sitoutunut vuoropuheluun kaikkien EMGF:n jäsenten kanssa edistääkseen alueellisen maakaasun hyödyntämistä, sekä energian kestävää käyttöä, ja ympäristönsuojelun huomioimista.

Allekirjoitustilaisuuteen osallistunut Euroopan unionin energiakomissaari Kadri Simson twiittasi: ”Tämä on historiallinen päivä EU:n energiasitoutumiselle ja energiavarmuudelle: MOU:n allekirjoittaminen Egyptin ja Israelin kanssa, jotka ovat kaksi luotettavaa, strategista kumppania. Voimme luottaa nesteytettyn maakaasun [LNG] tuloon Israelista ja Välimeren alueelta Egyptin LNG-infrastruktuurin kautta.”

Israelin energiaministeri korosti Al-Monitorille keskiviikkona allekirjoitetun yhteisymmärryspöytäkirjan taloudellista, ympäristöllistä ja diplomaattista merkitystä. Elharrar on työskennellyt useiden kuukausien ajan sopimuksen eteen, ja erityisesti viime maaliskuussa Pariisissa pidetyn Kansainvälisen energiajärjestön ministerikokoukseen jälkeen.

Energiakysymyksestä on tulossa merkittävä tekijä Israelin ja Egyptin kahdenvälisten suhteiden vahvistamisessa. kertoi ministeri lehdelle. Maita yhdistää jo mm. turvallisuusyhteistyö Siinain niemimaalla ja Gazan aluetta koskien. Energian merkitys yhteistyössä on kasvussa: Tänä vuonna Israel sai kaasutuloa viennistä Egyptiin 900 miljoonan Israelin sekelin (260,5 miljoonaa dollaria) arvosta.

Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyen ja ministeri Elharrar tapasivat jo ennen kokousta Jerusalemissa. jossa Von der Leyen tapasi tiistaina Israelin pääministerin Naftali Bennettin. Elharrar keskusteli myös Italian pääministerin Mario Draghin kanssa samoista asioista.

Israelin mannerjalustalta Välimerellä pumpattu kaasu nesteytetään Egyptissä ja kuljetetaan LNG-laivoilla Eurooppaan. Israel on viime viikkoina luvannut kiihdyttää kaasun tuotantoaan kysynnän kasvaessa ja hintojen noustessa, ja aikoo yhteistyössä muiden Lähi-idän maiden kanssa myydä kaasua Eurooppaan, joka oli aiemmin Venäjän suurin energia-asiakas.

Luettavaa:

 • Al-Monitor 15.06. 2022: Israelin energiaministeri solmi sopimuksen kaasun viennistä Eurooppaan Egyptin kautta,
 • North Press Agency 16.06. 2022,

7 Comments

 1. Obelix
  17.6.2022 12:21

  Israelin kaasu virtaa Eurooppaan….. Onhan tämä kerrottu Suomessa isossa mediassa – onhan?

  Vastaa
 2. Huumekauppaa
  17.6.2022 12:52

  Tämä öljyallas joka on välimeren pohjukassa, ja jonka saksalaiset löysivät vuonna -74, on maailman suurin öljyallas. Se on suurempi kuin koko lähi-idän öljyaltaat yhteensä. Sitä on vain pihdattu tulevaisuutta varten.

  Jos ajattelette että Kreikka, Egypti. Libya ja Israel pumppaavat samasta öljyaltaasta, niin käsitätte minkä kokoinen se on. Ja koska öljyn mudostuminen on jatkuva prosessi (se ei tarvitse vuosimiljoonia ja fossiileja vaikka meille niin väitetään) niin ymmärrätte miksi noin ison öljyaltaan reunoille tapellaan jatkuvasti. Se joka sitä hallitsee, sillä on tulevaisuuteen ulottuva tulonähde.

  Ja tätä taustaa vasten on helpo ymmärtää miksi se on nyt otettu enenevissä määrin käyttöön. Eurooppa halutaan tehdä siitä riippuvaiseksi.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   17.6.2022 15:07

   Eurooppa pääsee nyt #riippumattomaksi Venäjän kaasusta, johon Willy Brandtin, Merkelin ja ScholtZin peli perustuu. Ja mikä parasta, #muslimiveljeskunnan (presidentti Mursi) tultua syrjäytetyksi Egyptissä kaasua (=energiaa) tuottaa Euroopalle (=sivistyneet teollisuusmaat) joku muu kuin iänikuiset öykkämöykkä-maat.

   Parlamentaariset demokratiat voivat ostaa kaasua parlamentaarisilta demokratioilta, -voitteko kuvitella! (ei tarvitse, se on pian totta.)

   Muuttakaakin lomasuunnitelmanne: Ei enää Antalyaan ruokkimaan Erdon hyökkäyssotaa Syyriassa, vaan Egyptiin!

   Vastaa
   1. Vai vielä sivistysvaltio
    19.6.2022 16:16

    Ja Israelhan on se tunnettu rauhan tyyssija jka ei sorra Palestiinan maaperällä olevia palestiinalaisia ja neuvottelee ympärilleen rauhaa alati.

    Vastaa
 3. Lauri
  18.6.2022 10:45

  Rikoksella perustettu israel myy eurooppalaisille rikoksella hankittua kaasua. #läntiset arvot

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   18.6.2022 13:10

   Aiemmin olemme ostaneet kaasua, joka on pumpattu Jamalin niemimaalta. Alkuperäiskansalta nenetseiltä ei ole kysytty, eikä heille ole maksettu mitään.

   Vastaa
 4. Pekka Paunio
  23.6.2022 09:37

  Tarkkaan ottaen sieltä ei virtaa yhtään mitään Eurooppaan. Kyseessä on suunnitelma, jonka toteutuminen on epävarmaa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top