Israelin syksyllä 2007 tuhoaman Deir Ezzorin plutonium-laitoksen jäännökset ovat tutkittavissa (VIDEO)

Syyrialainen uutistoimisto Al Masdar News otti eilen puheeksi hyvin merkillisen asian: Iran ja Syyria valmistelivat ydinpommikelpoisen plutoniumin tuotantoa Deir Ezzorissa Syyriassa, ja Israelin ilmaisisku keskeneräiseen laitokseen lopetti projektin. Israel salasi asian vuosikymmenen ajan, säästääkseen Syyrian presidentti Bashar al Assadin kasvojenmenetykseltä, mutta nyt väitetyn pommitehtaan rauniot ovat tutkittavissa.

Syyskuun kuudennen päivän aamuna v.2007 Israelin ilmavoimien IDF:n F-15 ja F-16 hävittäjät iskivät itäisessä Syyriassa sijatsevaan kohteeseen ja tuhosivat sen. Iskun operaationimi oli ”Orchad” ja käskyn sen toteuttamiseen oli antanut Israelin pääministeri Jehud Olmert. Tuhotussa laitoksessa oli käynnistymässä pommikelpoisen plutoniumin valmistus, ja hankkeen takana oli pappisvaltainen Iran. Tämän ja paljon muuta kertoi eilen Al Masdar -uutiskanava.

Menetyksen kärsineet Syyria ja Iran eivät asiasta paljon pukahtaneet, eikä Israelilla ollut intressiä epävakauttaa Lähi-Idän tilannetta heikentämällä al-Assadin perhedynastian valtaa Syyriassa. Tietoa kuitenkin vuosi länteen jo samana vuonna iranilaisen kenraali Ali Reza Askarin loikatessa USA:han. Kenraali Askari paljasti myös Pohjois-Korean osuuden Deir Ezzorin hankkeessa.

”Askari antoi erittäin arvokasta tietoa. Hän kertoi muun muassa Iranin rahoittamasta ja pohjoiskorealaisten rakentamasta Syyrian ydinohjelmasta. He rakensivat grafiittihidastettua reaktoria nimeltä Al Kibar, jonka oli tarkoitus tuottaa ydinasekelpoista plutoniumia, ” tbe War on Boring-julkaisu.

Assad oli kenraalin mukaan ottanut yhteyttä Pohjois-Koreaan jo vuonna 2000 ja kaksi vuotta myöhemmin pohjoiskorealaiset teknikot olivat jo Syyriassa aloittamassa hanketta. USA oli kuitenkin perillä asioista jo ennen Askarin loikkausta, sillä se oli seurannut elektronisesti Israelin valmisteluja ja iskua Deir Ezzoriin.

IDF:n isku tapahtui Välimeren kautta, ja kohteen lähestyminen Turkin rajan suuntaisesti. Julkaisu väittää Syyrian tutkajärjestelmien sokaisun lisäksi yhden tutka-aseman tulleen tuhotuksi. Huolimatta tiedotuksen niukkuudesta, mediaspekulaatio IDF:n iskun tarkoituksesta alkoi heti. Presidentti Bashar Al-Assad kiisti Qatarilaiselle lehdelle, ettei Syyriassa ollut minkäänlaisia ydinmateriaalia valmistavia laitoksia. Assad väitti tuhoutuneen rakennuksen olleen tyhjä.

Vuosi sitten israelilaiset lehdet julkaisevat operaatio Orchidia koskevat tiedot, ja Israel myöntää virallisesti iskeneensä Deir Ezzoriin syyskuussa 2007. Al Masdar kertoo, mitä oletetun tuhotun reaktorin paikalla on tänään:

Alue on tällä hetkellä Syyrian demokraattisten joukkojen (SDF) valvonnassa, näiden onnistuttua karkoittamaan islamilaisen valtion (ISIS, ISIL, IS, Daesh) joukot. Vaikka alue ei ole Syyrian hallituksen (Assadin) valvonnassa Itä-Syyriassa, se on edelleen jokseenkin koskematon. Kuten huomaamme Israelin äskettäisistä hyökkäyksistä Damaskusta ja Homsia vastaan, Syyrian hallituksella on vain harvoja kohteita, jotka on naamioitu rakennuspaikoiksi, ja jotka olisivat voineet todellakin olla sotilaallisia tutkimusrakennuksia.

Al Masdar muistuttaa Israelin iskusta Osirakin ydinreaktoriin Bagdadin lähellä v.1981, toteaa ettei Israel salli vihollistensa rakentaa toimintakykyistä ydinasetta. Ottamatta kantaa siihen, mitä Deir Ezzorissa todella oltiin tekemässä, Masdar toteaa Israelin tienneen siitä jo hyvän aikaa ennen hyökkäystään. Miksi sitten syyrialainen uutistoimisto ottaa tämän asian esille juuri nyt? Tähän onkin helppo vastata; Deir Ezzorin reaktorirakennuksen, -jos se oli sellainen, jäännökset ovat nyt USA:n tukeman koalition hallussa, ja niitä on mahdollista tutkia ilman että Al-Assad tai Israel pääsee vaikuttamaan siihen mitä raunioista löytyy.

Ilmakuvien mukaan paikkaa näykyy kovasti siivotun iskun jälkeen, mutta ydnmateriaalin jälkiä on mahdotonta poistaa. Tutkijat sitten vaan töihin.

Al Masdar News 07.04.2019: Did Israel destroy Syria’s nuclear weapons program?.

Asiasta lisää: The Times of Israel 21.03.2018: ..

https://www.extrauutiset.com/iranin-ilmavoimien-komentaja-maanantaina-olemme-valmiit-tuhoamaan-israelin/

https://www.extrauutiset.com/hezbollahin-kakkosmies-uhoaa-ohjuksemme-yltavat-kaikkialle-israeliin/

3 Comments

 1. Heikki Palonen
  22.4.2019 07:50

  ”Ilmakuvien mukaan paikkaa näykyy kovasti siivotun iskun jälkeen, mutta ydnmateriaalin jälkiä on mahdotonta poistaa”

  Muuten hyvä, mutta ydinmateriaalia ei vielä oltu tuolloin tuotu paikalle, rakennustyö kun oli pahasti kesken. Israelin agentit noutivat ennen iskua maanäytteitä paikalta nimenomaan varmistaakseen ettei ollut. Muussa tapauksessa isku olisi ollut melkoinen katastrofi kaikille lähialueen maille. Toki nyt kun ah niin puolueeton USA pääsee asiaa ”tutkimaan”, voidaan tarina toki sepittää toisenlaiseksi, tarkoitusperiensä mukaan.

  Vastaa
 2. Heikki Palonen
  22.4.2019 11:20

  Otan takaisin aiemman kommenttini siltä osin, että lähteestä riippuen sieltä nimenomaan löydettiin radioaktiivisia materiaaleja, mutta uutisointi on hyvin kirjavaa, erilaisin versioin. Toisaalta, IAEA oli myös jo todennut näytteistä siellä olleen reaktorin..

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   22.4.2019 11:56

   Reaktori on kiintoisa tieto. Olik siellä merkkejä plutoniumin rikastamisesta?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top