Istuntosalissa horteen ja valveen rajamailla

Tämän päiväisen kyselytunnin tunnelma oli kuin maakusalissa: Puhetta kyllä riitti mutta poissa oli se viime vaaleista lähtien vallinnut kirpeä, kipakka, joskus jopa vihamielinen, raivoisa ja joka tapauksessa ainakin jokseenkin kiihkeä meno ja meininki. Mistä se sitten johtui ? Ehkä aihepiireistä, joista on väännetty ilmeisen väsyksiin asti eli vanhuksista, omaishoidosta ja kotitalousvähennyksestä.

Ja totta kyllä varsinaisesti mitään uutta ei ollut ainakaan vastauksissa mitä ministerit antoivat, -jos antoivat. Sinänsä äänessä olemistä ei voi pitää vastauksena. Mutta ehkä tämä oli kansakunnan kaapin päältä ensimmäinen näyttö siitä mitä tarkoitetaan Yleisradion aloittamalla ”Hyvin sanottu ” -peräti viisivuotisella kampanijalla. Eli puhukaa mutta älkää sanoko mitään.

Peräti 141 kansanedustajaa vaatii eturauhassyöpiin seulontaa, mutta hallitus puhuu aivan muusta

Sari Tanus (kd): ”Aiotaanko eturauhaslaki saada aikaan ? 141 edustajaa on sen takana ”? Perhe- ja Peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd): ” tärkeää on,että suolistosyöpiä testataan. Eturauhasseulonta ei ole hallitusohjelmassa”.

Minna Reijonen (ps): ”Vappusatanen meni muihin muihin maihin mutta, halutaanko meillä omaishoito tehdä verottomaksi?” Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk):”On ratkaistava paljonko tehdään, mitä tehdään mutta ei hallitusohjelmassa ole omaishoitajien verottomuutta”.

Pia Kauma (kok).” Eläkeläinen maksaa enemmän saman suuruisesta tulosta kuin työssä käyvä. Aiotaanko tämä asia korjata ?” Vanhanen: ”Eläkeläisten verotusta ei alenneta”. Jari Koskela (ps): ”Lääkekulujen omavastuu pitää poistaa pienituloisilta. Miksi ette halua parantaa pientuloisten asemaa.” Vanhanen: ”On vaikea tässä tilanteessa alentaa veroja, kun velkaa otetaan yli 19 mrd”.

Kotitalousvähennystä -ehkä- korotetaan

Sari Sarkomaa (kok): ”Esitämme kotitalousvähennyksen leikkauksen perumista ja nostoa 5000 euroon. Miksi leikattiin ? Sanna Marin (sd): ”Hallitus tulee katsomaan mitä voidaan tehdä. Kehysriihessä keväällä katsotaan. ”Vanhanen: ”Selvityksen mukaan kotitalousvähennykselle ei ole riittävästi käyttöä.”.

Asiasta kaikki puolueiden eläkeläisjärjestöt ovat yksimielisiä. Ja tämä on tietysti hallitukselle hieman kiusallista kun omat ”harmaat pantterit” purevat.

Mikko Savola (kesk):”Jos kotitalousvähennystä käytettäisiin esimerkiksi myös siihen, että sillä voisi ostaa palveluja lapsille ja lastenlapsille ?” Vanhanen: ”Valtion varoista jaettava tuki ei saa valua hintoihin.” Ville Tavio (ps): ”Maahanmuuttoon ja ilmastoon rahaa riittä aina,verotusta tulisi keventää, koska työnteko ja yrittäminen kannattaa.” Vanhanen: ”11 mrd. euroa lisää velkaa ensi vuonna. Valtion on myös katsottava tulojaan. Kulutuksen suurin este on epävarmuus, siksi ei verotuksella elvytetä.” Heli Järvinen (vihr): ”Voisiko olla parturi ym. palveluiden käyttäminen tulla kotitalousvähennyksen piiriin ?” Vanhanen: ”Kyllä tullaan pohtimaan, mutta ei pyöränkorjausta. En tule puoltamaan sitä, että kaikki mahdolliset palvelut olisivat kotitalousvähennyksen piirissä”.

Ja olisihan noita vaikka ja mitä mitä voisi ainakin mielikuvitella kotitalousvähennyksen piiriin mutta sitten mikään raha ei riittäisi,ei nyt Kokoomuksen vaatima 5000 euroa, ei ehkä edes 50 tuhattakaan euroa.

Seppo Huhta

2 Comments

 1. Puolueeton
  19.11.2020 21:44

  Vanhasen tulisi miettiä, miten valtion menoja voidaan vähentää. Ei tarvitse ottaa velkaa ja veroja voi vähentää. Verotuksen takia Suomi on EUn kalleimpia ja köyhempiä maita. Tarkennus, kansalaiset ovat köyhiä ja eliitti voi hyvin.

  Vastaa
  1. seppo
   19.11.2020 23:30

   Niin esim. maahanmuuttoon kuluu jo yli 3,2 mrd euroa se on hurja summa eli jokainen työssäkäyvä kaataa tuloistaa reilun satasen kuussa eli noin 1300 vuodessa siihen kaivoon.Ja sen päälle ovat monet muut kyseenalaiset rahanreiät.Totta kai eläkeläisten veroista myös menee mutta jaon tuon työssäkayvien osalle niin nin hahmottuu selvemmin.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top