Itä-Syyrian arabiheimo julisti sodan ”sionisteille” ja kurdeille

Itäsyyrialainen al-Akidatin arabiheimo näyttää julistaneen sodan aluetta kontrolloivalle kurdivetoiselle hallinnolle, ja myös Yhdysvaltain joukoille, joita se pitää ”sionistisina” miehitysjoukkoina. Asiasta kerrottiin sunnuntaina Deir-ez-Zorissa pidetyn kokouksen jälkeen.

Eufratin itäpuolinen Syyria on ollut Damaskoksessa olevan virallisen hallituksen tavoittamattomissa siitä alkaen, kun ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS) terroristit karkoittivat alueelta hallituksen sotilaat. Kurdijohtoinen ja vielä silloin Yhdysvaltain tukema Syyrian Demokraattiset Voimat SDF karkoitti IS:n jihadistit vuonna 2015, ja hallituksen joukkoja pääsi alueelle lokakuussa 2019, kun Turkin hyökättyä Syyriaan hallitus ja SDF lähentyivät. Nyt tilanne itäisessä Syyriassa on mutkistumassa Deir ez-Zorin arabiheimojen alettua tekemään omaa politiikkaa.

On epäselvää, missä määrin heimot tai klaanit ovat vastustaneet tai tukeneet IS:n perustaman ”kalifaatin” hallintoa alueella, mutta yhteensovittautuminen vuoden 2015 jälkeisen hallinnon kanssa on sujunut tähän asti ainakin näennäisesti. Asennemuutoksen syynä eivät ole kerrotut välikohtaukset, vaan jotain muuta. Se voi olla joko Damaskoksesta käsin tapahtunut vaikuttaminen, tai (kurdi-)paikallishallinnon tekemä sopimus itäisen Syyrian öljykenttien käyttöönotosta amerikkalaisen öljy-yhtiön toimesta.

Saattaa olla, että arabisheikit eivät ole saaneet siivua öljyrahoista. Myös Syyrian presidentillä Bashar al-Assadilla on syitä reagoida kaikkeen öljykenttiin liittyvään. Assad on aiemmin julistanut, että Syyrian öljy kuuluu vain Syyrialle, so. sitä koskevat sopimukset tehdään hänen kanssaan. Assad siis katsoo Itä-Syyriaan, ja muistaa öljyn.

Koillis-Syyrian kurdivetoisen itsehallinnon ja Syyrian keskushallinnon yhteensovittamiseen on tullut uusia mutkia.

Asiasta kertoi 11.08.2020 The Syrian Observer.

Korjaus: Uutinen koskee yhtä Syyrian arabiheimoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top