Itävaltalais-lehti tänään: Myös Kroatia kieltäytyy Marrakeshin sopimuksesta (GCM)

Kroatian presidentin mukaan hänen maansa ei tule liittymään YK:n valmistelemaan maahanmuuttosopimukseen GCM:ään, kertoi Kronen Zeitung. Itävalta on jo ilmoittanut (31.10.), ettei sekään aio allekirjoittaa joulukuussa YK:n huippukokouksessa Marrakeshissa allekirjoitettavaa sopimusta. Lehti arvelee Italian antavan piakkoin samansisältöisen ilmoituksen.

”Voitte olla varmoja siitä, että en tule allekirjoittamaan Marrakesh-sopimusta”, vastasi Kroatian presidentti Kolinda Grabar-Kitarovic lehden kysymykseen.

Marrakeshin julistus, jonka juridinen moitteettomuus on epäselvää, on ikäänkuin valtioita sitova sopimus, ja siihen sisältyy raportointivelvollisuus, ja sanktioiden mahdollisuus. Sopimuksen sanonnat kieltävät rajoitusten asettamisen maahanmuutolle ja jotkin kohdat ovat tulkittavissa määräykseksi suosia maahantulijoita heidän maassaolo-statuksestaan riipumatta.

USA on jo irtautunut sopimus-hankkeesta jo viime vuonna, eikä presidentti Donald Trumpin mukaan tule allekirjoittamaan GCM-julistusta. Muita kieltäytyjiä ovat Unkari ja Australia. Tsekki, Puola ja Japani ovat myös ilmaisseet haluttomuuttaan.

Suomessa kansanedustaja Ville Tavio (PS) on esittänyt GCM:n tuomista eduskunnan käsittelyyn, ettei hallitus menisi allekirjoittamaan sitä ominpäin, minkä se Tavion mukaan olisi muuten tekemässä.

Itävallan kritiikki GCM_sopimustekstiä kohtaan sisältää mm., että sopimus hämärtää laillisen ja laittoman maahantulon eron. ”Olemme sitä mieltä, että työperäisen maahanmuuton ja turvapaikan hakemisen välillä tulee olla selkeä ero”, täsmensi liittokansleri Sebastian Kurz (ÖVP). Sopimustekstissä, josta ei ole virallista suomenkielistä käännöstä, on herättänyt huomiota myös ”ei-muodollisesti hankitun koulutuksen” hyväksyminen kotimaisissa oppilaitoksissa hankitun ja dokumentoidun koulutuksen vertaiseksi esm. työnhaussa. GCM-paperi siis velvoittaa maahanmuuttajan vastaanottaneen maan viranomaiset hyväksymään henkilön itsensä ilmoittamat opintosuoritukset ilman että niistä on mitään havaintoa.

GCM sisältää muutakin samantyyppistä, mm. yrityksen-perustamisen helpottamista maahantulijoille. Kriitikot ihmettelevät useita tämänkaltaisia kohtia, kun sopimusteksti muuten kiivailee #syrjintää vastaan. Sopimuksessa on kaikkiaan 23 kohtaa.

Kronen Zeitung, 02.11.2018: Migrationspakt: Auch Kroatien ist raus – und Italien könnte folgen.

Suomen Uutiset 31.10.2018:

Eduskunnan kantaa sopimukseen ei ole olemassa. Sopimuksesta annettiin tieto alkukesästä eduskunnan hallintovaliokunnalle, suurelle valiokunnalle ja ulkoasiainvaliokunnalle, mutta Tavion ulkoministeriöstä saaman tiedon mukaan sopimustekstiä ei ole käännetty suomeksi.

– Onko Suomi enää demokratia? On käsittämätöntä, että Sipilän hallitus aikoo sivuuttaa maahanmuuttopolitiikassa eduskunnan, Ville Tavio ihmettelee.

– Oli sopimuksen sisällöstä mitä mieltä tahansa, demokratia vaarantuu, jos asiasta ei saa edes puhua eduskunnan täysistunnossa, Tavio sanoo.

Ville Tavio: YK:n maahanmuuttosopimusta ajetaan läpi salaa suomalaisilta

4 Comments

 1. Nestori Lundahl
  2.11.2018 12:37

  Kun kaikki muut maat kieltäytyvät allekirjoittamasta sopimusta, jääkin Suomi maailman ainoaksi maaksi joka sen allekirjoittaa ”koska meidän on pakko”.

  Vastaa
 2. Minä
  2.11.2018 15:26

  Suvakkien paremman tiedon mukaan Ville Tavio heikentää demokratiaa vaatimuksillaan.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   4.11.2018 18:27

   Sitten oikeeta ”denokratiaa” on vain Brysselissä ja YK:ssa: Jos Suomessa päätetään Suomen asioista, se on niin väärin.

   Vastaa
 3. Pirjo Reide
  6.11.2018 13:34

  Ymmärtääkö Suomi=sen johtoporras taas ollenkaan, mistä oikeasti tässä niin sanotussa sopimuksessa onkaan kyse?
  Eivät ymmärrä eikä sitä herran tähden pidä myöskään minkään täyspäisen hyväksyä, ei allekirjoittaa, ei koskaan ratifioida!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top