Itseään vahvistava väkivallan kierre jatkuu Israelissa, rauhan kannattajat myös liikkeellä

Viime viikon alusta lähtien olemme saaneet lukea yhä hälyttävämpiä uutisia Israelista ja Palestiinasta: Palestiinan hallintoalueelta Gazasta on ammuttu tuhansia raketteja israelilaisiin kaupunkeihin, ja ne ovat aiheuttaneet ihmishenkien menetyksiä. Israelin puolustusvoimat on vastannut ilma-iskuilla Hamasin ja islamilaisen jihadin kohteisiin Gazassa, mutta tämä iskujen vaihto ei ole kaikkein pahinta: Israelin kaupungeissa on ollut arabi- ja juutalaisasukkaiden yhteenottoja ensimmäistä kertaa valtion olemassaolon aikana.

Lodin kaupunki Tel Avivista itään ei ole ainoa kriisipiste, mutta ensimmäisiä tilanteen kärjistymisen näyttämöitä. Kaupungin synagoga on poltettu, ja israelilainen sanomalehti on käyttänyt tapahtuneesta otsikossaan maailman juutalaisille traumaattista sanaa ”Kristallnacht”. Otsikkokuvassa kannetaan sakraaliesineitä vaurioituneesta synagogasta. Myös kaupungin moskeija joutui vandalismin kohteeksi.

Viranomaiset kertovat Lodiin saapuneen sekä juutalaisia että arabi-yllyttäjiä, ja yrittävänsä ottaa heidät kiinni, -ennen kuin nämä saavat aikaan mitään peruuttamatonta. Kaupungin 77000:sta asukkaasta neljännes on arabeja. Monissa muissa sekä juutalaisten että palestiinalais-arabien asuttamissa kaupungeissa, Haifassa ja Acressa, on tapahtunut samaa, ja mm. Haifaan johtavalla valtatiellä on kivitetty henkilöautoja ja ainakin yhtä bussia, mistä on aiheutunut vakavia loukkaantumisia. Kuvat rikkoutuneesta autosta ja verisestä turvaistuimesta eivät suinkaan levitä rauhallisuutta kansanryhmien välille.

Israel on julistanut hätätilan juutalaisten ja palestiinalaisten seka-asutus kaupungissa Lodissa (Lydd). Palestiinalainen kaupungin asukasta ammuttiin kuolettavasti maanantaina (10.05.). Moskeijaan ja synagogaan on molempiin hyökätty.

Tilanne alkoi Jerusalemin Temppelivuorella, jota sekä juutalais- että islamin-uskoiset käyttävät pyhänä paikkana. Siellä on ennenkin kivitetty juutalaisia rukoilijoita ja Israelin sotilaat ovat hajottaneet aggressiivisten palestiinalaisten kokoontumisia.  Tämän päälle Gazaa hallitseva Hamas ja sen kanssa kilpaileva islamilainen jihad aloittivat rakettikampanjan rajan yli Israeliin. Tätä on tapahtunut ennenkin, mutta tällä kertaa rauhattomuus tarttui myös Israelin arabiväestöön, jolla on maan kansalaisuus, edustus Knessetissä, ja joka on ollut lojaalia -tai ainakin hiljaa- aiemmissa kriiseissä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu kommentoi myöhään keskiviikkona Israelin kaupungeissa tapahtuneita mellakoita ja vastakkainasettelua. Hän varoitti ristiriitojen lietsojia, ja kertoi aikovansa palauttaa lain ja järjestyksen:

”Mikään ei oikeuta arabien painostamista juutalaisten keskuudessa eikä mikään oikeuta juutalaisten painostamista arabien toimesta. Emme hyväksy tätä. Emme ole tämän väkivallan käyttäjiä. Palautamme laillisuuden ja hallinnon kaikissa kaupungeissa, seka-asutetuissa kaupungeissa, juutalaisissa kaupungeissa – kaikkialla. ” ”Yhdistykäämme yhdessä tekemään se, mitä meidän on tehtävä maamme kansalaisina: palauttamaan järjestys, poistamaan tämä anarkia ja säilyttämään ja palauttamaan kaikille ansaitsemamme turvallisuus ja rauha”, sanoi Netanyahu.

Netanyahu vieraili torstaina mellakoista kärsineessä Lodissa, tukemassa asukkaita ja kehoittamassa rauhallisuuteen. Israelilainen lehdistö on uutisoinut tapahtumista yllättävän tasapuolisesti, ja antanut mm. tilaa arabi-haastateltujen mielipiteille: He syyttävät kiristyneestä tilanteesta mm. kunnallishallintoja ja pääministeri Netanyahua.  Arabien ja juutalaisten rauhanomaisen rinnakkaiselon kannattajat eivät ole kuitenkaan luovuttaneet, vaan olivat tänäänkin liikkeellä.

Arabien ja juutalaisten solidaarisuustilaisuuksiin on kokoonnuttu koko Israelissa tänään, Nasaretissa Tel-Avivissa, Jerusalemissa, Be’er-Shevassa, ja niin monilla muilla paikkakunnilla. Toivon voivani olla siellä itsekin, tuhansien israelilaisten kanssa. Yiftah Curiel.

Luettavaa:

Lopuksi arabien hurraamista rakettien osuessa israelilaiseen asutuskeskukseen:

2 Comments

 1. Orang Utang
  15.5.2021 18:29

  Kiinnitätte juuri oikeaan asiaan huomiota, kun tuotte tämän asian esille: Israel itse on luhistumassa sisällissotaan. Myös USA ja Ranska ovat sisällissodan partaalla. Valtiot toinen toisensa jälkeen tulevat luhistumaan uuden demokratian alle. Näin on jo tapahtunut Libyalle, Irakille, Jemenille jne.

  Sisällissodat eivät rajoitu vain valtioihin. Myös valtioiden mittaisten suuryritysten sisällä resurssit keskitetään valtataisteluihin:
  – Apple Fires New Employee After One Month Because of Mean Things He Wrote in a Book

  Vastaa
 2. Rahankeräystä
  15.5.2021 20:32

  Se netanjahu tiettävästi sanoi että palestiinalaiset maksavat kalliisti. Onkohan niillä joku keräys jonne voisi antaa rahaa. Pääsisivät sittenm maksamaan juutalaisille. Kuten saksalaiset maksavat tänäkin päivänä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top