IV Lisätalousarvio, jokaisen suomalaisen velka nousemassa 30 000 euroon

Tämä siksi,että Sanna Marinin (SDP) hallitus on takanaan olevien kansanedustajien tahdosta nostamassa valtion velan katon nykyisestä 125 miljardista 150 000 000 000 euroon, eli 150 miljardiin euroon.

Jos tuon summan jakaa keskiverto suomalaisille perheille eli kaksi aikuista, kaksi lasta niin se tekee 120 tuhatta euroa eli suomalaisen kaksion keskihinnan tai vähän käytetyn Ferrarin, -sellaista tuolla rahalla esimerkiksi saisi.

Eduskunta hyväksyi neljännessä lisätalousarviossa 4 miljardin lisätalousarvion ja syksyllä on tulossa viides lisätalousarvio. Tuore valtiovarainministeri Matti Vanhanen ( Kesk.) kertoi,että kaikkiaan Suomi ottaa tänä vuonna lisää velkaa noin 19 miljardia euroa -toivoa sopii, että, kun edellinen kolmas lisätalousarvio oli 3,6 miljardia niin, että viides ei ala viitosella ja ettei niitä sen jälkeen tule lisää.

” Nyt meille kaikille valkenee lainamäärän valtava kasvu”

Rahaa jaetaan esim. sairaanhoitopiireille 200 miljoonaa. 1,2 miljardia tie- ynnä muuhun infraan, 350 miljoonaa uusiin asuntoihin, yli 4000 uutta aloituspaikkaa korkeakouluihin, 200 miljoonaa osaamiseen ja tutkimiseen.

Vanhanen myös maalaili, että kvartaaliteknologiasta tulee mahdollisesti Suomen ”uusi Nokia”. Hallitus myös tukee akkuteollisuutta, johon Suomessa on raaka-ainetta.

Tulot putoavat tänä vuonna miljardeja mutta menoja tulee lisää n.19 miljardia

Hallitus tavoittelee ”tiekarttaa”, jolla pyritään tasapainottamaan Suomen talous 31.12.2029 mennessä. Jos velattomaksi aiotaan, niin tämä tarkoittaisi sitä, että lainaa korkoineen lyhennettäisiin vuoden 2022 alusta seuraavan kahdeksan vuoden aikana liki 19 miljardia vuodessa eli yli 1,5 miljardia kuukaudessa.

Vanhanen ennusti, että tulee sekä veronkorotuksia, että leikkauksia.

Ja jos maailma ajautuu taas vuoden 2008 tavoin finanssikriisiin niin Suomen kaltaiset maat kärsivät eniten. Opposition ryhmäpuheenvuoroissa tänään eduskunnassa ei nähny tunnelin päässä juurikaan valoa, ei edes sitä junaa. Hallituspuolueiden edustajat taas ajoivat sillä junalla loistavaan tulevaisuuteen.

Anneli Kiljunen ( SDP):

Lisätalousarvioon kuuluvalla 1,4 miljardilla eurolla turvataan kuntien peruspalvelut. Ja suuren vastuun kantaneet sairaanhoitopiirit saavat 200 miljoonaa.

Veronkorotukset ja leikkaukset olisivat nyt haitallisia. Jos nyt ei otettaisi velkaa niin seurauksena olisi konkurssiaalto ja massatyöttömyys.

Lulu Rannne ( PS):

On hyvä,että yrityksiä tuetaan mutta tuet tulevat kolme kuukautta myöhässä, -ketjukolari on jo tapahtunut ja se jatkuu. Talouden akuuttikriisi ei ole ohi. Lisätalousarvio on roiskittu todella suurella pensselillä ja jokaisella hallituspuolueella näyttää olleen vielä oma suti.  Tämä IV:s lisätalousarvio on hallituksen suurin virhe – tähän asti .

Timo Heinonen (Kok.):

Valtion menoista katetaan liki kolmannes veloilla. Se mitä EU kaavailee avustus- ja lainapaketiksi koronavaurioiden vuoksi on rahaa nimenomaan Italialle, Espanjalle.

Suomi ei missään nimessä saa lähestyä vähääkään Italian tapaa hoitaa talouttaan. Tällä menolla hallitus romahduttaa koko Suomen.

Pian verot nousevat ja elvytys muuttuu antielvytykseksi.

Arto Pirttilahti ( Kesk. ):

On hyvä, että puurakentamista tuetaan ja tavoitteena on edelleen pitää koko maa asuttuna. Keskusta pitää myös hyvänä asiana, että koulutuspaikkoja korkeakouluissa ja yliopistoissa lisätään.  Me uskomme, että Suomi kestää tämän velkapiikin.

Mutta ei voi olla pitkään niin, että miljardi euroa on uusi miljoona.

Inka Hopsu ( Vihr.):

Näillä elvytystoimilla pyritään nousemaan koronakriisistä. Kun korona on vinyt aikaa ja resursseja muulta terveydenhoidolta niin hoitovelanpurku on iso haaste. On myös niin,että pelkkä talouskasvu ei riitä, vaan tarvitaan vihreää elvytystä. Ja lisätalousarviossa onkin varattu lähes miljardi ilmastotoimiin.
Tällä lisätalousarviolla pitää myös parantaa nuorten ja ikääntyneiden työllisyytä.

Veronika Honkasalo ( Vas.):

Koronakriisistä ovat kärsineet eniten naispuoliset alat. Tässä kriisissä on kysymys sukupuolittumisesta ja luokkakriisistä.

Tällä lisätalousarviolla varmistetaan,että kaikista myös lapsista ja nuorista pidetään huolta.

Ja kotimaanmatkailun tukemisella edistetään myös hiilineutraalia Suomea.

Joakim Strand ( RKP ):

Hallitus antaa suoraan euroja ihmisten selviämiseen.

Mutta kansantalouden pitäminen pystyssä ns. elvytysrahalla ei ole pidemmän päälle kestävää.

Päivi Räsänen ( KD ):

Suomella ei ole enää varaa syrjäytyneisiin.

On hyvä, että uusia nuorille tarkoitettuja aloituspaikkoja tulee lisää 4 800 ja siihen on varattu 124 miljoonaa euroa tässä vuoden 2020 neljännessä lisätalousarviossa mutta tämä ei tietenkään riitä, opiskelijat tarvitsevat -nämäkin- tukea myös tulevina vuosina.

Kun tätä lisätalousarviota katsoo niin erilaisia hankkeita on poimittu kuin olisi oltu ostoksilla valintalossa. Me odotamme edelleen pikaisia toimia työllisyyden parantamiseksi.

Harry Harkimo  (Liike Nyt ):

Hallitus kaataa rahaa miljardeja euroja kulutukseen mutta ei havannoi sitä, että se nostaa investointien hintoja.

Saksassa esim. ruuan arvonlisäveroa (ALV) lasketaan elvytystoimena 7,5 prosentista 5 prosenttiin. Ja kaikki muutkin Saksan elvytystoimet ovat toiset kuin Suomessa. Miksi Suomi tekee näin ? Miksi Suomi olisi niin eruilainen maa kuin Saksa.

Neljännestä lisätalousarviosta käy ilmi, että hallitus ei ymmärrä edes kansantalouden perusteita. Muita maita näytään opetettavan taloudenpidossa mutta ei kuitenkaan itse toimita niin kuin opetetaan.

Sitä paitsi on todella valtion asia lähteä mukaan esimerkiksi akkuteollisuuteen.

Summa summarum: hallitus ja oppostio ovat todella syvästi erimielisiä siitä miten Suomen taloutta tulisi nyt hoitaa. Varmaan jo vuoden kuluttua näemme kumpi oli enemmän oikeassa – lensikö Suomi juna raiteilta Marinin ohjaksissa vai olisiko matka jatkunut vakaammin jos opposition ajo-ohjeita olisi noudatettu.

Seppo Huhta

5 Comments

 1. Hallituksen Dementia ja Voudin mopo rikki?
  11.6.2020 20:23

  Unohtavat toistuvasti aloittaa maksamaan omasta pussistaan ja omaisuudestaan itse aiheuttamansa vahingot. Vastuu omista teoista nyt ensiaskeleeksi:
  * Turhan terveiden karanteenin aiheuttama turha lisätyöttömyys, turhat konkurssit ja kehityksen turha takapakki. Älykäs olisi ajanut kilpailijamaiden edelle helposti vain antamalla normaalin elämän jatkua, kuten edellisvuosina, vaikka Pravdassa kerrottiinkin nuhahavainnoista, joita ei suomalaiset lähipiireineen itse ole huomanneet. Onko voudin mopo rikki, kun ei ole edennyt?
  * Kansainväliseen turhan mutta vaarallisen koronarokotteen kehitykseen rahaa luvanneet – peruttava välittömästi ja syntyneet kulut heidän omasta pussistaan, omaisuudestaan ja loput heille jääväksi velaksi. Koskahan voudin mopo on taas ajokunnossa?
  * Verovarat eivät ole omia varoja. Ammattisokeus on este kansalaisten edustamiselle.
  * Koronateatterin leikkimisestä ja 5G:stä vapaa Japani herätti Italialaiset. Happiesteenä toimineet vaipat revittiin kun tervejärkiset tiivistyivät yhteen herätessään TV-ohjelmoinnista ja huomatessaan olevansa vapaita 🙂 Elämänvastaisia sääntöjä ei mieleltään terve noudata 😀

  Vastaa
  1. Hallituksen Dementia ja Voudin mopo rikki?
   11.6.2020 20:28
   Vastaa
 2. Veroparatiiseja
  12.6.2020 09:05

  Usein tulee mieleen että paljonkohan henkilökohtaiset verot, ja myös muiden ihmisten verot, putoaisivat jos oman henkilökohtaisen velan maksaisi pois?
  Kuntapuolella olen useasti ehdottanut että velkaiselle kunnalle voisi maksaa velkaosuutensa pois. Miksi niitä veroja pitää maksaa palasta ja siten pienentää ostovoimaa jos ne pystyy keralla maksamaan pois?

  Ensimmäisenä kunnan päättäjät sanovat että se ei ole mahdollista koska ei ole rekistereitä joissa jokaiselle määriteltäisiin oma veroprosentti. Väitän että on, sillä käsitelläänhaän jokaista nytkin henkilökohtaisella verorpsentilla. Velkansa maksaneen henkilö veroprosentti olisi vain huomattavasti pienempi. Toisaalta, onhan sielä verorekisterit kiinteisöistä, vedenkulutuksista, energiankulutuksista jne. Joten, se nyt ei vaan ole mahdotonda vaan mahdollista.

  Toisena väittämänä sanotaan että se ei ole oikeudenmukaista niitä ihmisiä kohtaan jotka eivät voi maksaa velkaosuuttaan pois. Ja minä väitän että ompas. Nimittäin, kun kunnan/valtion velka pienenee, niin myös niiden ihmisten velka pienenee jotka eivät lyhennä sitä yhtään. Veroprosentti pienenee vain vähemmän. Ja se jos mikä on oikeudenmukaista.

  jos ajatellaan että pienellä paikkakunnalla kunnallisveroprosentti on 21% ja maksamalla pois esim. 8000e/asukas velan henkilökohtainen veroprosentti putoaisi 9%:iin, niin johan sellainen kannattaisi tehdä. Tämän jälkeen tuosta kunnasta tulisi muuttajille mielenkiintoinen muuttokohden koska yleinen verorpsentti saattaisi laskea 14%:iin, riippuen siitä mniko maksaisi velkansa pois. Mutta noinkin pieni velka on helposti maksettavissa.

  Tätä velkojen poismaksamista vastustavat kaupungit kautta koko Suomen. Sielä on mällätty rahoilla ja sielä on otettu velkaa asukkaiden nimiin niin paljon että samanlainen velkojen takaisinmaksu on mahdotonta. Tällöin kaupungeista tulisi ei-toivottuja asuinalueita joista ihmiset muuttaisivat pienempii ympäristökuntiin. Maaseutu saisi elinvoimansa takaisin ja kaupungit näivettyisivät vesi-, lämpö- ja liikelaitoksineen. Samalla pitääkseen elinvoimansa yllä ne joutuisivat oikeasti miettimään miten julkisilla liikenemuodoilla palvelisivat ympäristökuntien asukkaita jotta saisivat ihmiset palaamaan kaupunkeihin. Sillä yritysten muuttaessa halvempien verojen ympäristökuntiin, kaupungeille ei jäisi muuta taloutta kuin koulut ja jatkokoulutuspaikat. Jotka eivät ole kaupnkien kannalta niitä tuottavimpia yksiköitä.

  Toimitukselle vielä sellainen vihje että käytetty sana: Keskiverto, on vaarallinen sana. Keskiverto kun on aivan erilainen laskutoimitus kuin keskiarvo. Jutun sanan keskiverto voisi vaihtaa sanaan: keskimäärin. Esimerkkinä voin sanoa että Suomessa keskiverto oluen kulutus on nolla desiä. Sillä tunnen monta ihmistä jotka eivät juo olutta lainkaan.

  Vastaa
  1. Kokonaisveroprosentti yli 80%?
   12.6.2020 15:15

   Lammen takana räknäsivät todellisen oman veroasteensa ja se on jotain yli 80%. Esim. tuloveron lisäksi on kymmenien sivujen mittainen lista erillisveroja, jotka ovat mukana nettopalkastamme maksamissamme hinnoissa. Toisella kaudellaan Trumpin taho poistanee tuloveron kokonaan. Tilalle tulee alhainen kiinteä vero, joka maksetaan vain upouuden tuotteen oston yhteydessä ja ehkä se maksetaan myös palvelun hinnassa. Esim. käytetyn asunnon / auton kaupasta tulee veroton. Keskushallinnon ylimääräinen byrokratia suojatyöpaikkoineen poistuu. Valta siirretään pitkälle osavaltioihin, kuin meillä siirrettäisiin lääneihin, että toimitaan ja suunnataan verovarat paikallisten tarpeiden mukaan. Etujemme vastainen hallituksemme ja muut EU:n/YK:n globalistista diktatuuria ajavat polkevat päinvastaiseen suuntaan – lisää säännöksiä, valvontaa ja byrokratiaa tuottamattoman työn lisäämiseksi kommunistisen mallin mukaisesti.

   Vastaa
 3. live radio
  28.8.2023 20:50

  I appreciate you sharing this blog post. Thanks Again. Cool.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top