Järvilohen ja taimenen elinolot paranevat Varkauden Ämmäkoskessa

Varkauden kaupunki sai aluehallintovirastolta luvan luonnonmukaisen ohitusuoman ja kalatien rakentamiseen Haukiveden ja Unnukan väliseen Ämmäkoskeen. Hanke lisää ja parantaa järvilohen ja taimenen elinalueita Ämmäkosken alueella. Uusi kalatie muodostaa kaloille esteettömän kulkuyhteyden Haukivedestä Unnukkaan.

(Kuva: Mike)

Itä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt Varkauden kaupungille vesilain mukaisen luvan rakentaa Ämmäkosken säännöstelypadon yhteyteen pohjapato ja noin 170 metriä pitkä koskimainen ohitusuoma. Pohjapato on kiinteä pato, jonka kautta uuteen uomaan virtaa jatkuvasti vettä.

Hankkeen avulla uuteen ohitusuomaan ja Ämmäkoskeen syntyy lohikaloille sopivaa koskimaista aluetta. Tämä parantaa kalan kulkua ja lohikalojen menestymismahdollisuuksia Ämmäkoskessa. Koskimainen alue toimii lohikalojen kutu- ja poikastuotantoalueena. Uoman kautta kalat pääsevät nousemaan myös Unnukkaan ja edelleen yläpuolisille poikastuotantoalueille.

Luonnonmukainen ohitusuoma liittyy laajempaan Ämmäkosken ennallistamiseen tähtäävään hankkeeseen. Hanke tukee vaelluskalakantojen elpymistä Haukiveden ja Unnukan vesistöissä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top