Jätevesitutkimus: Amfetamiinin käyttö jatkaa kasvuaan Suomessa

THL:n jätevesitutkimukset osoittavat, että amfetamiinin käyttö on Suomessa edelleen lisääntynyt. Sen sijaan kokaiinin käytön kasvu on tasaantunut ja ekstaasin käyttö vähentynyt. Liikenteessä todetut huumerattijuopumukset seuraavat jätevesiseurannassa havaittuja huumeiden käyttömääriä.

Tuoreimmat laajan kansallisen huumeiden jätevesiseurannan tulokset ovat marras-joulukuun näytteenotosta 27 kaupungista lähialueineen sekä lisäksi tämän vuoden maaliskuulta Helsingistä, Espoosta, Turusta ja Tampereelta. Viime vuonna huumeiden käyttöä tutkittiin maaliskuussa, touko-kesäkuussa, elokuussa ja marras-joulukuussa. Kaupungeista neljä oli mukana ensimmäistä kertaa viime vuonna. Tutkimuksen väestöpohja on noin 60 prosenttia Suomen väestöstä.

Tulosten perusteella amfetamiinia käytetään laajasti koko maassa, ja käyttö on jatkanut kasvuaan etenkin pääkaupunkiseudulla. Helsingin ja lähiseutujen alueella todettiin maaliskuussa 2021 mittaushistorian korkeimmat amfetamiinin käyttömäärät. Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamon toiminta-alueeseen kuuluu Helsingin lisäksi Vantaan keski- ja itäosia sekä Tuusula, Sipoo, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä ja Pornainen.

Nousevaa trendiä amfetamiinin käytössä havaittiin pääkaupunkiseudun lisäksi esimerkiksi Lappeenrannassa, Kotkassa ja Porissa.https://thl.fi/documents/10531/2671150/202105_27_puhdistamoa.pdf/71a875c3-d378-fa70-3f20-0aca39eb67f7?t=1621268946093

Pidemmän aikavälin seuranta osoittaa alueelliset erot huumetilanteen kehittymisessä

Usean vuoden seuranta osoittaa, että huumetilanteen kehittymisessä on Suomessa alueellisia eroja. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun ja lähialueiden amfetamiinin, kokaiinin, ekstaasin ja metamfetamiinin yhteenlaskettu käyttö on moninkertaistunut seurannan alustaelivuodesta 2012 tähän päivään. Vastaavana aikana esimerkiksi Turun ja Lahden seutujen huumeiden käyttömäärien kasvu on ollut vähäisempää.

Vaasassa ja Joensuussa huumeiden käyttömäärät ovat puolestaan laskeneet lähes aiempien vuosien tasolle viime vuoden keväänä havaitun huumeiden käytön väliaikaisenkasvun jälkeen. 

4 Comments

 1. Orang Utang
  18.5.2021 10:26

  Eikö tuollaisten tilastojen julkaiseminen ole rasistista?
  – Ainakin ellei tilastoa „moderoida” ennen julkaisemista.

  Vastaa
 2. Perimmäisiä syitä etsmässä
  18.5.2021 11:44

  Kun katselee tuota kuvaa niin jää miettimään että mikä muuttui vuoden 2012 jälkeen:

  https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/cfb1c351-0f6f-4626-98db-2a83c189c612#gallery

  Kokaiinin käyttö alkoi nousemaan reippaasti ja metamfetamiinissa koettiin tässä välillä melkoinen kulutuspiikki. Mutta ilmeisesti tavallinen amfetamiini edullisempana on jataknut kasvamistaan vuosivuodelta.

  Kun miettii suomalaista yhteiskuntaa niin voi kysyä ”Mikä on muuttunut vuoden 2010 jälkeen?” Onko lapsien määrä kasvatnut? Ei, sillä niiden määrä kääntyi jyrkkään laskuun vuoden 2009 jäleen (kiitos HPV:n). Onko viihdekäyttö lisääntynyt? Ehdottomasti, ihmisistä on tullut itsekeskeisempiä ja usimmilla oma napa on niin suuri että vain se hetken huuma dopamiineinen on se joka määrää käyttäytymistä (aina ulkomaanmakoista vuorikiipeilyyn ja laskuvarjohypyistä benjihyppyihin. Puhumtattakaan haiden seassa uimiseta ja hävittäjän kyydissä olemista). Onko suomalainen yhteiskuntarakenne muuttunut? On, yhteikuntarakenne on muuttunut iäkkäämäksi, mutta se tuskin selittää huumeiden käytön kasvua. Sillä iäkkäämmät pysyvät niistä erossa. Onko ulkomaalaisten määrää muuttunut? On, sillä maahamme on virrannut paljon ulkomaalaisia joilla huumeiden käyttö on jokapäiväistä arkea.

  Mitkä muut seikat voisivat selittää huumeiden käytön muutoksen vuoden 2010 jälkeen?

  Vastaa
  1. Sensuroimaton Totuus
   18.5.2021 13:30

   Vuonna 2015 suomeen kuljetettiin uudet huumediilerit joiden tehtävänä on tuhota VALKOINEN nuoriso ja ottaa maa hallintaan kortteli kerrallaan.

   Ruotsissa näin on jo tapahtunut ja sama helvetti on tulossa myös tänne. Poliisi on haluton puuttumaan ylimmän tason toimijoihin koska kyse on samoista henkilöistä jotka käskyttävät poliisijohtoa. Vain SUOMALAISIA pikku-nilkkejä jahdataan mutta sillä ei ole mitään merkitystä huumeiden määrään.Markkinat siirretään TÄYSIN TARKOITUKSELLA JA SUUNNITELLUSTI maahamme tunkeutuneiden muukalaisten hallintaan.

   Vastaa
 3. juha II
  18.5.2021 20:26

  Niin löydetty huumausaine on huolestuttavaa, koska se tuhoaa ihmisen terveyden ”kivijalkaan” toisin kuin korona piikki, jolla ei ole tekemistä minkään kanssa eikä varsinkaan islamin kanssa!!!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top