Jemen pidätti hanhikorppikotkan islamistien vakoojana

Hanhikorppikotka lensi Bulgariasta Turkin, Jordanian ja Saudi-Arabian kautta Jemeniin ruoan perässä. Jemenissä lintu kuitenkin pidätettiin epäiltynä vakoilusta.

Noin kaksivuotias, Nelsoniksi nimetty hanhikorppikotka, aloitti pitkän matkansa Bulgariasta syyskuussa 2018.
Bulgariassa ympäristöjärjestö Fund for Wild Fauna and Flora (FWFF) oli rengastanut linnun ja varustanut sen GPS -laitteella voidakseen seurata sen lentoreittejä.

Saavuttuaan Jemeniin lintu onnettomuudekseen päätti laskeutua Taiziin, kaupunkiin, jossa militantilla islamistisella Ansar Allah eli Houthi – liikkeellä on tukikohta. Kaupunki on kuitenkin hallituksen joukkojen kontrollissa.
Hallitusta tukevat joukot erehtyivät pitämään Nelsonin GPS – laitetta islamistien asentamana vakoilulaitteena ja ottivat linnun kiinni.

Kun uutiset linnun pidätyksestä levisivät Jemenissä, Hisham Al-Hoot, FWFF:n edustaja Jemenissä, matkusti Taiziin ja vetosi paikallisiin viranomaisiin viattoman linnun vapauttamisen puolesta.
Samanaikaisesti sadat jemeniläiset siviilit ottivat yhteyttä ympäristöjärjestöön ja ilmaisivat huolensa linnun kohtalosta hallituksen joukkojen käsissä.

”Neuvottelut kestivät 12 päivää” kertoi Al-Hoot, ”Bulgarian ulkoministeri otti yhteyttä Jemenin suurlähettilääseen, joka puolestaan otti yhteyttä Taizin paikallisviranomaisiin, ja vihdoin lintu suostuttiin luovuttamaan ympäristöjärjestölle.”

Nelson oli pitkän matkansa ja vankila-aikansa jäljiltä hyvin huonossa kunnossa, aliravittu ja alipainoinen, ja sen toisessa siivessä oli murtuma.
WFWW pitää nyt hyvää huolta linnusta, ja se voimistuu päivä päivältä. Se tullaan vapauttamaan noin kahden kuukauden kuluttua, kun sen siipi on kunnolla parantunut ja se on voimistunut riittävästi voidakseen jatkaa matkaansa.
Nelsonista on tullut paikallinen julkkis, ja ihmiset kyselevät jatkuvasti sen kuulumisia.
Al-Hoot kuitenkin arvelee, ettei se tule löytämään Jemenistä itselleen sopivia elinolosuhteita – neljä vuotta konfliktin keskellä eläneessä Jemenissä ei ole eläinten raatoja hanhikorppikotkan jaoksi – ihmiset syövät itse kaiken minkä irti saavat.
YK on kutsunut Jemenin konfliktia maailman pahimmaksi humanitaariseksi katastrofiksi, jossa miljoonaa ihmistä uhkaa nälähätä.
Onkin toivoa herättävää, että kaiken kurjuuden keskellä ihmiset jaksavat huolestua viattoman luontokappaleen hyvinvoinnista.

Aiheesta kertoi Arab news 25.4.2019.

1 Comment

  1. Lukija
    25.4.2019 10:59

    Hennalla mielenkiintoisia tekstejä. Mukava nähdä uusi nimimerkki uusin aihein. Kiitos!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top