JHL: Kuntien on kilpailtava työvoimasta myös tiukassa taloustilanteessa

JHL:n puheenjohtajan Päivi Niemi-Laineen mielestä kuntien työvoimapula pahenee entisestään, jos työehdot eivät houkuta ammattilaisia julkisen sektorin töihin

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa, että kuntien taloustilanne on lähivuosina tiukka ja väestön vanheneminen vaikeuttaa jatkossa tilannetta entisestään, Valtiovarainministeriön tuore raportti kertoo.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine ymmärtää, että kuntien pitää saada taloutensa kuntoon. Säästöjä ei kuitenkaan voi ottaa kuntien työntekijöiden palkoista. Kunnissa tarvitaan nyt määrätietoista ja suunnitelmallista johtamista sekä selkeitä palvelustrategioita ja toimenpideohjelmia.

Kunnilla on edessään nykyistä huomattavasti vaikeampi työvoimapula, jos palkat ja työehdot eivät ole kunnossa. Silloin lapsille ja vanhuksille ei riitä hoitajia päiväkodeissa ja terveyskeskuksissa. Hyvinvointivaltio on vaakalaudalla, jos sote-palvelut jäävät yksityisten käsiin. Silloin vähävaraiset saavat palveluita, jos julkisella sattuu jotain olemaan. Suomalaisten terveyserot ovat jo kasvaneet, koska terveyspalvelut ovat eriytyneet, Niemi-Laine korostaa.

Kuntien taloustilanne helpottuu tuntuvasti, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntien hoidettaviksi, Niemi-Laine muistuttaa.

Maakunnat tarvitsevat verotusoikeudet, jotta ne pystyvät hoitamaan riittävät palvelut. Väestö vanhenee sellaista tahtia, että kokonaisveroaste nousee Suomessa väistämättä 2020- ja 2030-luvuilla. Verotulojen lisääminen on ainoa tapa rahoittaa vanhuksille ihmisarvoiset palvelut.

Sote-uudistusta on odotettu Suomessa liian pitkään. JHL hoputtaa hallitusta viemään uudistuksen vihdoin loppuu. Se ei kuitenkaan ratkaise kuntien tilannetta hetkessä. Nyt tarvitaan malttia, ei paniikkiratkaisuja.

On tärkeää, että kunnat eivät hätiköi ja ulkoista palveluitaan. Suomessa on riittävästi karmeita kokemuksia siitä, miten sosiaali- ja terveysalan yritykset nostavat kunnilta perimiään hintoja, kun ne ovat saaneet palvelut haltuunsa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top