Jihadistien tuhoamia kirkkoja avattu Irakissa

Mosulin kaupunki kärsi huomattavia vaurioita ”islamilaisen valtion” IS:n (ISIS, ISIL, Da’esh) terroristien miehitettyä sen vuonna 2014. Tänään kaksi silloin tuhottua kirkkoa on taas seurakuntalaisten käytössä.

(Kuva: The New Arab)

Mosulissa asuu yksi maailman vanhimmista kristillisistä yhteisöistä, sillä kaldealaiset kristityt olivat siellä jo ennen kuin Muhammedin armeijat levittivät uskontoaan Arabian kuivakoiden ulkopuolelle. Perjantaina (19.11,) Mosulin Pyhän Yrjön luostarin kirkossa pidettiin kaldealais-katolilainen liturgia, ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen. Olot Irakin toiseksi suurimmassa kaupungissa ovat normalisoituneet hitaasti, mutta ne ovat normalisoituneet,

Kolme vuotta Mosul oli terroristeilla, sitten -vuonna 2017- Yhdysvaltain johtaman liittoutuman ilmaiskuilla tukemat irakilaiset ja kurdi-joukot ajoivat terroristit tiehensä.

”Meillä on vanhoja muistoja tästä luostarista”, kertoi The New Arab-lehdelle Maan Bassem Ajjaj, joka oli ollut terroristeja paossa Kurdistanin autonomisen alueen pääkaupungissa Erbilissä. ”Poikani ja tyttäreni kastettiin täällä, ja joka perjantai Mosulin kristityt perheet tulivat tänne.”

Kirkon kunnostamiseen on saatu tukea Yhdysvaltain ulkoministeriöltä ja kristilliseltä kansalaisjärjestöltä L’Oeuvre d’Orient:lta, kertoi lehdelle kaldealaisten munkkien Antonian veljeskunnan esimies Samer Yohanna.

IS:n jihadistit tuhosivat 70 prosenttia luostarin rakennuksista miehitettyään Mosulin vuonna 2014. Mosulissa terroristien päällikkö Abu Bakr al-Baghdadi julisti islamilaisen ”kalifaatin” perustetuksi. Kalifaatti ei kauaa kestänyt, ja perustajalle kävi ikävästi. Mosulista ja muualta Niniven maakunnasta pakeni satojatuhansia asukkaita jihadistien terrorihallinnon aikana. IS:n karkoittamisen jälkeen suurin osa heistä on palannut, mutta tuhojen korjaaminen on vielä osittain kesken.

Irakin kristittyjen lukumäärä on vähentynyt rauhattomina vuosina, jotka seurasivat diktaattori Saddam Husseinin kukistumista vuonna 2003. 1,5-miljoonasta kristitystä on jäljellä alle 400 000. Niniven maakunnassa tuhottiin ainakin 14 kirkkoa, joista kaksi Mosulissa. Paavi Franciscus, joka vieraili Irakissa tämän vuoden maaliskuussa, rukoili toisen tuhoutuneen kirkon luona.

Kaldealaisen Al-Qoshin hiippakunnan piispa Thabet Habib kertoi lehdelle, että  koko luostarin kunnostamisessa on vielä tehtävää, mutta se tulee saamaan takaisin entisen loistonsa. Lokakuussa Mosulin muslimiyhteisö juhli seremonialla profeetta Muhammedin syntymäpäivää historiallisessa Al-Nuri-moskeijassa, jota IS:n toimesta oli myös tuhottu. Moskeijan kunnostaminen on yhä kesken.

Lähi-Idän nykyisiä tapahtumia seuratessa unohtaa helposti, että Syyrian, Irakin ja Arabian kahdentuhannen vuoden takaiset valantakunnat olivat ensimmäisiä kristillistyneitä valtiota, ja että kristilliset traditiot ovat jatkuneet siellä keskeytyksettä aina nykyaikaan asti. Myös suurimmalta osaltaan rauhoittuneessa Syyriassa kirkot toimivat jo lähes normaalisti, -poikkeuksena Turkin miehittämä alue, ja Idlibin viimeinen jihadistien hallussaan pitämä ”tasku”. Ehkä jo ensi jouluna?

 

Asiasta kirjoitti 20.11. 2021 The New Arab.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top