Jo seitsemän EU-maata kieltäytyy GCM-sopimuksesta, Viro viimeisin

Viron oikeusministeri Urmas Reinsalun ilmoitus, ettei hänen puolueensa Isamaa tue GCM-sopimuksen allekirjoittamista, on aiheuttanut Virossa hallituskriisin. Toinen hallituspuolue Sosialidemokraatit vaatii ministerin eroa. Reinsalun mukaan hän ei eroa eikä Isamaa pyörrä kantaansa. Presidentti Kersti Kaljulaid on ilmoittanut, ettei hän matkusta lainkaan joulukuussa Marokkoon GCM:n allekirjoitustilaisuuteen ilman hallituksen yksimielistä kantaa sopimukseen.

Viron liittyminen sopimukseen näyttää siis mitä epätodennäköisimmältä. Aiemmin ovat kielteisen kantansa ilmoittaneet Unkari, Puola, Kroatia, Tsekki, Itävalta ja Bulgaria. EU:n ulkopuolisista maista GCM:stä kieltäytyvät mm. USA ja Australia.

Vaikka joulukuun 10. tai 11. Marrakeshissa YK:n kutsumassa kokouksessa allekirjoitettava paperi ei median mukaan sisällä sotoumuksia, sen toteuttamista valvovia ”sharia-poliiseja” rakennellaan jo.

Asiakirjan mukaan GCM-kompakti menee pidemmälle, kuin äskettäin kiirelliseksi julistettu tiedustelulaki: Sopimuksen velvoitteiden (joita ei pitänyt olla?) toimeenpanon seuraamiseen valjastetaan viranomaisten (=laillisilla valtuuksilla toimivien) lisäksi myös muita toimijoita:

Suomi tukee myös koko hallinnon toimenpiteiden huomioimista asiakirjan toimeenpanossa samoin kuin koko yhteiskunnan toiminnan siirtolaisuuden osalta. Siirtolaisuuteen liittyvään vihapuheeseen, syrjintään ja muukalaisvihaan tulee myös puuttua.

Asiakirjan toimeenpano kuuluu valtioille. Suomen käsityksen mukaan valtionhallinnon lisäksi myös paikallisviranomaisilla, kansalaisyhteiskunnalla ja yksityissektorilla tulee olla rooli asiakirjan toimeenpanossa ja seurannassa samoin kuin koko YK-järjestelmän osilla toimivaltuuksiensa mukaisesti kuitenkin niin, että kansainvälisellä siirtolaisuusjärjestöllä (International Organisation on Migration, IOM) on vahva koordinoiva rooli vankan kokemuksen omaavana YK:n siirtolaisuusjärjestönä.

Suomi pitää myös tärkeänä, että prosessille päätetään seurantaprosessi ja nykyisiä mekanismeja hyväksi käyttävä valvontamekanismi. Seurantamekanismiksi on tarkoitus luoda foorumi, joka kokoontuisi korkealla tasolla joka toinen tai neljäs vuosi alkaen vuodesta 2020 tai 2022. Toimeenpanon seurantaa tulee tehdä paikallisella, kansallisella, alueellisella ja maailmanlaajuisella tasolla. Suomi tukee vahvaa yhteyttä kestävää kehitystä koskevan toimintaohjelman (Agenda 2030) ja
siirtolaisuuskompaktin seurannan välillä, ml. korkean tason poliittinen foorumi.

Lähde lainaukselle: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Liiteasiakirja/Documents/EDK-2018-AK-194848.pdf

GCM vaikuttaa siis perustuslaillisuuden kannalta paljon tiedustelulakia ongelmallisemmalta: Jos tekeilläolevaan tiedustelulakiin aiotaan säätää sen eduskuntakäsittelyssä asioita, joilla voi olla jokin vaikutus kansalaisvapauksiin tms., laki kuitenkin valtuuttaa vain parlamentaarisesti (viime kädessä) kontrolloituja viranomaisia toimimaan, -ja lakien puitteissa lainsäätämissä tehtävissään. GCM:n (olemattomien) sitoumusten valvontaan aiotaan näemmä värvätä ei-viranomaisia, ja antaa näille sanan- ja ilmaisun vapautta rajoittavia tehtäviä. Ilmeisesti myös valtuutus itse määritellä, mitä on #vihapuhe.

On epäselvää, mitä aiotaan seurata, jos sopimus ei sido mihinkään. Tai sitten jokin asia on kerrottu totuutta vältellen.

Marcel de Gfaaff, Vapauspuolue, esittelee GCM-sopimuksen sisältöä:

Jos video ei näy, katso linkissä.

3 Comments

 1. Nestori Lundahl
  17.11.2018 16:38

  Koko sopimus haisee niin pahasti Tavjalle, että siitä ei voi seurata mitään hyvää Suomelle ja suomalaisille.

  Vastaa
 2. Pekka Kemppainen
  17.11.2018 18:10

  Postimies julkistaa oikeusministeri Urmas Reinsalun Soraisen asianajotoimistolta tilaaman oikeudellisen analyysin YK:n maahanmuuttosopimuksesta. Analyysin laativat asianajajat maria Pihlak já Allar Jõks.
  Analyysin tarkoituksena oli arvioida a) Millainen on sopimuksen oikeudellinen pätevyys já b)Millainen on sopimuksen normatiivinen vaikutus suvereeneissa valtioissa.

  Maahanmuuttosopimuksessa on kyseessä kansainvälisen oikeuden hybridi-instrumentti. Muodollisesti se on pikemminkin poliittisia esimerkkejä sisältävä yhteistyökaavio kuin kansainvälinen sopimus. Sen epätäsmällisyys mahdollistaa kuitenkin sen tulevan käytön oikeudellisena standardina mitä tulee maahanmuuttajien kohteluun.

  Sopimuksen kahdestakymmenestäkolmesta kohdasta kuusitoista on tarkoitettu välineiksi, joiden avulla muokataan tai luodaan allekirjoittajamaiden kansallista lainsäädäntöä já laaditaan tarvittavia kansainvälisiä sopimuksia. Tilanteessa, jossa sopimuksen allekirjoittaminen saattaa tarkoittaa sitoutumista kansallisen lainsäädäntömme muokkaamiseen tulevaisuudessa, olisi sopimus käsiteltävä kohta kohdalta eduskunnassa. Tämän analyysin laatijoilta puuttuu tieto siitä onko Viron tasavallan ulkoministeriö selvittänyt riittävällä tavalla sopimuksen vaikutukset tasavallan tulevaan itsemääräämisoikeuteen lainsäädännössä.

  https://www.postimees.ee/6455689/taismahus-mida-naitas-allar-joksi-oiguslik-hinnang-randepakti-kohta

  Vastaa
 3. Jussi Suomalainen
  18.11.2018 02:08

  On maanpetturuutta tukea YK:n tavoitetta muuttua maailmanhallituksesksi. Se on sotaveteraaniemme uhrauksien pilkkaa ja haudalla hyppimistä. Globalismi on Kommunismin hienosteltu nimi. Pieni eliitti lain yläpuolella ja muut alaluokassa keskenään tasa-arvoisia:
  a) Alaluokasta tulee taloudellisesti tasa-arvoinen ottamalta kaikilta omaisuus pois, siirtyy ”viisaan” yläluokan hallintaan
  b) Alaluokasta tulee koulutukseltaani tasa-arvoinen kun kaikki koulutetaan heikoimman oppijan tason mukaisesti. Kaikilla sama eli minimi osaamistaso. Tätä on sovellettu USA:ssa ainakin ilmaisessa koulutuksessa ehkä kymmeniä vuosia. Keskimääräinen oppilas kv-testeissä karkeasti keskitasoinen ja köyhyydestä kärsineestä Venäjästä jäljessä.
  Hävetkää Globarit eli Kommarit, isänmaanpetturit!! Havittelette itsenne ylentämistä lain yläpuolelle ja globalismia eli kommunismia meille muille 99,9%

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top