Johtaako länteen paennut entinen ministeri Kazakhstanin kansannousua?

Kazakhstanin itsevaltainen presidentti ja hänen tukijansa väittävät ”ulkomailla koulutettujen terroristien” olevan polttoaineen hinnankorotuksesta alkaneen protestin takana. Väite on absurdi, mutta Kazakhstanin hallinnolla on oikeestikin olemassa ulkomainen vihollinen: Nasarbajevin poliittinen ja taloudellinen kilpailija, ja entinen talousministeri.

Muktar Ablyazov ( Мұхтар Қабылұлы Әблязов , Muhtar Qabyluly Ábliazov) toimi Kazakhstanin kauppa- teollisuus- ja energiaministerinä, kunnes hän vuonna 2001 erosi, ja perusti eräiden muiden entisten presidentti Nursultan Nasarbajevin tukijoiden kanssa oppositiopuolueen Kazakhstanin Demokraattinen Ääni (Қазақстанның демократиялық таңдауы, Qazaqstannıñ demokratïyalıq tañdawı QDT).

Ablyazov vangittiin vuonna 2002 ja armahdettiin presidentin toimesta vuonna 2003, jonka jälkeen hän ilmoitti pidättäytyvänsä politiikasta. Vuodesta 2009 alkaen hän on ollut pysyvästi ulkomailla. Ablyazovilla kerrotaan olevan runsaasti varallisuutta, mutta poikkeaa tavanomaisten entisen Neuvostoliiton uusrikkaiden elämäntyylistä kohtuullisuudellaan.

Kazakhstanin valtio ja Venäjä ovat nostaneet kymmeniä oikeusjuttuja Ablyazovia vastaan useissa länsimaissa, jotkut jutut ovat menestyneet, jotkut eivät. Kazakhstanissa hänelle on lätkäisty ainakin kaksi parinkymmenen vuoden tuomiota, toinen -murhasyyte- on ilmeisen tekaistu. Pääasiassa on kyse Ablyazovin perustaman BTA-pankin asioista. Kazakstanin valtio otti pankin haltuunsa, ja alkoi sitten syyttää Ablyazovia miljardikavalluksesta, mistä nämä oikeusjutut.

Ablyazovilla on turvapaikka Ranskassa syyskuusta 2020 alkaen. Joulukuussa 2016 Ranskan korkein hallinto-oikeus (Conseil d’Etat) peruutti Venäjän esittämän Ablyazovia koskevan luovuttamismääräyksen, perusteella että pyyntö oli poliittinen. Amnesty International, Human Rights Watch ja Open Dialogue Foundation sekä monet Euroopan parlamentin jäsenet olivat vastustaneet Ablyazovin luovuttamista.

QDT-puolue synnytettiin eliitin sisältä

Vuonna 2001 ensimmäistä kertaa perustettu QDT-puolue syntyi osan Kazakhstanin liike-elämän ja politiikan huipputoimijoista kyllästyttyä Nasarbajevin yksinvaltaiseen vallankäyttöön ja kähmintään. Puolue hajoitettiin helmikuussa 2005. Ablyazov perusti puolueen uudelleen huhtikuussa 2017. QDT on ollut mukana järjestämässä mielenosoituksia, ja on vastustanut myös Kiinan toimintaa Kazakhstanissa.

Luettavaa:

3 Comments

 1. Open Your Mind
  7.1.2022 15:41

  Tämän lähteen mukaan Kazakeissa on tällä hetkellä meneillään järjestäytyneen rikollisuuden puhdistus, jossa on mukana yhteistyössä muiden maiden sotilaita.
  https://rumble.com/vs2dfp-situation-update-1622.html

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   7.1.2022 16:05

   Ymmärsit väärin: Siellä on meneillään #vihreäsiirtymä: Polttoaineiden hinnankorotuksien vastustajat saa presidentin ukaasin mukaan ampua tavattaessa, ilman varoitusta.

   Vuonna 2011 ammuttiin järjestäytyneen rikollisuuden (=valtio) toimesta öljyteollisuuden lakossa olevia työntekijöitä.

   Vastaa
 2. Kirjapaino Kursiivin tsuppari
  8.1.2022 00:21

  Joko Borat on kommentoinut kotimaansa tilannetta?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top