Li Andersson: ”Jokainen ihmishenki on arvokas, ja pelastamisen arvoinen, -maksoi mitä maksoi.”

Näin puhui Vasemmiston puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson, tänään puolueen vappuvideolähetyksessä. Vasemmisto viettää vappua tänä keväänä virtuaalisesti, koska maassa leviää tappava tartuntatauti. Otsikkoon siteeratut sanat koskettavat myös Suomessa käytyä keskustelua korona-rajoitusten purkamisen ajoituksista, -ja kulkutaudin torjumisen taloudellisista seurauksista.

Opetusministerin vappupuheessa oli paljon mielenkiintoista, jopa kannatettavia asioita, mutta joudun poimimaan vain tämän yhden teeman. Li Andersson siteerasi puheessaan taloustieteilijä Milton Friedmania, hänen sloganiaan muutosten ajamisesta kriisien kautta. Anderssonilla tämä kuvio, (kriisi => muutos jota ei muulla tavalla saada läpi), samaistuu Vasemmiston perinteiseen peikkoon, yksityistämisiin ja pääomamyönteisten ratkaisujen ajamiseen kun yleisön huomio kohdistuu muuhun, ja kriisistä pelastumisessa ei työkalujen perään kysellä. Andersson on toki oikeilla jäljillä, mutta ei riittävän pitkällä.

Emme tule tekemään leikkauksia, Andersson vakuuttaa. Tarkoittiko hän myös yhä uusiin olosuhteisiin sopeuttamattoman hallitusohjelman sisältämiä lupauksia, joihin nykyoloissa on haasteellista löytää resursseja? Tahto tehdä ihmisille hyvää ei auta, jos jalat eivät ole maan pinnalla.

Oivalluksen syvenemisen sijasta hän pinnallistuu vanhaan retoriikkaan leikkauksista ja siitä että niitä pitää vastustaa. Toki suomalaisten muistikuvat edellisestä vakavasta kriisista, vuoden 1991 finanssiromahduksesta ja varsinkin sen ”hoitamisesta” leikkaamalla julkisista palveluista joidenkin muiden asioiden (byrokratia, pankit) säilyttämiseksi, tukevat Anderssonin konventioita, mutta nyt ovat toiset ajat käsillä.

Otsikkoon siteeraamani ajatus ihmishenkien arvokkuudesta suhtautuu koronakriisiin kahdella tavalla: Rajoitusten purkamisen mahdollisesti irtipäästämät uudet tartuntaketjut ovat väistämättä joillekin ihmisille tappavia. Toinen näkökohta, joka on jo julkisestikin sanottu, on koronakriisin taloudellisten rasitusten vaikutus Suomen myöhempään kapasiteettiin hoitaa sairaita ja estää turhia kuolemia. Tehdään niin tai näin, kaikkia ei voida pelastaa. Toivotamme Li Anderssonille järkeä ja harkintaa.

Satanen kaikille!

Tätä Anderssonin mainitsemaa elvytyssatasta, jonka jokainen voisi kuluttaa koronasta kärsivien yritysten ja lähikauppojen palveluja ja tuotteita ostamalla, ei voi kommentoida tuntematta itseään ilkeämieliseksi setämieheksi. Jos jotain hyvää voi sanoa, niin ainakin se poikkeaa 90-luvun laman pankkien-pelastamisesta asiakasyritykset tuhoamalla, mistä Vasemmistokin vuosikymmenien viiveellä ottaa välimatkaa.

Satasen-lupaus vappuna on ennenkin nähty, eikä parodia parane toistamalla.

Vasemmiston retoriikka lienee liikaa jäänyt niihin asetuksiin, joilla Pentinkulman kyläläiset saatiin runsaat sata vuotta sitten liittymään punakaartiin. He-kamöön, -tästä on poliittisen debatin maku poissa: Kuin lapselta riistäis karkin.

Hyvää vappua ihan kaikille!

Tutustumisen arvoista:

Päivitys 20:30: Otsikko täydennetty.

2 Comments

 1. Vasemmiston aivopieru
  1.5.2020 18:33

  Jassoo, että Li haluaa jakaa kaikille 100 ekee ravintolarahaa. Tarviiks kysyä, mitä SDP ja muut hallituskumppanit tästä on mieltä? No, hallituksen alkoholipolitiikka, by Vasemmisto kriisin keskellä? Vihreät varmaan komppaa, et huumeisiin pitää saada satanen lisää.

  Vastaa
 2. KOMMUNISMI TOTEUTUI ILMAN VAALEJA
  2.5.2020 16:47

  Tauoton mediakonsertti tappavasta taudista, joka tappaa vähemmän kuin edellisvuosien huomaamatta ohitetut kausiflunssat, mutta sitä ei saa julkaista. Onttona, horjuvana kumisee Pruus Liin vappusaarna, mutta ei ne suomalaiset onneksi huomaa. Ajokortiton sokea autoilija ajoi nokkakolarin rekan kanssa, kuolinsyy corovid-1984. Oikein lääkäri, siis lääkäri, kaikista käsitykset ylittävästä tietämyksestään huolimatta, kuolinsyy corovid-1984. Suremaan jäivät lapsenlapsenlapset, 71 vuotisen lääkärinuransa aikana palvelleista kollegoista nuorimmat sekä maksua odottava sydämentahdistinmekaanikko. Toinenkin lääkärikuolema, corovid-1984, etusivun juttu, mutta hänen nimensä, paikkakuntansa ja tarkemmat tietonsa jäävät omaisten pyynnöstä salaiseksi. Itse asiassa hän kuoli vuosi sitten, mutta jäi silloin uutisoimatta. Liillä onkin syytä juhlia. Kommunismi toteutui hujauksessa, oma työpaikka säilyi ja ilman kampanjakuluja. Troijan hevosena lievä nuhakuume, tilastoharha ja saman levyn toisto mediassa. Ei tarvinnut edes perustella, mikä olisikin ollut vaikeaa. Onneksi kansamme imee sokeasti sen, mitä lehdessä ja TV:ssä sanotaan. He ovat mieleisiämme uutisuskovaisia ja nöyriä sääntöjen noudattajia luonteeltaan. Kiva vappu kun ei tarvinnut edes marssia, myhäilevät sekä ulkomaisilta että kotimaisilta ”piireiltä” tulospalkkiota odottavat ministerimme.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top