Jordanian kuningas varoittaa Venäjän Syyriasta-vetäytymisen seurauksista

Venäjä on vetämässä sotajoukkojaan pois Syyriasta, mikä on jättämässä Damaskon hallituksen ilman tärkeintä tukijaansa, ja myös sotilaallisen tyhjiön, jonka täyttyminen huolestuttaa sekä Jerusalemissa että Ammanissa. Lähi-Idän vakauteen kohdistuu juuri nyt muitakin paineita.

Stanfordin yliopiston Hoover-instituutissa keskiviikkona antamassaan haastattelussa Jordanian kuningas Abdullah II varoitti venäläisten joukkojen vetäytymisen aiheuttamasta tilanteesta Syyriassa: Iran ja sen proxyt -kuningas viittasi ilmeisesti Hezbollahiin- voivat täyttää Venäjän jättämän tyhjiön Etelä-Syyriassa, mistä voi aiheutua ongelmia Syyrian-Jordanian rajalla.

Sama huoli on ilmaistu Israelin taholta jo aiemmin, ja ”islamilaisen valtion” IS:n (”ISIS”) terroristien kukistamisen jälkeisessä tilanteessa Israel olikin käyttänyt diplomatiaa Moskovan kanssa varmistaakseen, että pois-ajettujen islamistien tilalle eteläisen Syyrian rajaseudulle tulee vain Syyrian hallituksen ja Venäjän joukkoja, -ei Hezbollahin eikä Iranin islamilaisen vallankumouskaartin (IRGC), joka on Syyriassa tukemassa presodentti Bashar al-Assadia Syyrian hyvin kansainvälisessä sisällissodassa.

Keskiviikon haastattelussaan Jordanian kuningas korosti, että Venäjän läsnäolo Etelä-Syyriassa oli ”rauhan lähde”.

Kuningas muistutti, että Jordaniaan kohdistuu säännöllisesti rajahyökkäyksiä, ja ”tiedämme, kuka on niiden takana”.

Venäjä on tietojen mukaan kerännyt Syyriassa olevia joukkojaan mm. Kheimimin lentotukikohtaan, takaisin Venäjälle siirtämistä varten. Venäläisten joukkojen komentava kenraali on jo siirretty johtamaan ”erikoisoperaatiota”, jota ei saa sanoa sodaksi, Ukrainassa.  Venäjä liittyi sotaan ​​vuonna 2015, tukeakseen presidentti al-Assadia.

Venäjällä on Syyriassa paljon poliittista ja sotilaallista vaikutusvaltaa, ja venäläinen läsnäolo on hillinnyt Iranin vaikutusta al-Assadin hallintoon. Pappisjohtoisen Iranin vaikutuksen kasvu Syyriassa koetaan ongelmaksi naapurimaissa, ja saattaa epävakauttaa tilannetta koko Lähi-idässä.

Luettavaa:

1 Comment

 1. Hesekiel
  19.5.2022 17:13

  JESAJA 17

  Damaskon ja Efraimin perikato. Kansojen pauhina.
  171

  Ennustus Damaskosta.

  Katso, Damasko poistetaan kaupunkien luvusta
  ja luhistuu raunioiksi.
  2Autioiksi jäävät Aroerin (tod.näk. Jordania) kaupungit,
  karjalaumojen haltuun;
  ne lepäävät siellä,
  kenenkään peloittelematta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top