Juha Sipilä on tänään Brysselissä ratkaisemassa ”muuttoliike”-ongelmaa

Pääministeri Juha Sipilä matkusti juhannukseksi Brysseliin, jossa EU-maiden johtajat sorvaavat ratkaisua #muuttoliike-ongelmaan. Sillä tarkoitetaan ilmeisesti Eurooppaan suuntautunutta #siirtolaisuutta.

Useimmat muuttoliikkeeseen osallistujat tulevat kehitysmaista, ja anovat Euroopasta turvapaikkaa suojelu-perusteella. Usein tulijoilla ei ole henkilöllisyyttä osoittavia dokumentteja, eikä heidän palauttamisensa lähtömaihinsa ole useinkaan helppoa. Äskettäin Irak kieltäytyi ottamasta vastaan eräitä Suomesta palautettavia kansalaisiaan.

EU:ssa on esitetty ajatus, että turvapaikanhajoiden, joita siis enimmät siirtolaiset ovat, hakemusten käsittely tehdään jatkossa Pohjois-Afrikan maaperällä. Israelilla oli äskettäin käytössä em. kaltainen menettely: Israeliin tulleita luvattomia maahantulijoita -afrikkalaisia- lähetettiin Ruandaan säilytysleirille, jossa heille taataan Afrikan standardien mukainen kohtuullinen elintaso.

Useimmat kuitenkin luopuivat turvapaikkahakemuksestaan, ja poistuivat oma-aloitteisesti Ruandasta kotimaihinsa. EU:n ja YK:n vaatimuksesta Israelin ja Ruandan em. sopimus purettiin.

Nyt eräät EU-maat ehdottavat siis turvapaikanhakijoiden säilyttämistä Välimeren eteläpuolella.

Kun Sipilä palaa Brysselistä, hänellä lienee tuliaisinaan ratkaisu nähin ongelmiin. 

EU-maiden johtajat käsittelivät muuttoliikettä
Valtioneuvoston viestintäosasto
24.6.2018 21.32

TIEDOTE 326/2018 EU-maiden johtajat käsittelivät muuttoliikettä
Kuva: Euroopan komissio
Kuudentoista EU-maan päämiehet etsivät tänään sunnuntaina 24. kesäkuuta Brysselissä järjestetyssä epävirallisessa työtapaamisessa keinoja muuttoliikkeen parempaan hallintaan.

Keskustelu käytiin sekä ulkoisista toimista ja ulkorajavalvonnasta että unionin sisäisistä toimista.

Keskustelussa korostettiin, miten ratkaisun tulee käsittää kaikki nämä ulottuvuudet ja sitä, että kaikki jäsenmaat ovat yhteisesti vastuussa ratkaisun löytämisestä muuttoliikekysymykseen.

”Meidän on pyrittävä löytämään muuttoliikkeen hallintaan kokonaisvaltainen ratkaisu. Lähtökohtana on helpottaa hädänalaisten elämää ja vähentää näin ihmisten tarvetta lähteä kodeistaan,” sanoi pääministeri Sipilä.

Ulkoisissa kysymyksissä esille tulivat myös erilaiset järjestelyt lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa, mukaan lukien ns. alueelliset maihinnousukeskukset, joiden osalta todettiin tarve jatkoselvittelyihin.

”Suomi on jo vuosia ottanut pakolaisia suoraan YK:n pakolaisleireiltä. Näin pystytään auttamaan kaikkein vaikeimmassa asemassa olevia. Ja vielä niin, että salakuljettajat ja rikolliset eivät hyödy. Tämän käytännön toivon yleistyvän,” pääministeri Sipilä totesi.

Tämän päämiesten epävirallisen työtapaamisen tarkoituksena oli luoda edellytyksiä ensi viikon Eurooppa-neuvoston työlle. EU-maiden päämiehet käsittelevät muuttoliikettä Eurooppa-neuvostossa torstaina 28. kesäkuuta.1 Comment

  1. Kaikki on turhaa.
    25.6.2018 11:02

    Ennenhän tämä tilanne ei parane,kuin uudet johtajat valitaan eri valtioihin Euroopassa jotka eivät kuulu tähän Vihakomppaniaan.Nämä kansojen tuhoajat pitäisi karkoittaa heidän kotimaihinsa Afrigan unioniin johtajiksi,jota virkaa he kyllä noudattavat jo nytkin vihatekoineen.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top