Julkinen rahoitus ohjaa järjestöjä: Kansalaisyhteiskunta valtiollistettiin avustuksilla

Tutkimushanke Kansalaisyhteiskunnan tila ja tulevaisuus 2020-luvun Suomessa, jonka tuotos on juuri julkaistu, kertoo vapaaehtoistyöhön ja jäsenmaksuihin perustuneen yhdistysten maailman muuttumisesta julkisrahoitteiseksi valtiokoneiston kasvannaiseksi, jota rahoittaja ohjaa säännöillään. Maailma muuttuu, ja kehitys kehittyy.

”Suomen kansalaisyhteiskunta on pysynyt aktiivisena, mutta hallinnon ohjauksen lisääntyminen voi heikentää sen autonomiaa. Lisäksi rahoitus uhkaa keskittyä järjestöistä vahvimmille, käy ilmi Kansalaisyhteiskunnan tila ja tulevaisuus 2020-luvun Suomessa -tutkimushankkeesta.”

Tutkijat selvittivät muutoksia, joita kansalaistoiminnassa on tapahtunut julkisen rahoituksen volyymin kasvun seurauksena:

”Perinteisestä pohjoismaisesta, vapaaehtoistyöhön ja jäsenmaksuihin pohjaavasta kansalaisyhteiskuntamallista on siirrytty rahoituksen osalta kohti kansalaisyhteiskuntaa, jossa valtio rahoittaa järjestöjä omista strategisista lähtökohdistaan projektiluontoisesti”, kertoo yliopistonlehtori Petri Ruuskanen Jyväskylän yliopistosta.

Raportin tekijät tunnistavat rahoituksen mukana tulleen ohjailun, ja ilmaisevat huolen kansalaistoiminnan autonomisuuden katoamisesta. Valtion ja kuntienkin avustuksien hakemiseen liittyy aiempaa yksityiskohtaisempien kuvauksien edellyttäminen, ja sen kautta kontrolli.  Yleisavustusten -so. määrittelemättömien toiminta-avustusten nimetyille yhdistyksille- tilalle on tullut entistä enemmän projektikohtaista rahaa, minkä trendin tutkijat tunnistavat ohjailun lisäämisenä. He näkevät tämän yhdistysten itsemääräämisoikeuden kapenemisena.

”Nämä kehityskulut heikentävät järjestöjen kykyä toimia itse joustavasti ja innovatiivisesti yhteiskunnallisten uudistusten aloitteentekijöinä. Kansalaisyhteiskunnan riippuvuutta julkisen rahoittajan strategisista tavoitteista pitää vähentää.”

Demos Helsingin vanhempi asiantuntija Julia Jousilahti toivoo rahoittajan kontrollin vähentämistä: ”Tätä voidaan tehdä esimerkiksi myöntämällä nykyistä suurempi osuus avustuksista vapaammin käytettävinä yleisavustuksina tai kehittämisrahana.”  ”On tärkeää huolehtia erityisesti pienempien, vapaaehtoispohjalta toimivien yhdistysten yhdenvertaisista mahdollisuuksista saada avustuksia.”

Tutkija ei näytä ymmärtäneen, miksi rahoituksen myöntäjät ovat joskus alkaneet suosia kohdennettua projektirahaa: Aiemmin tärkeimpänä avustusvälineenä käytetty yleisavustus oli käytännössä suosinut kiinteitä kuluja, varsinkin hallintoa, joka suomalaiseen tapaan on paisunut tasaisesti kuin pullataikina vuodesta toiseen, riippumatta yhdistyksen toiminnan kehittymisestä. Tämä oli huomattu, ja liialliseksi ”kuormasta-syömiseksi” todettu.

Kun rahan korvamerkitseminen oli kuitenkin vain tarttumista oireisiin, yleisavustus-rahoitteisten piirisihteerien, toiminnanjohtajien ja tiedottajien tilalle (=rinnalle) tulivat projektisihteerit etc.  Se käytännön työ, jota monet avustusten puoltajat olisivat halunneet tukea, jäi edelleenkin vähäiselle rahoitukselle, ellei ihan omilleen.

Niin mitä nämä erinomaiset kansalaisjärjestöt tuottavat yhteiskunnalle?

Tutkimuksen tekijöiden oikea oivallus on, että raha on valtaa: Raha-hanan säätäjä pystyy muokkaamaan yhdistyskentän mieleisekseen. Jatkaaksemme tästä heidän ajatuksestaan, meidän täytyy lainata erään suomalaisen liikemiehen muistikuvia 1980-luvun glasnostissaan kuohuvasta Neuvostoliitosta.

Suomalainen oli tekemässä bisnestä 1980-luvulla, avautuvan naapurimaan mahdollisuuksia tutkaillen, ja ilmeisesti onni oli myötä. Venäläinen liikekumppani halusi näyttää Suomi-pojalle, että tuntee tärkeitä tyyppejä, ja mentiin paikalliseen pintamestaan jossa liikemaailman, kulttuurin ja politiikan nuoret kasvot bailasivat. Venäläinen esitteli Suomi-kontaktinsa vaikutusvaltaiselle kaverilleen: ”Täshä minun yshtävä Shuomesta.” Kaveri heti kiinnostui. ”Shuomi hieno maa, meillä Neuvoshtoliitossa on teiltä paljon opittavaa…” Suomalainen imarreltu tästä. ”Teillä Shuomessa on jo toiminnassa shysteemi, jota meillä vasta rakennetaan.” Nyt suomalaista alkoi kiinnostaa ihan oikeesti. ”Teillä on valtion tuella sellainen apparaatti, joka poimii lupaavat nuoret jo koulun penkiltä, laittaa heidät harrastamaan politiikkaa erilaisiin leikkikehiin, ja sitten osaavimmat nostetaan…” -Politiikkaan, mediaan ja kulttuuriin, -ja valtaan.

Mistä suomalainen liikemies kuuli Pietarissa (silloin vielä Ljeningradissa), se onkin meidän tämänkertainen aiheemme: Yhdistykset, kansalaisjärjestöt ja liitot. Ei ole sattuma, että tutkijoiden luupin alle ilmaantuu valtion säätely ja ohjailu ”ei-valtiollisella sektorilla”. Siksipä neukkula romahti ja katosi, koska heillä ei ollut ns. kansalaisjärjestöjä, vaan yrittivät ressukat pitää rahvaan kontrollissa pelkkien koppalakkipäisten miliisien avulla. Eihän siitä sillä konstilla mitään tule!

Päädyimmekin avainkysymyksen äärelle: Mihin tarkoitukseen laajaa järjestökenttää, ja leegiota toiminnanjohtajia, projektisihteerejä, tiedottajia, etc. -ja erityisavustajien tuhatpäistä joukkoa- oikein tarvitaan?? Liikemiehemme kuuli vastauksen kysymykseen jo v.1989 naapurimaassa: Poliittinen establishment uusintaa itseään kasvattamalla verorahoitteisissa ”taimitarhoissa” tulevaisuuden uusia päättäjiä.

”Strateginen päämäärä”, johon valtio pyrkii ”kansalaisjärjestöjen” apuraha-korruptoinnilla, on kansasta eriytyneen poliittisen luokan jälkikasvun varmistaminen kasvattamalla uutta verokakun reunaa järsivää ihmislaumaa lukemattomissa järjestöissä, liitoissa ja julkistalouden liepeillä rehottavassa ”kolmannessa sektorissa”.

Nyt tedätte yhden syyn lisää, siihen että verotus vie pääoman suomalaisen palkansaajan tienesteistä, ja miksi kotimainen kulutuskysyntä ei lähde nousuun edes talouden elpyessä.

 

4 Comments

 1. Orang Utang
  22.10.2020 21:52

  Olen huomannut saman ilmiön. Pieninkin martta­kerho organisoituu aivan uudelleen, jos se saa euronkin „kunnan avustusta“: Kaikessa toiminnassa aletaan sitten olla tarkkoja, että tuota avustusta ei menetetä.
  – Ajattelutapa on se, että jos kunta vähentää avustusta, niin yhdistys on „menettänyt“ rahaa.
  – Muuten, sama logiikka on siinäkin, jos valtio alentaa rikkaiden verotusta, niin se antaa rikkaille „lisää rahaa“.

  Valtakunnallisella tasolla on paljon yhdistyksiä, „keskus­liittoja“, koko vuoden joiden ainoa toiminnan tarkoitus on varmistaa seuraavan vuoden valtion­avun saaminen. Siitähän se pää­toiminen toiminnan­johtaja palkkansa ja luontois­edut ottaa.
  – Tällä vaali­kaudella näitä „keskus­liittoja“ tullaan perustamaan paljon, koska ministereiden avustajille pitää turvata toimeen­tulo eläke­viralla.

  Edelleen sama logiikka on ilmiössä
  – positiivinen syrjintä.

  Yhdistysten kohdalla tilanne on päässyt syntymään, koska valtio ei ole noudattanut perustus­lakia.
  – Yhdistymisvapaus tarkoittaa, että valtio ei saa puuttua yhdistys­toimintaan.
  – Jos valtio antaa yhdelle yhdistykselle [100’000 euroa] olisi en silloin annettava sama summa jokaiselle yhdistykselle.

  Muitakaan perustus­lain kohtia ei noudateta.
  – Aivan samalla tavalla on syntynyt Suomessa valtion harjoittama rotu­syrjintä, positiivinen syrjintä. Siinähän pakotetaan valtion­apua saavat [korkea­koulut] valitsemaan opiskelijansa rodun perusteella.

  P.S.
  Rotusyrjintä onkin nyt positiivista rotu­syrjintää; samalla kavalla ratkaistiin „SOTE-piirien ongelman“:
  – Sairaanhoitopiirit muutettiin terveyden­hoito­piireiksi ja ongelma oli sillä ratkaistu.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   23.10.2020 06:32

   Paljon kohua herättäneet somaliyhdistykset eivät ole mikään tuontitavara-ilmiö, vaan toteuttavat Suomessa jo vakiintunutta käytäntöä. Formaatti on kopioitu sellaisenaan kotimaiselta vasemmistolta, -toteutus on nyt vaan suoraan ”persiasta”, kun tekijät eivät pysty ymmärtämään nyansseja, vaan vetävät överiksi.

   Kun Suomi pian marinoidaan IMF-kuntoon, ja tänne tulee ulkopuoliset holhoojat, niin koko hyvinvointivaltio-ilmiö lopetetaan. Se onkin maailmassa harvinaisuus, jota ”markkinavoimat” eivät halunneet mutta kun oli demokratia niin alamaiset pääsivät vahingossa sekä vaurastumaan että huolehtimaan köyhistä. Suomessa kerhoon kuulumattomien vaurastumisesta tehtiin loppu v.1991 keinotekoisella lamalla, ja ilmainen koulutus ja terveydenhoito likvidoidaan seuraavan laman ja maahanmuuton kautta.

   Jännää, että vasemmisto tappaa sosiaaliturvan jakamalla sitä 7½ miljardille ihmiselle noin 5:n miljoonan kustantaessa, ja oikeisto tappaa yrittämisen palvomalla pörssiyhtiöitä. Vasureiden lemppari, ja yhdistyksien aluskasvillisuus, sen säilyttäminen sosiaalivaltiota romutettaessa on jonkin verran haasteellista, -jopa IMF:n ylivalvojille vaikka missio on kurittaa köyhiä ja tämä yhdistysväkihän on rikkaita.

   Vastaa
  2. Orang Utang
   23.10.2020 13:34

   Somaliyhdistyksissä noudatetaan Somalian maan tapaa. Se on moni­kulttuurisuutta.

   Takavuosina, kun uusi ministeri ei tätä tiennyt ja alensi valtion­apu­summaa, virka­miehet nostivat kovan älämölön asiasta ja summa korjattiin ylöspäin ja taidettiinpa sitä vielä petrata ministerin osuudella potista.

   Siinähän kävi niin, että virka­miehet olivat jo ottaneet vastaan lahjukset „Somalian tavan mukaisesti“ mutta uusi ministeri ei tiennyt käytännöstä ja vahingossa toimi niin kuin laki määrää. Tämä oli kauhistus virka­miehille sillä he tiesivät, että „Somalian tavan“ rikkomisesta seuraa „somalialainen rangaistus“, eikä kukaan virka­miehistä tällä kertaa halunnut osallistua omiin hautajaisiinsa „Somalian tavan mukaan“ niin päätöstä oli muutettava.

   Taidettiinpa siinä vähän petrata summaakin, että ministeri sai oman osuutensa potista, eikä kenenkään tarvinnut ostaa tätä uutta päätöstä omilla rahoilla.

   Vastaa
 2. Vapaaehtoistyö sucks
  24.10.2020 22:05

  Hyvä artikkeli. Tää homma näkyy muuten laajemminkin länsimaissa. Kaikenlainen kansainvälinenkin vapaaehtoistyö vaikuttaa v*tun kulttuurimarxilaiselta.

  Tarkoitus on periaatteessa hyvä, mutta lopputulos on yleensä huono. Lisäksihän näihin projekteihin osallistuu pääasiassa vihervasemmistolaiset ja tietääkseni ohjelmiin kuluu vaivihkainen idiologinen aivopesu ja tämän mahdollisuuden huomattuaan meidän sairas valtiovalta paikallisesti ja ylikansalliset p*ska järjestöt ottaa nämä vapaaehtoistyöjärjestöt ohjaukseensa.

  Työ palkatta tai minipalkalla on niin kommunistista niin kommunistista ja nuoret pissikset oikeen jonottaa niihin.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top