Julkisen sektorin alijäämä pysyy, koska byrokratia syö kaiken minkä saa

Euroopan korkein verotus ja (ihan pian) korkein valtion velkaantumis-aste: Jokin tässä yhtälössä ei täsmää, -tai sitten asiat ovat paljon huonommin kuin kukaan osaa aavistaa.

Ettei veroja tarvitsi nostaa, valtio ottaa velkaa. Ettei tarvitsisi ottaa velkaa, myydään julkista omaisuutta. -Tässä on lueteltu huonot vaihtoehdot, joista lukuisat hallitukset lukuisissa maissa ovat joutuneet valitsemaan, -kuka onnistuneesti, kuka väärää valintaansa myöhemmin katkerasti katuen.

Sääliksi käy ministereitä, jotka ovat olleet huonojen vaihtoehtojen edessä, pakkotilanteissa, ja hammasta purren. -Mutta meillä onkin tarkasteltavana pieni pohjoinen maa, jossa päätös on tämä: Otetaan koko lista!

Het-ki-nen, miten tämä on mahdollista? Bai-tö-vei, listasta unohtui julkisten hyvinvointipalvelujen leikkaaminen: Sekin on ruksattu meillä listasta. Siis:

 • Julkisen sektorin palveluja-tuottava osa joutui 1990-luvulla Raimo Sailaksen pitelemien armottomien saksien silvottavaksi, Iiro Viinasen hymyillessä taustalla vinosti ja Mauno Koiviston taputtaessa suuria kämmeniään.
 • Julkinen omaisuus, jota oli kerätty valtiolle kahdensadan (200:n) vuoden ajan, pantiin myyntiin -eikä suinkaan parhaimpaan aikaan.
 • 1990-luvun alussa lähes velaton valtio alkoi ottaa velkarahaa huimaavaan tahtiin.

Yksinkertaisempi tarkkailija luulisi, että tämän ruljanssin jälkeen ei veronkorotuksiin ole syytä eikä tilaisuutta. Voi voi, tarkkailija ei tiiä, millainen herra-onni on kohdannut suomalaisia.

Maailman taloushistoriassa ainutlaatuisen pelin, myydään kaikki, hukataan kaikki, lopetetaan palvelut ja verotetaan kuoliaaksi kaikki-mikä-liikkuu, mikä on kohdannut suomalaisia 1990-luvusta alkaen, -sen ymmärtämiseen ei surrealismi riitä. Sen siis täytyy olla totta, ja pahempaa on tulossa:

Liikkumisen verottamisella estetään työssäkäynti maaseudulla

Tälle absurdismille on nimikin: Hybridisosialismi:

 • Otetaan (edesmenneestä) kommunismista sen huonot puolet, ei hyviä;
 • Otetaan markkinataloudesta senkin huonot puolet, -vain ne.

Sitten selitetään käsittämättömyyksiä vaikkapa intersektionaalisesta feminismistä tms. sanahirviöstä. Valistunut kansalainen ymmärtää tässä vaiheessa, että on masokismia jos vielä näitä äänestää. Mutta miksi tämä poliittisesti varmistettu kansallinen itsetuho?

Läntinen, atlanttinen, kulttuuripiiri johon kuulumme, joutui tietyn haasteen eteen 1960-luvulla: Teknologinen ja taloudellinen kehitys vaati työn tuottavuuden nostamista, mikä taas edellytti yhä suuremman osan työvoimasta kouluttamista yhä pidemmälle. Tämä toi duunarienkin kakarat yliopistoihin, mutta myös poisti opintojen automaattisesti antaman sosiaalisen aseman: Kouluja käyneenä et ollut enää herra, vaan valkokaulustyöläinen ja sosiaalisesti haalaripukuisten rinnalla.

Älymystön luokka-aseman muuttuminen toi vasemmistoradikalismin yliopistoihin, ja campuksilla kapinoitiin Atlantin molemmin puolin, -Suomessakin. Porvari nukkui huonosti, -sanottiin. Pahimmillaan uusvasemmistolaisista kehittyi vallankumouksellisia, jopa kaupunkiterroristeja. Heitä pelkäsivät sekä ”omistavat luokat” että näiden perinteiset vastustajat: Puoluevasemmisto.

Suomessa keksittiin erinomainen keino suitsien saamiseksi radikaalien suihin: Annettiin vasemmistopuolueiden rakentaa julkiseen hallintoon ja mm. kulttuuriin omat läänityksensä, joihin pääsy tai sen evääminen oli vasemmiston apparatsnikkien käsissä. Nytpä radikaalit ottivat kiltisti suukapulansa, ja sovittivat sanansa puolueohjelmien mukaisiksi. Kapina oli kukistettu, ja Wanha Walta eli ja voi hyvin.

Kas, huolimatta puolue-juoksuistaan ja bailaamisestaan vasemmisto-opiskelijat joskus valmistuivatkin korkeista opistoistaan, ja heille pitää löytää se luvatut duunit. Niinpä vuonna 1983 ennätyksellisen 300 000:n rajan rikkonut verokertymästä palkkansa nostavien määrä saavutti v.1990 hämmästyttävän 760 000:n rajan. Hallittavia oli edelleen suurin piirtein viisi miljoonaa, mutta hallintoa etc. yli tuplasti.

Näin päädyttiin Suomessa siihen, että jokaista kahta reaalitaloudessa palkkaa tai yrittäjätuloa hankkivaa -ja veroja-maksavaa- kohti oli yksi henkilö, joka nostaa palkkansa heidän maksamistaan veroista.

2:1

Eihän tälläistä #huoltosuhdetta mikään kansantalous kestä. Menee julkinen omaisuus, velkaantuu valtio, verot nousee kuusenlatvoihin, julkiset palvelut leikataan, ja katoaa kotimainen kulutuskysyntä joka on elättänyt sekä duunarin että yrittäjän. -Ja vientiteollisuuden kilpailukyky menee niin pahasti pakkasen puolelle, että teollisuus muuttaa merten taakse ilman kunnianhimoisia ilmastotavoitteitakin.

”Tämä hallitus ei leikkaa”

Selvä, me uskomme tuon. Sitten pitää vaihtaa hallitus, mutta mistä leikataan?  Jo kerroin, että Raimo, Iiro ja Mauno leikkasivat palvelusektorin, ja Jyyba Katainen huoltovarmuuden. Mitä jäi jäljelle? Byrokratia! -Sinne, ja sakset ja vesurit heilumaan. Hallintohimmelit ja muu ryteikkö matalaksi. Helsingin kaupungin viisiportaisesta hallinnosta voi aloittaa. Mikään muu ei tasoita kroonista budjetti-alijäämää.

Suomen kansaa on kohdannut isoviha, pikkuviha ja pitkäviha, nälkävuodet ja vuoden-18-tapahtumat, muista vastoinkäymisistä puhumattakaan, -ja kaikesta olemme selvinneet. Selviämme tästäkin, mutta aikaa on rajoitetusti.

 

4 Comments

 1. Juha
  12.10.2020 20:42

  Kiitos Pekka.. hyvin toit esille tämän EU ajan ihanuuden, jota mm. Sanden rayhablogi.blogspot.com on vääntänyt rautalangasta vuosikausia. Arviolta 0,5 % kansastamme (so. EU eroa viime vaaleissa kannattaneet) ovat hoksanneet tämän.. loput haluaa lisää tätä ihanuutta.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   12.10.2020 20:52

   Tämä rakennettiin ihan kotimaisesti, ennen EU-jäsenyyttä. EU-maissa ei yleensä ole tämän suuruusluokan systeemiä. Itseasiassa monet jäsenyyden puolesta äänestäneet toivoivat EU:n sääntöjen estävän tämän kotimais-peräisen hulluuden. Nää saivatkin ilmeisesti EU:ltä poikkeusluvan jatkaa sosialismiassa, joten jengi pettyi,

   Vastaa
 2. puolueeton
  12.10.2020 22:07

  Kaiken pahan alku on puoluetuki. Puoluepukarit pääsivät rahan makuun ja joukko laajeni. Nyt pukarit palkkaavat verorahoilla tukijoitaan, joilla ei ole taitoa hoitaa tehtäviään. Ja kansalaisten rahaa katoaa siinäkin.

  Vastaa
 3. Orang Utang
  13.10.2020 03:24

  Siinä mielessä maailma ei ole muuttunut, että rahalla on valta. Että meillä ääniä ei saa ostaa ja voimassa ovat muutkin ”demokratian ulkoiset merkit”, on johtanut vain siihen, että rahan valta on piilotettu julkisuudelta.

  Sillä hetkellä, kun valtio ottaa ensimmäisen lainansa (ulkomailta), on osa kansan vallasta siirretty pois maasta rahan lainaajien käsiin. Nyt, kun Euroopan Keskus­pankista tulee puolet valtion rahasta, on myös puolet Suomen poliittisesta vallasta siirtynyt tuolle pankille.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top