Jussi Halla-aho: Koko julkiselle sektorille on asetettava prosentuaalinen leikkaustavoite

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho esitteli tänään Työmiehen tuumaustunti -lähetyksessä perussuomalaisten vaihtoehtoa istuvan punavihreän hallituksen politiikalle, jota hän kuvaili ”vihreäksi hörhöilyksi” ja ongelmien siirtämiseksi seuraavien hallitusten ratkaistaviksi.

”Koska esitämme kritiikkiä, on kohtuullista, että esitämme myös rakentavia vaihtoehtoja punavihreälle menolle” johdatteli Halla-aho tylyyn esitykseensä:

”Ongelmien ratkaisu lähtee niiden tunnistamisesta. Ensinnäkin: julkista taloutta ei saada koskaan tasapainoon, jos menoja ei saada kuriin. Korona ei selitä julkisen talouden epätasapainoa. Suomi eli velaksi jo ennen koronaa.”

Menokurin höltymisestä ei ole  koskaan seurannut hyvää, perusteltiin se sitten kulkutaudilla tai maailmantuskalla. Koronapandemia ainoastaan laittoi valmiiksi sairaan järjestelmän totisen paikan eteen. Perussuomalaisten puheenjohtaja huomauttaa, että Euroopan Unionissa vain Ranskassa julkisen sektorin menojen osuus bruttokansantuotteesta oli (v.2019) suurempi kuin Suomessa, ja vain kolmessa EU-maassa julkisten menojen bkt-osuus ylittää 50%:n maagisen rajan.

”Koko julkiselle sektorille on asetettava prosentuaalinen leikkaustavoite. Julkiset menot on pystyttävä panemaan tärkeysjärjestykseen, ja vähemmän tärkeistä kohteista on leikattava. Tarvitaan sekä juustohöylää että tiettyjen menokohteiden alasajoa.”

Sosiaaliturvamenojen kasvun hillitsemiseen Halla-aho esittää lääkkeeksi persujen vanhan ehdotuksen  sosiaaliturvaperäisen maahanmuuton lopettamiseksi, ja viittaa myös ”kotouttamisen” ympärille siinneeseen järjestöjen yms. toimijoiden rehottavaan viidakkoon, jota ei yleensä muisteta laskea maahanmuutosta johtuviin kuluihin.

”Kotouttamisen ympärille rakentunut, valtion ja kuntien rahoituksella pyörivä järjestökenttä on aivan tarpeeton. Kehitysapu pitää ajaa alas, kunnes talous on ylijäämäinen. Lyhyesti sanottuna: valtion ja kuntien pitää huolehtia suomalaisten perusasioista eikä leikkiä globaalia sosiaalitoimistoa.”

Puheenvuoronsa toisessa kohdassa hän muistuttaa työperäisen maahanmuuton tuoneen Suomeen matalapalkka-aloille työllistyvää väkeä, joista pian tulee sosiaaliturvan suurkuluttajia, elleivät ole sitä jo tullessaankin.

Työntekemisestä on tehtävä kannattavampaa  palkan sivukuluja ja veroja alentamalla

Keinoksi tulonsiirtojen tarpeen pienentämiseen Halla-aho ehdottaa työssä käymisen tekemistä kannattavaksi: Keskituloisten palkkaverotusta on pienennettävä, palkan sivukuluja alennettava, ja liikkumisen ja asumisen kustannuksia on alennettava. Silloin henkilö voi ottaa vastaan työpaikan vähän kauempaakin, ja pystyy asumaan ruuhkaseuduilla joilla töitä on eniten tarjolla. Halla-aho uskoo verokertymän jopa kasvavan, jos töissä käymisen esteitä poistetaan. Hän ei suoraan viitannut nykyisen hallituksen politiikkaan suhteessa liikennepolttoaineisiin, mutta rinnastus tullee lukijalle mieleen.

Julkisessa keskustelussa painottuneita kysymyksiä paikallisesta sopimisesta ja työttömyysturvan pituudesta Halla-aho piti merkittävinä, mutta pääasiaan nähden lillukanvarsina. ”Avainasemassa on se, ovatko yritykset kilpailukykyisiä ja onko ihmisillä töitä ja ostovoimaa”, totesi Halla-aho. Ostovoima paranee, jos duunarille jää veron jälkeen palkastaan käteen enemmän, ja kilpailukykyä lisää työnantajan palkan lisäksi maksamien sivukulujen leikkaaminen. Tähän tavoitteeseen pääsemisen avain onkin otsikkoon siteeraamamme:

”Koko julkiselle sektorille on asetettava prosentuaalinen leikkaustavoite.”

Tämän lisäksi Jussi Halla-aho mainitsi ”kunnianhimoisen ilmastopolitiikan”,  -että hallitus pyrkii hiilineutraaliksi muuta EU:ta nopeammin, mikä ei tee hyvää vientiteollisuuden kilpailukyvylle, ja monta muuta tärkeää asiaa. Halla-ahon ja puoluesihteeri Simo Grönroosin puheenvuorot voi kuunnella Tuumaustunnin videoinnissa.

Luettavaa:

Jussi Halla-aho tänään Tuumaustunnilla (SUORA, 12:00)

6 Comments

 1. Tuttua menoa
  26.4.2021 15:57

  Jussi puhuu asiaa!!! Hei -15% kuluista pois ja sen jälkeen 5-10% per vuosi.

  Kaikki ei voi olla kunnalla, kaupungilla tai valtiolla puuhastelemassa. Julkisen sektorin kulut kasvavat eksponentiaalisesti ilman mitään rajaa ja/tai kontrollia. Rahoittajilla eli yksityisen sektorin työntekijöillä alkaa olemaan mitta täynnä loputtomasta sosialisoinnista.

  Samoin julkisen puolen lomat pitäisi yhdenmukaisuuden nimissä pitäisi laittaa samalle tasolle kuin muillakin. Julkisella puolella ei ole lomautuksia ja työpaikka elinikäinen, niin ei enää tarvita 1,5 kertaisia vuosilomia maksajiin verrattuja.

  Hassua, että esim. yli vuoteen kaupunkien teatterit eivät ole pitäneet yhtään esitystä eikä kaupungin orkesterit ole pitäneet yhtään konserttia, mutta kaikki noissa organisaatioissa ovat olleet ”töissä” ja saaneet täyttä palkkaa. Yksityisellä kaikki olisivat olleet lomautettuna, kun työtä ei ole ollut.

  Vastaa
 2. Obelix
  26.4.2021 16:39

  https://www.youtube.com/watch?v=YCsOAnv-lSg

  Halla-aho:

  ”Tarvitaan sekä juustohöylää että tiettyjen menokohteiden alasajoa.”

  Toisaalta, tuossa youtube-pätkässä on 5 AMAZING Building Demolition Videos, joista voi ottaa mallia ko. menokohteiden alasajoon. Juustohöylää tarvitaan vain
  juustokakun juhlavan ulkoasun koristelemiseen – Marinin lähtöpassijuhlien jälkeen. Tässä puhutaan nyt ihan aluksi valtion, lue; suomalaisten piikkiin hankitusta miljardi velasta, sekä Marinin Hallituksen lisämiljardihankkeista / hankkimista lisämiljardi-veloista, jotka Marin aikoo maksattaa suomalaisilla veronmaksajilla.
  Tähän ”menokehykseen” on tultava pikainen loppu, tai muuten se on tämän suomalaisten Suomen loppu….sanoohan sen nyt jo järkikin – tai jos ei järki, niin luulisi, että ainakin jonkinmoinen varoituksen kaiku takaraivosta!

  Vastaa
 3. Selkärangaton
  26.4.2021 18:30

  Minä kannatan !!

  Kun kerran lukio opettaja saa tuppukylässäkin sen 5700e/kk ja lääkärit terveskyskuksessa keskimäärin 8700e/kk niin kyllä sitä leikattavaa olisi.

  Otetaan kerralla 30% pois julkiselta puolelta, kansanedustajiltakin. Ja jokaisella kansanedustajalla saa olla maksimissaan yksi avustaja, myös Sannalla. Ja jos on Eu-edustaja niin samalla kertaa ei voi olla kansanedustaja. Meinaan, EU-meppihän ajaa vain ja ainoastaan EU:n etua, ei Suomen valtion tai kansan. Siksi kansanedustaja on pahasti ristiriidassa EU:n kanssa jos samaan aikaa on EU-meppi.

  Ja sitten, helposti löytää budjetista ja liseäbudjeteista suoria ja välillisiä puoluetukia. Televisiossa tapellaan jostain kuudesta miljoonasta kun kerran läp lukiessa löytää sen 160 miljoonaa vähennettäväksi.

  Ja eläkkeet… Kansanedustajilta pitää poistaa eläke-etuudet ja niiden pitää tehdä töitä samaan ikävuoteen kuin työntekijöidenkin. Eläkkeiden poisto kansanedustajavuosilta voidaan perustella normaalia huomattavasti korkeammalla palkalla. Ja sillä että se kuuluista ”vastuu”, sitä ei ole enää eläkkeellä ja siksi siitä ei tarvitse maksaa.

  Sitten, kaikki julkisen puolen bonusjärjestelmät lakkautetaan, kaikki. Bonuksia ei maksta FOrutmin, VR:n tai Finnairin johdolle. Niitä ei makseta muidenkaan yritysten johdoille tai työntkijöille joissa Suomen valtio on mukana. Ja joka kerta kun jotain ulkoistetaan Suomesta pois, niin ulkoistamisen allekirjoittajien palkkaa leikataan samassa suhteessa kun työttömiä tulee välittömästi lisää. Eli esim. Fortumin ulkoistaminen Hollantiin toisi sopimuksen allekirjoittajille sen -30% tulotason.

  Olen Jussin kanssa samaa mieltä mutta ei Jussi tee asioille mitään. Jussi vaan heittelee sutkauksia omissa nimissään ja kolmannessa persoonassa. Ja kaikki jää huutelun tasolle.

  Vastaa
  1. Terhomatti Hämeenkorpi
   26.4.2021 22:41

   Annoit väärän todistuksen Jussista ! Jussi ei huutele, vaan analysoi, erittelee, ja esittelee ratkaisuehdotuksia. Mutta mitä enempää voi tehdä oppositiosta?
   Sinä se varsinainen huuutelija / huitelija olet !

   Vastaa
 4. juha II
  26.4.2021 21:01

  Enää ei aina jaksa lukea edes järkeviä ehdotuksia, koska Führer Sanna Marin ei ota niitä kuulevaan korvaansakaan. ”Minä ite!!!”

  Vastaa
 5. Mikko
  29.4.2021 15:27

  1. Hävittäjähankintoja lykättävä 5-10 vuotta. Harkinta-aikaa muuttaa HX-hanke ilmapuolustushankkeeksi.
  2. Panttipataljoonat vedettävä saviajasodista pois, vaikka kuinka arvoyhteisötyttäisi.
  3. Negatiivinen maahanmuutto lopetettava. Työperäinen maahanmuutto sallittu vain yli 4000euroa kuukaudessa ansaitseville.
  4. Kehitysapua leikattava siten, että se on lähinnä katastrofi- ja lääketieteellistä apua. Terveydenhoidon ja opetuksen edistämistä kehitysmaissa. Samoin pakolaisleirien elinolosuhteiden kehittämistä. Kehitysapu ja turvapaikkapoilitiikka sidottava toisiinsa.
  5. Kuntien, kaupunkien ja kuntayhtymien rakennushankkeet suurennuslasin alle.
  6. Kuntien, kaupunkien, ja kuntayhtymien konsulttipalveluostojen hankkiminen suurennuslasin alle.
  7. Sosiaaliturva sidottava vain Suomen kansalaisuuteen.
  8. Tielaitos perustettava uudelleen ja kunnon tienpidolla pystytään jälleen kuromaan tiestön korjausvelkaa kiinni.
  9. Arvonlisävero pudotettava 20 prosenttiin, elintarvikkeiden osalta kahdeksaan prosenttiin.
  10. Asumistuki lakkautettava.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top