Kaasua vain ruplilla ja kopeekoilla: Puola ja Bulgaria jätetään ilman

Bulgaria ja Puola eivät suostu maksamaan Venäjän kaasusta ruplissa, joten energiajätti Gazprom keskeytti keskiviikkona kaasutoimitukset näihin maihin.

Maksujen vaatiminen ruplissa on Venäjän vastatoimi länsimaiden asettamiin talouspakotteisiin. Pakotteet ja eräät muut toimet ovat reaktio Venäjän 24. helmikuuta alkaneeseen hyökkäykseen Ukrainassa.

Gazprom lopettaa kaasun toimitukset Puolaan , Bulgariaan 27. huhtikuuta. Puolalainen uutislehti Onet kertoi, että Puolan valtion kaasuyhtiö katkaistiin Venäjän kaasusta, koska maa kieltäytyi maksamasta kaasusta ruplissa, kertoi tänään Kyiv Independent.

Venäjä ilmoitti jo aiemmin vaativansa maksut kaasusta omassa valuutassaan, ja Puola ja Bulgaria ovat ensimmäiset, joiden kohdalla vaatimusta on tehostettu toimitusten katkaisemisella. Kaasuhana sulkeutui tänään keskiviikkona.

Gazpromin tiedottessaan todetaan: ”Gazprom on täysin keskeyttänyt kaasutoimitukset Bulgargazille (Bulgaria) ja PGNiG:lle (Puola), koska ruplamaksuja ei ole maksettu.”

Puolalaiset ja bulgarialaiset pitävät toimitusten keskeyttämistä Gazpromin puolelta sopimusrikkomuksena. Saksa, Unkari ja Serbia saavat kaasua Puolan ja Bulgarian kautta kulkevista putkista, ja yhtiö varoitti näitä välittämästä kaasua em. sanktion kohteille. Gazprom on maailman suurin maakaasuyhtiö.

Venäjän vaatimus kaasumaksuista ruplina tuli sen jälkeen kun Venäjän varoja jäädytettiin lännessä. Venäjä vaatii ”epäystävällisiltä” mailta, että ne avaisivat tilit Gazprombankissa ja maksaisivat Venäjän kaasuntuonnista euroissa tai dollareissa, jotka muutetaan rupliksi. Venäjän vaatima maksutapa on ristiriidassa mm. Euroopan unionin Venäjään kohdistuvien sanktiopäätösten kanssa.

Puola on kieltäytynyt maksamasta ruplilla

Puola on ilmoittanut toistuvasti, ettei se aio maksaa venäläisestä kaasusta ruplissa. Puolalaiset ovat myös ilmoittaneet, etteivät he jatka kaasusopimustaan ​​Gazpromin kanssa. Sopimus on katkolla tämän vuoden lopussa.

Puolan halki kulkeva putki Jamal-Eurooppa-putken (hakusana: Yamal-Europe) pohjoinen haara, sen kautta venäläinen kaasu kulkee myös Saksaan. Putki tulee Uralin takaiselta Jamalin niemimaan kaasukentältä.

Bulgarian energiaministerin Aleksandr Nikolovin mukaan Venäjän kaasutoimitukset on maksettu huhtikuun loppuun asti. Nikolov pitää kaasutoimitusten keskeyttämistä sopimusrikkomuksena Gazpromin puolelta. Ministeri muistutti, että Bulgaria on noudattanut sopimusvelvoitteita, ja pitää Venäjän toimenpidettä ”maakaasun käyttämisenä poliittisena ja taloudellisena aseena nykyisessä sodassa”. Nikolov aloitti Bulgarian energiaministerinä tammikuussa.

Maakaasufutuurien hinnat ovat keskiviikko-aamun kaupankäynnissä nousseet Euroopassa yli 23 %, kun saatiin tietää Venäjän valtion omistaman Gazprom-yhtiön ilmoittaneen Puolalle ja Bulgarialle kaasun toimituksia koskevasta päätöksestään.

Luettavaa:

7 Comments

 1. Maailma on pöyristynyt
  27.4.2022 13:50

  EU:n leyhenkin piti sitä kiristyksenä. Mutta jos ei kerran maksa kaasustaan, niin luonnollisesti sen toimitukset katkaistaan.

  Virokin kertoi jo aiemmin että pärjää ihan hyvin ilman Venäläistä kaasua. Se vaan jäi kertomatta että sen kaasu tulee Liettuassa olevista säiliöistä.

  Ja mitenkähän tämä bio-polttoainekkin nyt pärjää kun Indonesia keskeytti kaikki palmuöljytoimitukset? Maailma oli pöyristynyt pari päviää sitten. Maailman suurin palmuöljytutottaja. Joko se haluaa öljystään kerralla monikertaisen hinnan tai sitten sekin myydään Venäjälle.

  Nämä kaikki ovat ihan normaaleja kaupankäynnin perusasioita. Jos ei tule maksua, ei tule kauppatavaraa.

  Vastaa
 2. Truth
  27.4.2022 15:34

  Venäjä on sitonut ruplan kultaan, 5000 ruplaa/10g kultaa. Uutisessa on jätetty mainitsematta että kaasua voi ostaa myös kullalla.

  Vastaa
 3. Niinistön Keuhkopöhö
  27.4.2022 17:38

  Ei venäläinenkään toki tyhmä ole : miksi vastaanottaisi maksua euroissa eurooppalaiseen pankkiin koska eurovarat on jäädytetty eu:n toimesta. Käytännössä tämä maksu menisi heti jäihin tilillä. En minäkään tuollaisella ehdolla myisi mitään kenellekään tietenkään.

  Vaikka miten ajaisi NATO lasit silmillä niin ei nyt silti kannata odottaa että vastustaja koko ajan potkisi omaan maaliin ja antaisi kaasun ilmaiseksi pois.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   27.4.2022 19:45

   Suomi laittoi paremmaksi Timtshenkon #jää-halli jäihin! -Siellä pojat sitten luistelee ja kiekkoa kiusaavat: Tupla-jäällä. 😮

   Vastaa
 4. Saksa maksoi
  27.4.2022 19:31

  Ja tuli mieleeni että Saksa maksoi viime viikolla historiallisen suuren summan Venäjälle ruplissa taatakseen kaasunsa saannin pitkälle tulevaisuuteen.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   27.4.2022 19:41

   ScholZ?

   Vastaa
 5. Zardex
  27.4.2022 22:50

  Sen verran korjausta, että maksun vaatiminen ruplissa ei ole vastatoimi, vaan suojareaktio dollaritilien jäädytyksistä johtuen. Se siis ei ole mikään vastateko tai kiusa, vaan välttämätön toimi johon länsi on pakottanut, ihan niinkuin väliintulo Ukrainassakin, jossa NATO aikoi hyökätä Krimille joka on elintärkeä Venäjälle.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top