Kabulin lentoasemalta jo siviililentoja, Panjshirissa taisteluja

Kabulin kansainväliseltä lentoasemalta on lennetty jo kaksi Afganistanin sisäistä lentoa, ja kenttää valmistellaan avustuslentojen vastaanottamiseen, kertoo lehti.

Qatarin lähettämä teknikkoryhmä on saanut Kabulin kansainvälisen lentoaseman kiitoradan kunnostettua, kertoi Qatarin Afganistanin-suurlähettiläs Al Jazeera -uutistoimistolle. Qatarilaisen al-Jazeeran kirjeenvaihtajan mukaan kentältä on jo lennetty siviililennot Mazar-i-Sharifiin ja Kandahariin, Turkki on myös tulossa osallistumaan kentän ylläpitoon uutisen mukaan.

Eri ulkovaltojen toteuttama evakuointi-operaatio päättyi Yhdysvaltain joukkojen lähtiessä 31.08., mutta suuri joukko Afganistanista poistumista haluavia jäi maahan. Talebanin odotetaan sallivat ihmisten poistumisen avustuslentojen mukana, joiden odotetaan alkavan kansainvälisten järjestöjen toimesta. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on iulmoiuttanut 13. syyskuuta Genevessä pidettävästä kokouksesta Afganistanin avustamisen valmistelemiseksi.

Qatarin ulkoministeri Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani keskusteli torstaina (02.09.) Dohassa Qatarissa Ison-Britannian ulkoministerin Dominic Raabin kanssa Afganistanin tilanteesta. Yhdysvaltain ylläpitämän ilmasillan kautta Kabulista evakuoitiin 14.-31.08. yhteensä 57 000 henkilöä Qatariin, USA:n tukikohtaan. Heistä 1400 on yhä Qatarissa. USAF evakuoi yhteensä 124 000 afgaania ja ulkomaiden kansalaista.

Samaan aikaan Kabulissa on Talebanin tiedottajan, Zabihullah Mujahiidin mukaan kuollut vahingonlaukauksissa 17 henkilöä. Taistelut Panjshirissa talebaanien ja Ahmad Massoudin johtamien kansallisen vastarintaliikkeen (KV)  joukkojen välillä jatkuvat. Talebanin tiedottaja on peruuttanut ilmoituksensa Panjshirin valtaamisesta, ja talebaanit ovat ilmeisesti vetäytyneet. Massoud ilmoittaa, että neuvottelut Talebanin ja vastarintaliikkeen kesken ovat olleet tuloksettomia. Keskustelukysymyksenä oli ollut hallituspaikkojen jakaminen Talebanin ja ainakin KV:n välillä, mikä tavoite on Dohassa USA:n ja Talebanin välillä tehdyn sopimuksen mukainen: Dohassa sovittiin taistelujen lopettamisesta ja Kabulin hallituksen ja Talebanien vallanjaosta siirtymäkaudeksi. Kumpikaan asia ei toteutunut.

Kabulissa naiset ovat osoittaneet mieltään Talebanin asettamia naisia koskevia rajoituksia vastaan, turhassa yrityksessään saada länsimaat reagoimaan Afganistanissa tapahtuviin asioihin. Mielenosoittajat ovat ottaneet huomattavan henkilökohtaisen riskin.

Luettavaa:

2 Comments

 1. juha II
  5.9.2021 00:03

  Taas karvas muistutus lännelle, ettei sitä tarvita ”viemään demokratiaa” vaan jokainen kansakunta kipuilee ja sen täytyy antaa kipuilla kipunsa aivan itse!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   5.9.2021 12:08

   Itähän on saanut rauhassa viedä kansan”demokratiaa” jotain 70 vuotta ilman että kukaan moittii.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top