Kabulissa suuri mielenosoitus Pakistania vastaan, talebaanit ampuivat ilmaan

Pakistanin osallistuttua taisteluihin Panjshirin laaksossa Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa on esiintynyt sekä mielenilmaisuja talebaaneja vastustavan vastarintaliikkeen puolesta, että Pakistania vastaan. Tänään tiistaina mielenilmaisua tukahdutettiin tuliaseilla, toistaiseksi vielä ilmaan ampumalla, kertoo lehti.

Kuvalähde: India Today.

Yalda Hakim, toimittaja (julkaistu noin 1h sitten): Viha kasvaa Kabulin kaduilla, ihmiset laulavat ”vapautta” ja ”kuolemaa Pakistanille”. Mielenosoittajat, joista monet ovat naisia, ovat Afganistanin pääkaupungin #Afganistanin keskustassa.

Mielenosoittajat, joita lehti kertoo olleen satoja, olivat enimmäkseen naisia. Mielenosoittajien iskulauseissa suhtauduttiin torjuvasti Pakistaniin ja sen tiedustelupalveluun ISI:iin. ISI:n johtaja Faiz Hamid Begha saapui sunnuntaina Kabuliin neuvottelemaan Taleban-järjestön eri ryhmittymien kanssa, joilla oli perjantaina (04.09.) tulitaistelu Kabulissa. Maanantaina (06.09.) pakistanilaiset myös osallistuivat Talebanin hyökkäykseen Panjshirissa ainakin ilmavoimillaan. Tiistain mielenosoituksen tukahduttamisesta ampumalla kertoi ainakin AFP.

Lehden kertoman mukaan mielenosoituksessa kuultiin  iskulauseita ”azaadi, azaadi”, mitä se tarkoittaneekin, ja ”kuolema Pakistanille” ja ”kuolema ISI: lle”. Varsin epäystävällistä, mutta ilmeisesti he ovat sitä mieltä.

Kansallisen Vastarintaliikkeen (NRF) johtaja Ahmad Massoud kehotti afganistanilaisia maanantaina mielenosoituksiin talebaanivaltaa vastaan, ja tänään niitä on nähty ainakin Kabulissa. Massoudin mukana NRF:ssä on myös karkuteille lähteneen presidentti Ashraf Ghanin varapresidentti Amrullah Saleh, jonka kautta vastarintaliikkeellä on legitiimi jatkuvuus Afganistanin lailliseen hallitukseen. Tämä lieneekin syy ISI:n osallistumiseen talebaanien Panjshirin-sotaretkeen: Taleban-vallankaappaajat täytyy tarjota maailmalle edes etäisesti laillisina hallitsijoina, eikä se käy kun kilpailevalla firmalla on demokraattisesti ja laillisesti varapresidentiksi nimitetty henkilö tiimissään. (Vara)presidentti Saleh on myös vedonnut ulkovaltoihin viralliseen statukseensa tukeutuen Afganistanissa alkavan humanitaarisen kriisin torjumiseksi, -tuloksetta.

Vallan Kabulissa kaapannut Taleban-järjestö väitti maanantaina saaneensa haltuunsa Panjshirin laakson kaappaamisen, jossa NRF ja Afganistan presidentiksi julistautunut Saleh ovat pitäneet tukikohtaa. Salehin fyysinen eliminointi on saattanut tavoite, jota varten Pakistanin ilmavoimat lähetti maanantaina paikalle hävittäjiä ja droneja

Pakistanin rooli Afganistanin sodassa on hyvin mielenkiintoinen

Talebaanien joukoissa Afganistanissa ovat taistelleet myös Pakistanille hyvin vaaralliset terroristijärjestöt ”Pakistanin-talebanTehrik-i-Taliban Pakistan (TTP),  ja Lashkar-e-Taiba (LET). Jälkimmäinen oli vuoden 2008 Mumbain verilöylyn toimeenpanija, ja on edelleenkin hyvin vaarallinen terroristiverkosto. Pakistanissa on myös viime kuukausina havaittu sekä uskonnollisten ristiriitojen provosoimista että uskonnollis-extremististä kampanjaa pääministeri Imran Khania vastaan. Khania vastaan hyökätään mm. väitteellä että ”juutalainen kasvattaa hänen poikaansa.” Khanin vaimo on siirtynyt ulkomaille, väitteiden mukaan antisemitismiä peläten.

Pakistanissa vaikuttava islamismi ei siis ole suopeaa maan nykyiselle hallinnolle, mutta jokin napanuora yhdistää sekä extremistit että Pakistanin valtarakenteen toisiinsa.

Lehti kirjoittaa: Pakistan on tukenut voimakkaasti Talebania Yhdysvaltojen 20-vuotta kestäneen Afganistanin sodan ajan. Talebaanit ovat jopa kutsuneet Pakistania ”toiseksi kodikseen” ja kutsuneet Pakistanin edustajat myös pian odotettavissa olevaan Afganistanin (talebaani-) hallituksen virkaanastujais-seremoniaan.

Tähän seremoniaan on kutsuttu myös mm. Venäjä ja Kiina, joista ensin mainittu empii osallistumistaan. Saavuttaakseen uskottavan statuksen maailman valtioiden silmissä, Taleban-vallankaappaajien onkin ”pidettävä mölyt mahassaan” vielä jonkin aikaa. Siihen nähden Massoudin kehoitus julkisiin mielenilmauksiin oli täsmäisku. Tähän nähden talebaanien -ja ISI:n- vastaisten mielenilmausten kansainvälinen julkisuus juuri nyt on erinomaista tukea Afganistanin demokratisoitumiselle. Juuri saimme tietää Talebanin pidättäneen tänään mielenosoituksista uutisoineita kuvaajia ja toimittajia.

Pakistanin hallituksen -tai ainakin toimeenpanevan hallinnon- ja Taleban-äärijärjestön salavuoteus kerrotaan joskus ihan julki:

Talebanin tiedottaja Suhail Shaheen oli kertonut India Today TV:n haastattelussa, että Pakistan on äärimmäisen tärkeä (Afganistanin) uudelle Taleban -hallinnolle, ja lisäsi myös, että monilla Talebanilla on perheensä ja lapsensa Pakistanissa.

Näinpä. Hävittyään sodan amerikkalaisille vuonna 2001 merkittävä osa talebaaneja vietti aikaansa Pakistanissa. Hallituksen kontrollin ulkopuolella olevalla ”heimoalueella”, Waziristanissa Pakistanin-Afganistanin rajalla talebaanit ja al-Qaeda ovat olleet ”kuin kotonaan”. -Mikä ettei, koska ne ovat olleet siellä kotonaan.

Pakistanin sisäministeriä Sheikh Rasheed Ahmadia kuultiin pakistanilaisessa TV -ohjelmassa. Hänen mukaansa Pakistanin hallitus on aina ollut Taleban -johtajien ”vartija” ja ”huoltaja”:

”Olemme Taleban -johtajien huoltajia. Olemme huolehtineet heistä pitkään. He saivat suojan, koulutuksen ja kodin Pakistanissa. Olemme tehneet kaiken heidän hyväkseen ”, Rashid ilmoitti lehden mukaan puhuessaan pakistanilaisella uutiskanavalla.

Pakistan saattaa saada suurenkin hyödyn palkkioksi vuosia kestäneestä talebaanien hyysäämisestä, -ja kahdella tuolilla istumisesta USA:ta tukien- mutta miten on arvioita talebaanien pakistanilaisten ja myös tadzikistanilaisten liittolaisten saannot Talebanin hallinnolta? Heillekin on ilmeisesti luvattu yhtä ja toista, mikä ei liene yhdensuuntaista Kiinalle Tianjinissä (28.07. 2021) ja Venäjälle Moskovassa (08.07. 2021) luvattujen asioiden kanssa, -kuten ei senkään kanssa mitä Pakistanin on annettu ymmärtää. Pahimmassa tapauksessa Kabulin hallituksen kaatanut järistys heiluttaa myös naapurimaita, -ja jälkijäristyksen koko maailmaa. 11.09. 2001 kannattaa muistaa.

Luettavaa:

 • India Today 07.09. 2021.
 • India Today 07.09. 201, mielenosoituksesta raportoineiden toimittajien pidättämisestä.

Kuten Iranin syksyn 2019 mielenosoituksissa, maailmanlaajuinen tiedonjako sosiaalisessa mediassa voi olla merkittävä apu afganistanilaisille:

Intialais-väite: Kabulissa eilen kuullut laukaukset olivat talebaanien valtataistelua

4 Comments

 1. Ville
  7.9.2021 13:58

  Mielestäni on huomattavaa ja erittäin positivista että naiset ovat osoittamassa mieltään. Heillä taitaa olla nyös eniten menetettävää. Miehet ovat kadonneet ties minne. Vai onko kulttuuriin kuuluvaa maskuliinisuutta olla edistämättä naisten asiaa koska silloin miehet menettäisivät hallitsevan asemansa ja sehän ei liity mitenkään islamiin.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   7.9.2021 14:29

   Tiedämme, mihin miehet ovat kadonneet, -ja minne he ovat matkalla, mutta mihin meidän #feministimme ovat kadonneet, kun rohkeat afgaaninaiset puolustavat naissukupuolen oikeuksia?

   Vastaa
 2. Obelix
  7.9.2021 15:43

  ”Mihin meidän #feministimme ovat kadonneet, kun rohkeat afgaaninaiset puolustavat naissukupuolen oikeuksia?” Ei suomalaiset _*viralliset*_ feministit ole minnekään hävinneet, koska eivät he alunperinkään ole mitään aitoja feministejä olleet….miten sellainen voi minnekään kadota, jota ei ole koskaan ollut aitona olemassakaan?
  Kyllä ne aidot feministit oman arvonsa tuntevat, kuin myös tuntevat heidän miehensä – kumpikin kunnioittaa toistaan ihmisenä, mies vaimoaan ja vaimo miestään, ei siihen väliin mitään känkkäränkkä… ilmastosta ja pattereista / patteriautoista politisoituneita puna-femakko-emakko-säätäjiä tarvita kitisemään ja urputtamaan, omien mieltymystensä / kicksiensä vauhdittamiseksi.

  Vastaa
 3. juha II
  7.9.2021 23:12

  Samanlaista kuin joka puolella maailmaa, mutta mikä on asia, jonka puolesta ”puhkotaan” ilmaa. Ratkaisee sen kuinka sankarillista tai konnamaista käytöstä on ”nurkka-jumalan” mielestä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top