Kahlitsiko liioiteltu kritiikki ”Elokapinan” kukistamisesta poliisia viime lauantaina?

Helsingin poliisiin on kohdistunut, varsinkin somessa (sic!)  vahvaa kritiikkiä suhtautumisesta lauantain korona-sulkua vastustaneeseen mielenosoitukseen: Poliisi ei keskeyttänyt tilannetta. Rinnastus tapaus-elokapina >< korona-mielenilmaisu tuli esiin myös maanantaina aamulla MTV:n haastatellessa studiovieraana tilannetta johtanutta komisariota.

Komisario Jarmo Heinonen oli poliisin puolelta operatiivisena johtajana lauantaina (20.03.) hoitamassa korona-rajoituksiin kohdistunutta mielenosoitusta, joka alkoi Helsingin Senaatintorilta ja päättyi Kansalaistorille ja osin Eduskuntatalon portaille.  Mielenilmaisu, johon median mukaan osallistui noin 400 henkilöä, mutta eri videolähetysten mukaan 1000-2000, rikkoi Aluehallintoviraston määräämää kokoontumiskieltoa, joka rajoittaa kaikenlaiset kokoukset kuuteen henkilöön.

Heinonen kertoi järjestäjien, -mielenosoitusilmoituksia oli yhteensä 46 kpl- kanssa sovitun, että mielenosoittajat pysyttelevät kuuden hengen ryhmissä, korona-altistumisten välttämiseksi, kuten Avin ohjeistus määrää. Tämä ei kuitenkaan toteutunut, ja poliisilla olisi ollut mahdollinen syy hajoittaa kokous. Hajoittaminenkaan ei toteutunut, mitä Heinonen valottikin Maikkarilla. Edellinen tapaus, jossa poliisin toimiin on suhtauduttu, oli Elokapina-ryhmän kaduntukkiminen, minkä poliisi voimakeinoin purki viime vuoden marraskuussa.

Poliisi sai julkisuudessa jyrkkiä moitteita mielenilmaukseen puuttumisesta Elokapina-ceississä, jossa poliisin toiminta on yhä esitutkinnan kohteena, josko jotain lakia olisi rikottu. Heinonen kertoi tänään MTV:llä:

”Elokapina-mielenosoituksesta poliisi on tällä hetkellä esitutkinnan kohteena, vaikka laissa on erityinen säädös että voimakeinoin voidaan hajoittaa väkijoukko, joka estää liikenteen.” Lauantaista Heinonen toteaa, että ”mielenosoittajat aiheuttivat haittaa lähinnä itselleen, eivätkä haitanneet liikennettä.”

Komisario Heinonen kertoi itseensä, paikanpäällä olleena poliisin toimijana, kohdistuvan nyt moitetta, mm. somessa, siitä ettei hän hajoittanut lakia rikkovaa kokoontumista. Heinonen kuvaili lauantain mielenosoittajia rauhallisiksi tavallisiksi ihmisiksi:

Pääosa väkijoukosta käyttäytyi oikein hyvin. Siellä oli tavallisia ihmisiä, jotka olivat tulleet sinne koska olivat sitä mieltä, että pitäisi pyrkiä palaamaan normaaliin (koronarajoituksista).

Komisario oli tehnyt lauantaina myös toisenlaisia havaintoja:

Siellä oli myös paikalla henkilöitä, jotka olivat tulleet sinne katsomaan jos yhteenottoa (poliisin kanssa) saadaan aikaan. Siellä oli yksittäisiä henkilöitä, jotka pyrkivät provosoimaan paikalla olleita poliiseja.

Kun väkijoukon hajoittaminen ei olisi johtanut muuhun, kuin Kansalaistorin tyhjentämiseen, jolloin väki olisi siirtynyt muualle suurempina kuin kuuden henkilön ryhminä, -ja mahdolliset altistumiset olivat jo tapahtuneet, mielenosoituksen keskeyttämisellä ei olisi ollut saavutettavissa mitään etua, kertoi Heinonen MTV:n aamulähetyksessä. Heinosen lausunto jättää myös sen mahdollisuuden, että mielenosoittajien joukossa olleet henkilöt olisivat toivoneet konfrontaatiota poliisin kanssa, mitä heille ei suotu. Tässäkin mielessä poliisin valitsema toimintavaihtoehto oli oikea, -kuten myös elokapinan kukistamisessa.

 

Luettavaa:

 

 

3 Comments

 1. Pekka Kemppainen
  22.3.2021 11:12

  TV-uutisissa Bristolin eileniltainen mekkala on saattanut tulla näytetyksi rinnan Helsingin lauantain koronamiekkarin kanssa, -ja luotu mielikuva samasta ilmiöstä. RT:n videoleikkeessä vilahtaa kuitenkin tuttu lippu, joka kertoo ettei Bristolissa olleet ilkitöissä paikalliset persut, vaan joku-muu-mikä?

  https://twitter.com/Ruptly/status/1373922403055628290?s=20

  Vastaa
 2. Merceeri
  22.3.2021 14:32

  ”vilahtaa kuitenkin tuttu lippu, joka kertoo ettei Bristolissa olleet ilkitöissä paikalliset persut, vaan joku-muu-mikä?”

  Ettei vaan saman oudon toimijan lippu vilahtaisi nopeasti – kuitenkin niin nopeasti, ettei sitä ehdi nähdä – myös persujen SU:ssa. Tarkoitan SU:n moderointia, esim. jos haluat kirjoittaa siitä, mitä dosentti Tuomas Malinen sanoi teemasta The Great Reset, niin viestiä ei julkaista…ei sitten millään? Jos lähetät viestin uudelleen, niin tulee ilmoitus: olet jo lähettänyt ko. viestin. Ongelma on se, ettei sitä kirjoitusta näy edelleenkään alustalla, ei missään?

  Kysymys kuluu:

  -poistaako SU:n toimitus itse viestit
  -vai ovatko persut ulkoistaneet moderoinnin …jonnekin
  -vai sensuroidaanko viestit persuista riippumatta / välittämättä

  Ps. Oli niin tai näin, niin PERSUILLA on näemmä iso ongelma

  Vastaa
 3. sokeakanakuskina
  22.3.2021 19:35

  Elokapina oli keskellä tietä. Minä olisin voinut vahingossa ajaa päältäkin. On hyvä että poliisi turvasi niiden ressukoiden hengen ja terveyden ajamalla ne pois.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top