Kaikki ovat huolestuneet suomalaisten turvallisuudesta, tai sitten eivät?

Perussuomalaisten aloite muille eduskunnan oppositioryhmille suomalaisten turvallisuutta koskevasta välikysymyksestä jäi jo toisen kerran vaille muiden eduskuntaryhmien tukea. Persujen kutsuman neuvottelun piti olla tänään iltapäivällä, mutta eipä ollut.

Välikysymys tulee käsittelyyn eduskunnassa, kun 20 kansanedustajaa allekirjoittaa sen. Persujen oma ryhmä ei siihen aivan riitä, ja kun persuista eronneet ovat itse hallituksessa, heiltäkään ei voine kysyä. Vasemmisto-oppostio aloittikin heti hiiviskelyn takavasemmalle demarien ryhmyri Antti Lindtmanin johdolla. Vielä viime viikolla Lindtman itse oli aktiivisesti kysymässä suomalaisten turvallisuuden perään, mutta sehän olikin viime viikolla. Leena Meri (PS) tänään:

– Perussuomalaisten mielestä hallitus on surkeasti epäonnistunut turvapaikkapolitiikassa, kotoutuksessa, kansalaisten suojelussa, yhteiskuntarauhan säilyttämisessä ja erityisesti lastemme suojelussa. Siksi halusimme esittää epäluottamusta. Tällä kaudella on esimerkiksi nähty ensimmäinen terrori-isku Suomessa ja seksuaalirikokset rehottavat.

– Ilmeisesti oppositiossa ollaan tyytyväisiä hallituksen linjaan ja katsotaan, että turvallisuustilanne on hyvä ja tarvittavat toimenpiteet on tehty. Hämmästelen toki, jos joku on tätä mieltä, mutta heillä on siihen oikeus. Me tulemme silti jatkossakin tekemään työtä turvallisemman Suomen hyväksi.

Asiasta kirjoitti Suomen Uutiset 22.01.2019:
Perus­suo­ma­laisten väli­ky­sy­myk­selle ei tarvit­tavaa tukea: ”Ilmei­sesti oppo­si­tiossa ollaan tyyty­väisiä maan turval­li­suus­ti­lan­tee­seen”.

Kun koko Suomessa rehottava lapsiseksi-groomaus ja seksuaalinen väkivalta, josta ei ole kuluneiden vuosikymmenten aikana ”ilmoitettu herkemmin” vaan vaiettu tiiviimmin, paljastui Oulun tapausten yhteydessä, näimme toivoaherättävän aktivoitumisen lähes kautta koko poliittisen kentän: Hallitus sai aikaan hätäkokouksia ja eduskuntaryhmät yhteisen neuvottelun. Tämä kaikki oli kuitenkin liian hyvää ollakseen totta.

Nyt ollaan sitten palaamassa arkipäivään, ja ongelmien lakaisemiseen maton alle. Hyvin surullista ja hyvin pahaenteistä. -Pahaenteistä siksi, että mitä pidemmälle ongelmaan puuttumista lykätään, sitä poikkeuksellisemmilla toimilla se täytyy tehdä.

Euroopan maiden turvallisuusviranomaiset ovat viimeistään keväästä 2016 alkaen varoitelleet hyvin tylyin ja realistisin sanoin EU-maiden sisäistä vakautta uhkaavista vaaroista. Ranskan DGSI:n (sisäisen turvallisuuspalvelun) päällikkö Patric Calvar ei ollut ainoa varoittaja, mutta hänen varoituksensa on luettavissa. Esitelmässään Ranskan parlamentin turvallisuusvaliokunnalle keväällä 2016 hän käytti sanontaa sisällissota. Sanonnalla hän kuvaili uhka-skenaariota, josta hänet oli pyydetty puhumaan. Puheen teksti vuosi sitten medialle, ja sen julkaisivat ainakin Le Figaro ja Daily Mail.

Calvar näki Eurooppaa uhkaavan terroritekojakin pahemman vaaran, joka täyttää sodan tuntomerkit. Että Euroopassa oleskelevat islamistit yrittävät jotain väkivaltaista, -se ei ollut puheen uutuus. Calvar kiinnitti huomiota myös -hänen sanojaan käyttäen- ”äärioikeistoon”:

”Uskon, että voitamme terrorismin”, Calvar sanoi, mutta ennusti ”äärioikeiston ja muslimimaailman” vastakkainasettelua lisäten: ”Olemme sisällissodan partaalla. Uskon, että tämä yhteenotto tulee tapahtumaan yhden tai kahden hyökkäyksen seurauksena. Meidän vastuullamme on ennakoida ja pysäyttä kaikki yhteenottoja laukaisevat ryhmät. ”
Suljettu kuulemistilaisuus pidettiin 24. toukokuuta, mutta Calvarin dramaattiset kommentit vuotivat Ranskan tiedotusvälineisiin 11.7.2016. Hän sanoi: ”Mistä syntyy kipinä, joka sytyttää ruutitynnyrin muuttaen Ranskan hallitsemattomaksi maaksi, jossa oman käden oikeutta jakavat ryhmät aseistautuvat? Tulemmeko näkemään murenevan maa, jossa väkivalta ja kosto vuorottelevat kahden leirin välillä päättymättömässä iskujen kierteessä?”

Ranskan sisäisestä turvallisuudesta vastaavan organisaation johtaja siis varoitti sodan piirteet omaavasta yhteentörmäyksestä, joka saattaisi alkaa esm. maahanmuuttajamiesten provosoidessa ”äärioikeiston” kostotoimiin vaikkapa tavallista törkeämmän taharrush-ahdistelun tai seksuaalirikosten jälkeen. Näin siis Patric Calvar.

Korkean ranskalaisen turvallisuusviranomaisen suurin huoli näyttää koskeneen tavallisten ranskalaisten reaktioita, joita hän käsitteli kiertoilmaisulla ”äärioikeisto”. Seksuaalinen väkivaltakampanja, tai jokin muu voimakkaita reaktioita herättävä asia voi saada ranskalaiset kostoretkille, -sitä Calvar pelkäsi ja siitä hän Ranskan parlamenttivaliokunnassa varoitti.

Mitä Calvar todella pelkäsi, mutta ei voinut suoraan sitä ilmaista, ei ollut minkään äärioikeiston reaktio, vaan spontaanien ja järjestäytymättömien kansanjoukkojen vapaa aggressio, joka kytee vuosia ääneenlausumattomana ja kasautuu kunnes purkaus on matemaattinen tosiasia. Tunnistitte fraasin? Kyllä, se on Titanicin suunnittelijan suusta, kun hän kertoi mitä tapahtuu kun laivan vedenpitävät osastot täyttyvät yksitellen: ”Uppoaminen on matemaattinen tosiasia.” Vapaa aggressio ei ala jonkin salajärjestön käskystä, eikä sitä voi käskyllä tai yhdistyksiä kieltämällä lopettaa. Se nousee yksilöiden turhautumisesta ja tuskasta, ja loppuu sitten kun tarpeeksi moni katsoo omia käsiään ja ymmärtää mitä on kiihkoissaan tullut tehneeksi. Sitä ennen syntyy rumaa jälkeä.

Puuttumattomuus viranomaisten ja lainsäätäjien taholta kansalaisia kuohuttaviin rikoksiin, joiden tekijät on erityisesti tuotu maahan, ja joita ei saa julkisuudessa arvostella, on -jos jatkan teknisillä vertauksilla- ylipaineen keräämistä pannuun. Jos tämän päälle vielä vaiennetaan arvostelijat ja eristetään heidät poliittisesta keskustelusta, ”istutaan varoventtiilin päällä.”

Edellä jatkoin ajatusta siitä, mihin Patric Calvar sen jätti. Jos kansalaisia kouhuttavaa ongelmaa ei oteta vakavasti, eikä heidän turvallisuudestaan huolehdita, se murentaa koko valtiomuodon ja yhteiskuntajärjestelmän legitimiteettiä. Tälläisenä aikana Suomen poliittisen järjestelmän tulee osoittaa vahvuutensa ja yhtenäisyytensä, ei heikkouttaan -ja toimijoiden itsekästä lyhytnäköisyyttä.

Mielipidekirjoitus.

3 Comments

 1. Puolueeton
  22.1.2019 19:58

  ”Tälläisenä aikana Suomen poliittisen järjestelmän tulee osoittaa vahvuutensa ja yhtenäisyytensä, ei heikkouttaan -ja toimijoiden itsekästä lyhytnäköisyyttä.”
  Tuo on toiveajattelua. Nykyaikana haetaan mielihyvää eikä mielipahaa, eikä merkittävään asemaan päässyt tunnusta virheitään. Yksi piirre läntisen kultturin rappiossa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   22.1.2019 20:35

   Niin sen pitäis mennä, että politiikassa hoidetaan valtakunnan ja kansalaisten asioita. Muuten olemme hukassa.

   Vastaa
   1. Suomen tyttö
    23.1.2019 23:41

    Addressit-sivustolla on kansalaisaloite, johon kerätään nimiä GCM-sopimuksen hyväksynnän mitätöimiseksi. Jostain syystä sitä ei löydä enää ko. sivuston hakutoiminnalla. Tässä linkki: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3592
    Jakakaa tätä!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top