Kaikki sodassa meni jotenkin väärin, sanoo Yle

Tiistain TV1:n pääuutislähetyksessä (20:30) muistettiin Suomen 1900-luvulla käymiä sotia, ja taas löytyi jotain mikä oli tehty väärin. Pieni ihme sekin, että lopputulos kelpaa, -vai menikö sekin väärin?

Maaliskuussa 1944 Suomen kohtalo oli vielä ”isoommas käres”, ja Rukajärven suunnalla oli sama tilanne kuin muuallakin: Piti yrittää niillä voimilla, joita oli käytettävissä. Vihollisen taholta tulevaa painetta päätettiin helpottaa kaukopartioretkellä, tuhoamassa partisaanien tukikohtina käyttämät kylät. Aie onnistui osittain, ja siitä kirjoittaa tutkija Pekka Turunen, jonka kirjaa uutisvälähdys esittelee.

Uutisissa käytetyt sanonnat, ja aiheen johdattelu jättävät kuitenkin pahan maun: Uutislähetykseen leikattu osa keskustelusta keskittyy kaukopartio-joukkoon komennettujen mukana olleisiin ”hiihtotaidottomiin” ja heikkokuntoisiin, -ikäänkuin joukko olisi rektytoitu jostain Kallion baarista. Tutkija Turunen oli työssään huomannut tämänkin seikan, eikä varmaankaan kenellekään yllätyksenä. Näinhän joukko-osastoissa yleensä toimitaan: Saadaan väkeä, joista osa pidetään, osa lähetetään muualle.

Tämän seikan märehtiminen uutisen keskeisenä teemana olisi kuitenkin erikoista, ellei se olisi nykymedialle tyypillistä: Suomalaisia yhdistävistä sotakokemuksista ja -muistoista etsitään vain negatiivinen, jättäen positiiviset seikat mainitsematta. Sotavuosien suomalainen media oli silloin osa puolustustaistelua, ja valikoi kertomansa asiat rakentavasti, puolustushenkeä tukien. Silloin oltiin selvästi ja tietoisesti johonkin suuntaan kallellaan, -kuten oikein olikin.

Syksyllä 2020 olemme nauttineet rauhallisia vuosikymmeniä enemmän kuin sukupolven ajan, eikä tiedonvälitys ole enää osa mitään rintamaa, ja asiat voi kertoa ilman tendenssejä.  Joskus kuitenkin jää vaikutelma, että jotain asiaa puolustetaan ja toista vastustetaan. Meneeköhän muuten rintamasuunnat niin kuin niiden kuuluisi?

Yhteisesti pakkokerätyin verovaroin kustannetun Yleisradion odottaisi osoittavan suurempaa kunnioitusta veteraaneja kohtaan, ja osallistuvan suomalaisten yhteisen kansallisen tarina ylläpitoon.  Jokainen sotiin osallistunut veteraani toimi silloin kykyjensä ja taitojensa mukaan, ja parastaan antaen. Se ei ole tyhjä fraasi, että olemme heille paljosta velkaa, ja sen tulee näkyä myös siinä, miten heistä kerromme.

5 Comments

 1. Kalergi-suunnitelma
  28.10.2020 11:38

  Ei siinä ole ihmettelmistä, koska varsinkin Ylessä on kommunismiin päin kallellaan oleva toimittajakunta:

  ”Veteraanitoimittaja, Reporadio-kirjailija Jarmo Viljakainen: Yleisradiossa edelleen voimakas punavihreä suuntaus, hallituksen myötäily on vallannut tilan – ”kiistäminen kuuluu kuvioon””,
  https://www.suomenuutiset.fi/veteraanitoimittaja-reporadio-kirjailija-jarmo-viljakainen-yleisradiossa-edelleen-voimakas-punavihrea-suuntaus-hallituksen-myotaily-on-vallannut-tilan-kiistaminen-kuuluu-kuvioon/

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   28.10.2020 13:00

   Mikä joku tikkuniska tutkija on arvostelemaan v.44 lumisessa korvessa, vihulaisen tulen alla, tehtyjä ratkaisuja? Menis ite samanlaiseen paikkaan, ja sitten aukoisi päätään.

   Sodassa, bisneksessä ja kaikessa toiminnassa tehdään päätöksiä vajain tiedoin, ja koetaan vastoinkäymisiä. Huolellisestikin valmisteltu ja harkittu päätös voi tuottaa huonon tuloksen, kun joku muu -sodassa esm. vastapuoli- toimii toisin kuin on odotettu. Arvaamattomia tekijöitä on liian paljon, ja #sotaonni ei ole turha sana.

   Vastaa
   1. Ei kiinnosta vasemmistotutkijoiden mielipiteet
    29.10.2020 12:16

    Naulan kantaan. Pitäis päänsä kii nää typerät yliopiston pellet.

    Vastaa
  2. Pekka Kemppainen
   28.10.2020 13:05

   Mulla on vielä yx hyvä:

   Ainoa sota, jota Yle tai O.Silvennoinen ei moiti, on vuoden 18 punakapina. Siellä varmaan tehtiin kaikki niinkuin piti, mutta Suomen Sosialidemokraattinen Puolue rp. hävisi sen. -Hei tää juttu meni oikein!

   Vastaa
   1. Petri
    28.10.2020 23:27

    Se on juuri näin! Silvennoinen on sen luokan separatisti, että ellettäessä 30-40-lukua, niin kyiseinen tyyppi istuisi kuritushuoneessa. Sitten tämä, että äärivihreän vasemman laidan kirjoittelija suoltaa propagandaa ajasta, josta ei tiedä käytännössä yhtään mitään ja saa sen vielä esitellä ylenannon progandatuutista parhaasen katseluaikaan, niin ei voi kuin surulla todeta. Tämän maan media on aivan täyttä paskaa! Ja suuret kysymysmerkit leijailee, että mahtaako tuo miksikään muuttua Apusen tultua puikkoihin?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top