Kaksi maalittamis-uutista, kaksi suhtautumista, yksi totalitarismi

Eilen Sisäministeriön huhtikuussa asettama työryhmä sai julki raporttinsa maalittamisesta so. henkilön media- ja some-vainoamisesta. Samalle päivälle sattui myös uutinen Yhdysvalloista: Nousevan elokuvanäyttelijän ura tuhottiin Twitter-kampanjalla, kun hänen mielipiteensä eivät olleet ”edistyksellisten” tiukkapipojen mieleen. Tämä tapaukset liittyvät samaan ilmiöön, vaikkei niin ehkä haluta nähdä.

Sisäministeriö asetti viime keväänä, 20.05, työryhmän laatimaan toimenpide-ehdotusta maalittamiseen suhtautumiseksi. Raportissa maalittamista tarkasteltiin viranomaistoimijoihin, päättäjiin, yrityksiin ja mielipidevaikuttajiin kohdistuvana toimintana, jossa näille pyritään tekemään haittaa julkisuuden kautta. Yksittäiset teot voivat olla -ja useimmiten ovatkin- vähäisiltä näyttäviä, ja rikoksen tuntomerkit alittavia. Vakaviksi ne tekee tekijöiden koordinoitu joukkoesiintyminen ja teon toistuminen. Työryhmän raportissa:

Työryhmän esittämän määritelmän mukaan ”maalittaminen on toimintaa, jossa yksittäinen henkilö omin toimin tai muita mobilisoimalla käynnistää tai kannustaa yhteen kohteeseen kohdistuvan järjestäytyneen häirinnän, joka voi olla suoraa tai epäsuoraa”.

Asia havainnollistuukin sopivasti elokuvanäyttelijä Gina Caranoon kohdistuneessa parvihyökkäyksessä, josta uutisoitiinkin sattuvasti samalla päivämäärällä, kuin maalittamisraportti julkistui.

#FireGinaCarano

Gina Carano oli instagram-postaillut jotain, mikä ei sopinut Yhdysvalloissa nykyisin määräävään sananvapaus-diktaattiin:  Hän oli kuullemma mm. epäillyt viime syksyn presidentinvaalitoimitusta, ja väitti että mielipidevainot ovat nyky-USA:ssa natsi-Saksan luokkaa. Some-yhteisö ei suinkaan lähtenyt kumoamaan hänen väitteitään, vaan todisti ne oikeaksi.

Mitä Gina Caranoon kohdistui, oli klassinen parvihyökkäys, jonka mm. vasemmistosuvaitsematon Silakka-liike on julistanut aseekseen: Suuri määrä some-tilejä hyökkää lyhyessä ajassa valitun kohdehenkilön kimppuun, postaten typeryyksiä hänen työnatajalleen, oppilaitokseensa ja sukulaisilleen. Tarkoituksena on tuhota henkilön yksityiselämä ja taloudellinen toimeentulo.

Maalittamisen keinoja ovat muun muassa mustamaalaaminen, yksityisluonteisten tietojen levittäminen tai uhkaaminen. Tavoitteena on vaikuttaa ihmisiin tai instituutioihin sekä niitä kohtaan tunnettuun luottamukseen. Maalittamisen kohteina ovat olleet esimerkiksi poliitikot, virkamiehet, poliisit, syyttäjät ja tuomarit.

Gina Caranon kohdalla työpaikka ja työllistyminen omalle alalleen ilmeisesti onnistuttiin tuhoamaan, ja sama voi tapahtua ilmeisesti kenelle tahansa, myös ei-virkamiehelle ja politiikkaan osallistumattomalle. Eilen julkaistu raportti tarkastelee kuitenkin ongelmaa vain rajoitetulta kannalta: Päättäjien näkökulmasta. Onko siis niin, että Sisäministeriön työryhmällä on ollut toimeksiannossaan jokin julkilausumaton rajaus.

Sisäministeriön ryhmä tunnisti maalittamisen tärkeimmän piirteen: Sen takana on aina tietoinen toimija, yllyttäjä tai organisaattori. Maalittamishyökkäysten vastustamiseksi voisikin suunnata valistusta niihin henkilöihin, jotka saattavat ymmärtämättömyyttään lähteä mukaan jonkun näkymättömän tahon masinoimiin kampanjoihin. Eri mieltä olevien vaientaminen on myös vaarallista yhteiskunnan vakaudelle, ja kriisitilanteessa totalitarismin hyväksynyt räksyttäjäkuoro voi kasvaa ulos netistä, -ja ilmestyä toisinajattelevan kansalaisen ikkunan alle huutelemaan. Sellaisesta on jo nähty merkkejä Atlantin takana, BLM-liikkeen toimissa.

Kuka sen sanoikaan:

”Tulemme kohtaamaan ennennäkemättömän sananvapauteen kohdistuvan uhkan, joka ilmaantuu liberalismin nimissä.”

Ennustus on jo toteutunut.

9 Comments

 1. pöh
  12.2.2021 18:34

  USA:ssa demokraatit voiman tunnossaan on ihan julkisesti esittänyt että ”trumpin kannattajat” ja muutkin ”väärin ajattelevat” joka koskee + 100 miljoonaa ihmistä, pitäisi laittaa uudelleenkoulutusleireille ja heiltä ottaa lapset pois.
  Samoin siellä on jopa sanottu televisiossa että ”trumpin kannattajat” on terroristeja, ja vertasivat heitä islamisti terroristeihin ja että heidät pitäisi tappaa.

  Eipä ole Suomessa uutisoitu, toisinpäin olisi kamalaa, mutta näinpäin ihan ok.
  Kumpikahan puoli niitä fasisteja on?

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   12.2.2021 18:56

   Minulla oli joskus Rajat-kiinni-mielenosootuksessa perikunnalta kirpputorin kautta minulle päätynyt huomiovärinen takki, jossa entisen käyttäjänsä työnantajan logo selässä. Lopulta sitten po. firmasta kertoivat, että peitä se logo vaikka huomioliivillä, niin loppuu meille soittelu. Ikinä en ollut heillä töissä, mutta ”suvaitsevaiset” ei tienneet.

   Vastaa
 2. juha.
  12.2.2021 19:34

  ”Pöh” on aivan oikeassa. Näin tulee käymään kun ”liberaalit” polkaisevat käyntiin aito neuvostoliittolaiset poliittiset ”puhdistukset”. On tietoja, että Biden aikoo antaa valkoisten farmarien maat mustille ja sosialisoida maataloustuotannon ”ilmaston pelastamisen” nimissä

  Oliko älykkään lainatun lauseen esittäjä Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan? Muistan kuinka YLE haukkua räksytti ja mustamaalasi häntä samalla kuvottavalla kommunistisella saastaisella innolla kuin nyt viimeiuset neljä vuotta Donald Trumpia.

  Vastaa
 3. Marttilan Isäntä Maalta
  13.2.2021 09:11

  Ei olisi uskonut yli kaksikymmentä vuotta sitten, että mielipidevainot tulevat olemaan ”sivistyneiden länsimaiden uusi normaali” vielä jonkin päivänä. Silloin sitä esiintyi lähinnä kommunistisissa maissa. Tosin kommunismi saa yhä enemmän valtaa länsimaissa kaiken aikaa. Toivottavasti ihmiset heräisivät ymmärtämään sen, mitä ympärillä on tapahtumassa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   13.2.2021 17:04

   ”Mitä suurin suvaitsemattomuus tulee nousemaan puolustamaan suvaitsevaisuutta.” -Näinhän joku totesi? Muistaak kukaan tarkemmin?

   Vastaa
 4. Niin nytkin
  13.2.2021 20:16

  Kommunismi on aina perustunut valheelle ja kommunistit ovatkin aina valehdelleet törkeästi.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   13.2.2021 20:59

   Kommunismin teoria on kehäpäätelmien pyramidihuijaus. Kun jaksaa penkoa perustukseen asti, tämän huomaa. Jos eivät miljoonat uskoisi siihen, siihen ei uskoisi kukaan.

   Vastaa
   1. Tuumaan minä
    13.2.2021 21:22

    Niinhän se on, mutta nämä miljoonat ovat huijattuja – toki osa heistä kannattaa kyseistä tuhoisaa järjestelmää, mutta vähemmistö joko omista itsekkäistä tai mielenterveydellisistä syistä.

    Vastaa
 5. pena
  16.2.2021 11:56

  Kansallismieliset eivät useinkaan ymmärrä, että taide ei ole aina kommunistista, tai virhevasuri-tyyppistä . Riippuu taiteiliasta, tietysti. Yleistäminen taide asioissa, että kaikki tekiät olisivat tuommoisia sosiaalisoituneita sosialisteja tai ..rseen nuolioita , on tyhmää. Ennen muinoin ,kun Sanatana Dharma oli pollolla voimassaan, taiteilia oli se kärkimies, koko yhtymän paras. Suunnannäyttäjä ,näkiä, tekiä. Kiitos Suomalaisen tasapäisyyden, ei heitä enää taida olla.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top