Kalifornian Recall-vaalit: Newsom näyttää jatkavan

Kaliforniassa äänestettiin 14. syyskuuta istuvan kuvernöörin erottamisesta kesken kauden. Ääntenlaskenta on yhä kesken, mutta alustavat tiedot kertovat kuvernööri Govin Newsomin pysyvän virassaan.

Tulos tämänhetken tiedoilla 72,2% Newsomin puolesta. Kuvassa: Govin Newsom vasemmalla, Larry Elder oikealla (pikkukuvassa).

Mistä takaisinkutsumis-vaaleissa on kysymys:

 • Kaliforniassa järjestetään kuvernöörin virastaan-takaisinkutsumisesta (recall) päättävä kansanäänestys, jos riittävä määrä -12% äänioikeutetuista tälläkertaa- on allekirjoittanut vaatimuksen.
 • Kansanäänestyksessä 14.09. päätettiin, jatkaako kuvernööri Govin Newsom (demokraatti) virassaan, vai tuleeko tilalle joku 46:sta ehdolle asettuneesta.
 • Äänestyslippuun äänestäjä merkitsee oman ehdokkaansa, ja eniten ääniä saaneesta tulee Kalifornian kuvernööri, jos enemmistö valitsee vaihtoehdoita Kyllä/Ei myöntävän vastauksen kysymykseen ”onko kuvernööri  Newsomin erottava”.

Aloite Newsomin erottamisesta tuli republikaaneilta jo vuonna 2018. Allekirjoituksia kansanäänestys-vaatimukseen alkoi kunnolla kertyä vasta Covid-19 -pandemian aikana, Newsomin käytettyä lockdown-välinettä muita Yhdysvaltojen osavaltioita reippaammin, ja joidenkin kalifornialaisten muutettua jopa muihin valtioihin saadakseen lapsensa pidettyä kouluopetuksessa. Useita tunnettuja demokraattejakin on suhtautunut myönteisesti erottamiskampanjaan, mukaan lukien Los Angelesin piirikunnan sheriffi Alex Villanueva ja osavaltion senaatin entinen johtaja Gloria Romero.

Takaiskutsumis-kansanäänestystä vaati 1 495 709 kalifornialaista. Ehdokkaat, joista Newsomin korvaaja valittaisiin, ovat kaikki republikaaneja. Suosituin heistä on Larry Elder, joka tunnetaan mm. radioesiintyjänä ja terävänä politiikan kommentoijana. Istuvan kuvernöörin erottaminen takaisinkutsumisen (recall) kautta on onnistunut vain yhden kerran:

Republikaani Arnold Schwarzenegger äänestettiin vuonna 2003 demokraatti Gray Davisin tilalle. Davis oli suututtanut kalifornialaiset asettamalla lisäveron bensiinille. Newsomin synniksi lasketaan mm. koronarajoitusten roiskiminen ja Kalifornian hidas eteneminen rokotuksissa. Varsinainen raivo alkoi, kun Newsom joka oli kehoittanut kalifornialaisia pysymään kotonaan ja eristäytymään sosiaallisesta kanssakäymisestä, pongattiin kalliista ravintolasta, French Laudrystä, vaimoineen ja ystävineen bailaamasta ilman maskeja ja turvaetäisyyksiä. Myös Newsomin lasten käyminen yksityisessä koulussa samaan aikaan kun julkiset koulut on suljettu, ärsytti kalifornialaisia.

Eilisessä Kalifornian kansanäänestyksessä käytettiin äänioikeutetuille kotiin postitettuja äänestyslippuja.

Luettavaa:

3 Comments

 1. Trump voitti 50/50
  15.9.2021 09:51

  Sieltä on kuulunut, että moni äänestäjä on mennyt äänestyspaikalla lippuineen vain kuullakseen, että on jo äänestänyt. Heitä yhdistää republikaanius.

  Vastaa
 2. Obelix
  15.9.2021 15:01

  ”Kaliforniassa äänestettiin 14. syyskuuta istuvan kuvernöörin erottamisesta kesken kauden. Ääntenlaskenta on yhä kesken, mutta alustavat tiedot kertovat kuvernööri Govin Newsomin pysyvän virassaan.

  Tulos tämänhetken tiedoilla 72,2% Newsomin puolesta. Kuvassa: Govin Newsom vasemmalla, Larry Elder oikealla (pikkukuvassa).”

  Aijaija, kyllä se ”demokraattinen” vaalikone on sitten erinomainen, varsinkin kun eilisessä Kalifornian kansanäänestyksessä käytettiin äänioikeutetuille kotiin postitettuja äänestyslippuja.🤣
  Onkohan Suomen eliitti, lue; viirus -ja patteriautomiehillä ja heidän aseenkantajillaan (vassari)poliitikoilla jo samainen softa käytössään? Esson baarissakin veistellään jo vitsejä ”demokraattisesta vaalikoneesta” Veikkaus OY:n kustannuksella, koska Veikkaus OY:n muutenkin satumainen ”pelionni” on lisääntynyt kummasti – toissa viikollakin Loton päävoitto oli jeeeee, huiman rapiat 2000€:a?

  Vastaa
 3. juha II
  15.9.2021 22:52

  Jälleen demokraattien järjestämä vaalivilppien äiti. No, Kalifornia kaivaa itselleen haudan eikä koskaan tule nousemaan uudelleen vaan on tuhon oma!!!

  Ensimmäinen kommentoijan puheet voin vahvistaa täysin.

  Persujen puheenjohtaja vaalit olivat samanlainen Putkosen järjestämä puliveivarointi!!!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top