Kaljanmyynti on rock: Demarit hankkivat ehdolliset tuomiot Turussa

Poliittiset korruptiouutiset ovat ajankohtaisia niin kauan, kuin niihin liittyvät henkilöt jatkavat politiikassa. Käsittelemmekin nyt Turun sos.dem.-yhdistysten kaljanmyynti-juttua, joka tuomittiin jo v.1999, mutta onko meno siitä muuttunut?

Maikkari kirjoitti:

Ruisrockin ruoka- ja juomamyynnistä vastasi 90-luvun alkupuolen ajan Turun SDP:n kunnallisjärjestön ja Turun musiikkijuhlasäätiön sopimuksen mukaisesti Turun työväenyhdistyksen tuki ry. Sittemmin yhdistystä alettiin epäillä siitä, että se oli tulouttanut myynnistä musiikkijuhlasäätiölle vähemmän kuin sopimus edellytti.

Sosialidemokraattinen puolue, jota erään dementoituneen presidentin (eri kuin nykyisen) aikana nimitettiin joskus valtionhoitajapuolueeksi, on median mukaan vaalienjälkeinen pääministeripuolue. Ennustukseen emme ota kantaa, kun kristallipallo on edelleen noitatarvikekaupassa odottamassa, vaan tarkastelemme sitä poliittista tapakulttuuria, joka selvännäkijöiden mukaan on nyt pääsemässä vallan kahvaan. Siksi suurennuslasin alla on nyt Turun sosialidemokraattinen yhdistysrypäs, ja Ruisrockin kaljanmyynti.

Turun käräjäoikeuden rikosasiassa 16.08.1999 antaman tuomion mukaan Jorma A. Hellstenille ja kolmelle muulle määrättiin vapaudenmenetystä, päiväsakkoja ja korvausten maksamista kirjanpitorikoksista, ja osalle tuomituista myös veropetoksista. Tuomiot määrättiin ehdollisina, ja yhden tilikauden osalta käräjäoikeus arvioi myyntituloja piiloitetun vähemmän, kuin oli veroviraston käsitys. Verovirasto haki 300 606,00 markan vahingonkorvausta, joka summa siis käsitti vältettyjä veroja.

Myyntituloja oli syytteen mukaan jätetty merkitsemättä kirjanpitoon 170 000-378 000 mk per tilikausi, ja verottajan vaatimus koski siis pimitetyistä kaljarahoista maksamattajääneitä veroja. Että rahaliikenne ei todenmukaisesti tullut merkityksi yhdistysten kirjanpitoo, siitä muodostui tuomioissa mainittu kirjanpitorikos.

Varsinais-Suomen käräoikeuden tuomiot Hellstenille, Mikkolalla, Orkomaalle ja Valoselle ovat tulleet jo alas hovista, ja vahvistettuina. Hovissa käyttäminen maksoi tuomiotuille lisää oikeudenkäyntikulujen verran.

Suomalaisen poliittisen järjestelmän ymmärtämisen kannalta tapaus on hyvin opettavainen: Miksi jokin musiikkitapahtuma ottaa kaljanmyyntiä hoitamaan poliittisen puolueen kunnallisjärjestön ”tukiyhdistyksen”, -ja miksi ylipäätään on näitä kummallisia tuki-poppoita, kuin yhdistyksillä itselläänkin on kirjanpitäjät, tilintarkastajat ja muut tarpeelliset? Vastaus voi piillä siinä, että monikerroksinen järjestöstruktuuri on läpinäkymätön niin ulkopuolisen yleisön kuin omien jäsentenkin silmin. Tätä kannattaisi kaikkien puolueiden aktiivien pohtia ihan tosissaan.

Voiko myös olla niin, että varmistaakseen kunnallisten tahojen suopeuden, musiikkitapahtuman täytyy ”verkostoitua” poliittiseen apparaattiin, ja ketkä kaikki muutkin tekevät saman. Ensimmäisenä tulee mieleen kaavoituspäätöksistä kiinnostunut rakennusala. Kas, Suomessahan onkin ainoana markkinatalousmaana esiintynyt poliittisia rakennusliikkeitä, kullakin puolueella omansa. Tranparency International ei löytänyt Suomesta koruptiota, kun täällä ei anneta rahaa virkamiehelle suoraan tiskin yli. Koiranleuat vinoilevat, että se olisikin siinä vaiheessa jo tarpeetonta, sillä asiat hoituvat meillä toisin keinoin.

Kiinnostavinta ei olekaan, menikö muutama kaljapullo tiskin alta, vaan miten on mahdollista markkinataloudessa ja oikeusvaltiossa, että olutta ei myy ravintoloitsija, vaan politrukki. Kysymys ei voi olla tarjouskilpailusta, jossa kustannustehokkain yrittäjä tarjoaa palvelun edullisimmin, vaan kilpailun voittaja valikoituu muilla kriteereillä.

Edesmennyt kansantaitelilija Irwin Goodman ihmetteli joskus, että vaikka töitä paiskitaan ja keikkaliksat juoksee, niin taitelijalle ei jää mitään käteen. Irwin totesikin: ”Joku sählää.” Duunarit, yrittäjät, kaikki ahkerat tekevät duunia, mutta nuolevat sitten näppejään. Asuminen maksaa Euroopan mittakaavassa pikku-stadi Helsingissä enemmän kuin miljoonakaupunki-Berliiinin keskustassa. Miten se on mahdollista? Eikö markkinamekanismi, siis kysyntä ja tarjonta ja kilpailu pidä hintoja optimitasolla. Kas, Irwin jo kertoikin mistä kaikki johtuu.

Se joku joka sählää, käy taskuillamme huomaamattamme, onkin suomalainen monipäinen puolueapparaatti. Eivät Ruisrockin järjestäjät tyhmiä olleet, ja antaneet höpläyttää itseään: He tiesivät että lunnaat pitää maksaa jos haluaa leikissä pysyä. Moni muukin tekee niin, kaikki tekee.

Kalliiksi se toki tulee meille veronmaksajille, tuon wanhan jengin elättäminen. -Vai olisiko oikea ilmaisu ”MEIDÄN SAKKI”? Ruisrockin kaljanmyynnissä kunnostautunut Hellsten on ollut monessa mukana, kuten hyvin verkostoituneiden kuuluukin.

Tuomiota jaeltiin syyllisille, ehdollista vankeutta verorikoksista, joiden loppusumma ilmaistiin kuusinumeroisesti. Joillekin politiikan pelureille oli tapahtunut valitettava työtapaturma, ja maassa jatkettiin maan tavalla. Kun politiikassa on tapana, mokannuttakaan kaveria ei jätetä. Mainituista nimistä Jyrki Hurme teki pehmeän laskun yhdistyselämään. Hänen tämänhetkinen alustansa on kaupunginosayhdistys Runosmäkiseura ry.

Puolueet, kunnat ja yhdistykset ovat kasvualusta aktiviteeteilla, joihin sisäänpäässeet muodostavat oman erinomaisen kastinsa, jolla lienee jokin konteksti edellä siteeratun Irwinin lauseen kuvaamaan ilmiöön.

Suomen Kunnallispalvelu Oy:n videoiden kaupustelu poiki verorikos-tuomioita, ja laineet lyövät vielä Runosmäki-seuraankin

MTV 199.10.1997: Turun demarit hukkasivat olutmiljoonat.

Yle 16.08.1999: Tuomioita oluenmyyntisotkuista.

Turun Sanomat 06.07.2011: Vanha olutjupakka kupli esiin Ruisrock-dokumentissa.

1 Comment

  1. Ei Runosmäkiseuralainen
    5.4.2019 23:09

    Onkos täs kysymys Turun TAUDISTA? Tuo Hellsten jätti valtuustokaudenkin kesken, syy jäi pimentoon. Hurmeet häärää Orpon takapiruina. Kuka näihin luottaa ja kenen mandaatilla kuvittelevat puhuvansa?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top