Kamelinluu-veistotaide vaarassa hävitä Somaliassa (VIDEO)

Perinteinen käsityö on sekä arvossaan että vaarassa kadota kaikkialla, eikä Somalia muodosta poikkeusta.

Artisaanit, jotka veistävät Somaliassa kamelinluusta rukousnauhojen helmiä ja pieniä koriste-esineitä käyttävät osin työkaluja, joiden tyyppi ja käyttötapa saattaisivat kiinnostaa suomalaisia arkeologejakin, mutta myös jokaisesta metallipajasta tutut pylväsporakoneet ja hiomakoneet näyttävät olevan arkea Mogadishun Hamar Jabjabin lähiössä, jossa Abdul Karim Abu Bakr Osmanilla on pieni työpajansa kotonaan.

Osman, kuten myös mogadishulainen Muse Mohamud Olosow, ovat oppineet taiteensa isiltään. Osaaminen kulkee suvuissa, sillä missään tätä taitoa ei opeteta. Tänään Somaliassa on kamelinluu-artisaaneja vain neljä aktiivista. Maassa, jossa 70% väestöstä elää noin kahden dollarin päiväansioilla, käsin veistetty rukousnauha á 50€, on vain varakkaiden -usein virkamiesten- ja ulkomailla asuvien somalien ostettavissa. Myös halpatuotteet Kiinasta ovat löytäneet tiensä Somaliaankin.

Kameli on Somaliassa tärkein hyötyeläin, ja niitä on siellä paljon. Ylilaiduntaminen saattaa olla myös ongelma maassa jonka kituliasta puustoa rasittaa myös puuhiilen poltto kaupunkiasuntojen lämmittämistä varten. Teurastamoihin kerääntyy joka tapauksessa suuria määriä kamelinluuta, josta ovat kiinnostuneita vain veistäjät. Siitä huolimatta teurastamon omistajan veli ampui vuonna 2006 Muse Mohamudia käsivarteen kun hän valikoi suunnattomasta kasasta käyttökelpoisia luita.

”Lapseni perivät minulta nämä taidot, jotka olen perinyt omalta isältäni. En halua näiden taitojen katoavan”, sanoi Muse Mohamud lehdelle työpajassaan Hamat Jabjabissa, ​​Somalian pääkaupungissa, luiden keskellä. ”Suunnitelmamme on viedä näitä esineitä muihin maihin. Jatkamme tätä taidetta, kunnes rikastumme! Jumala suo”, hän sanoi.

 

Asiasta kertoivat:

1 Comment

 1. Lisääntyäkkin pitää
  14.11.2021 13:29

  Tuo on varmasti tuottavampaa työtä kuin Rikun ja Tuukan kaarnaveneet !!

  Miksei ne sitten vaan tee niitä kotinurkillaan ja ole onnellisia kun saavat helposti kuukauden palkkansa? Olisiko vaaleilla neidoilla shortseissa ja topeissa jotain tekemistä sen kanssa? Katukuvassa paljon maidonvaalealla iholla varustettuja neitoja.

  Toisaalta, eihän mies tee töitä. Hänhän on perheen pää. Nainenhan työt tekee.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top