Kansa äänesti, -liian laiskasti

Pääkirjoitus

Aluevaalien tulos oli juuri sitä mitä, se silloin on, kun yli puolet jää kotiin. Kun äänestysprosentit ovat tuota tasoa niin, Kokoomus voittaa aina, -on voittanut jokaisessa tämän sukuisessa tilanteessa  viimeiset 115 vuotta.

Eli, jo vuodesta 1907. Olen tehnyt opinnäytetyön juuri äänestysaktiivisuudesta 1907-1983. Olen myös tutkinut kaikkia vaaleja tästä näkökulmasta myös opiskeluaikojen jälkeenkin. Ja aina, kun osallistuminen on ollut heikkoa niin se on merkinnyt Kokoomukselle menestystä, ja useimmiten SDP:lle heikkoa tulosta.

Nyt kuitenkin demarit pärjäsivät, mitä selittävät ainakin seuraavat seikat: sosiaali- ja terveysasiat ovat aina olleet demareiden ”ruisleipää”, pääministeri Sanna Marin on selvästi suositumpi kuin puolueensa, ja SDP käytti suurimman määrän rahaa verrattuna muihin puolueisiin.

”Kokoomuslaiset loppuu kesken”

Kokoomuslaiset ovat aina olleet tunnollisia äänestäjiä, ja sitä eivät muut näemmä voi kuin kadehtia, koska kukaanhan ei kiellä toistenkin puolueiden kannattajia ryntäämästä äänestyspaikoille.

Toisen selvitykseni perusteella, pohjana 2008 kunnallisvaalit: Tuolloin Kokoomus voitti yleisesti lähes kaikissa kunnissa, paitsi sellaisissa missä äänestysprosentti oli yli 69,1%. Noita kuntia oli 36, ja kuudessa niistä Kokoomus voitti, ja niissäkin niukasti.
Eli tästäkin voidaan tehdä se johtopäätös, että kun äänestysprosentti on noin 70%, niin jokseenkin kaikki Kokoomuksen tukijat ovat äänestäneet.

Persut uskoivat omiin sinisiin silmiinsä

PS uritti tehdä näistä(kin) vaaleista yleispoliittiset. Ja totta on, että jos bensan hinta nousee mahdottomiin, niin moni syrjäisemmillä alueilla asuva lähihoitaja alkaa miettiä, että kannattaako tämä enää. Mutta, kun valtamedia onnistui, yhdessä valtapuolueiden kanssa tekemään tämän huolen suorastaan naurunalaiseksi, ja kun persuille oikeastaan vain eduskuntavaaleilla on merkitystä, niin tulos oli huono. Jopa yllättävän huono.

Tosin Perussuomalaisten kannatusta nakersi 1,3 prosenttiyksikön verran Valta Kuuluu Kansalle-puolue, niin kuin viime vuodet Kokoomuksen ”kakusta” Liike Nyt on vienyt 1-2 prosenttia. Persut eivät saaneet julkista huomiota muilta tahoilta, eivät medialta eivätkä he myöskään onnistuneet herättämään keskustelua Sote-rahoituskesta.

Ja, kun tähän vielä tuli onneton säätila, niin siinä olivat PS:n menestymättömyyden syyt. Ai, niin ja tietenkin se, että PS pihisti jälleen kerran vaalituessa omille ehdokkailleen, piirijärjestöilleen. Tätä on ihmetelty jo vuosia:Miksi puolue hautoo varsin suurta puoluetukea.

Joskus on kuultu, että varoja käytetään sitten runsaammin, kun on ”paha päivä”. Nyt. kun kannatus on lähempänä kymmentä kuin 15 prosenttia, niin toivottavasti -puolueen ja sen menestyksen kannalta- käydään vihdoinkin ottamassa sieltä ”patjan alta” mitä on tarpeen. Sitä paitsi kaikkien puolueiden tulee muistaa, että puoluetuki on tarkoitettu käytettäväksi, ei säästettäväksi.

Timo Soini aikoinaan valitteli, että ”puolue on mopolla moottoritiellä”. Mutta eipä Soinikaan antanut kukkaronnyörien höllentyä. Samalla säästömeinigillä hänenkin aikanaan vaalit käytiin. SMP meni 30 vuotta sitten konkkaan hulvattoman rahankäytön vuoksi, mutta hei elämme nyt 2020-lukua. Olisi jo aika lopettaa pelkäämästä omaa varjoaan.

Keskustan voitto oli mitätön

Prosentteina Kepun tulos näyttää hienolta kuin valiolehmän kantakirja, mutta tosiasiassa Keskusta sai viime kesän kunnallisvaaleihin verrattuna noin tuhat ääntä enemmän. Se on kokonaisäänistä puoli promillea. Minun puolestani Saarikko voi hihkua riemuaan maailmantappiin, mutta tosiaankaan tuo tulos ei tuonut Keskustaa takaisin ”suurten joukkoon”.

On päivänselvää, että kun ek-vaaleissa 2023 äänestetään niin äänestysprosentti nousee yli 70%:n,  ja jo se lähes automaattisesti pudottaa Keskustaa äänestäviä joita näissäkin vaaleissa kärrättiin äänestämään ympäri kyliä. Keskustan vahvimmilla alueilla väki alkaa olla jo niin iäkästä, että ei ole kohta ketä kärrätä. Rohkenen veikata tähän väliin, että PS saa ainakin puolet lisää kannatukseensa vuoden 2023 vaaleissa ja Keskusta menettää ainakin kolmanneksen aluevaalien tuloksesta.

Vasemmistoliitto teki sen taas

Vasemmistoliitto ennakkoäänissä jopa persujen niskassa -prosentin päässä- mutta lopulta ero kasvoi yli kolmeen prosenttiin PS:n hyväksi.  8 prosenttia on kuitenkin kiistatta hyvä tulos Vasemmistoliitolle.

Mutta ei se ihan kikkailematta tullut. Nimittäin VL uusi viime eduskuntavaalien alla tekemänsä silmänkääntötempun, eli ei mainoksen mainosta, eikä muutakaan isompaa tai pienempää äläkkää ilmastonmuutoksesta ja yleensä ah niin rakkaista etenkin Lähi-idän ja Afrikan sarven maahanmuuttajista.

Nyt, niin kuin vajaa kolme vuotta sitten kolme viikkoa ennen vaaleja, em. puheet pois ja tilalle: Työ, työttömyys, työllisyys ja tietenkin sosiaaliasiat.

Eli Vasemmistoliitto teki taas vaalien alla pesäeron Vihreisiin, ja se toimi taas. Puolue halusi antaa kuvan, että se on edelleen ja ensisijaisesti työväenpuolue, eikä ”kympintyttöjen” hyppynarun pyörittäjä. Ja kas: Vihreät, ei isosti mutta selvästi, jäivät taakse.

Hurma on haihtunut, -vihreiden tappio on vihreyden tappio

Vihreiden kannatus putosi viime kunnallisvaaleista kolmisen prosenttia, ja suhteellisesti se tarkoittaa liki kolmannesta.

Totta kai heti valtamedia ja vihreät kiiruhtivat selittämään, että koska vihreille vahvin alue Helsinki ei ollut mukana vaalissa, niin siksi tuli takkiin niin lujasti.

Mutta, vaikka tämäkin otettaisiin huomioon, niin Vihreät, kun olisi pitänyt saada 9,3 %:a, niin saivat 7,4 %:a.  Eli ei löydy selitys sieltä -ei todellakaan. Sitä paitsi kuka sanoo, että jos Helsinkikin olisi ollut mukana, niin Vihreät olisivat saaneet 19,8 %:a helsinkiläisten äänistä, niin kuin kuntavaaleissa.

Ja, kun otetaan huomioon että Vihreät koittivat käydä ilmastovaaleja, -puhuivat jostakin puusaunan lämmityksen turmiollisuudesta suhteessa globaaliin ilmastonmuutokseen- niin eivät ihmiset, jotka ovat huolissaan oikeasti siitä kuinka päästä lääkäriin, tuleeko ambulanssi saman aamun aikana ja kumman teen ostan lääkkeitä vaiko ruokaa, niin ei taivaanrannan pensselöinti saa kansalaisessa aikaan kuin pirullisen naurahduksen. Ja sitä paitsi muitakin syntejä esim. á la Haavisto on muistissa.

Ja muutoinkin ihmiset alkavat olla kyllästyneitä jatkuvaan maailmanlopusta saarnaamiseen.  Vallankin kun koululaisista lähtien jokseenkin jokainen suomalainen tietää, että osuutemme päästöistä on promillen luokkaa, niin täytyy olla vähän pöhkö uskoakseen, että jos me lopetamme puusaunan lämmittämisen niin maailma pelastuu.

Seppo Huhta

PS.
Synkimmät ennusteet äänestysprosentista olivat reilusti alle 40 mutta kuitenkin ihan vähän mentiin lähemmäksi 50 prosenttia. Ja, jos ja kun tulevaisuudessa yhdistetään alue-, eduskunta- ja kuntavaalit, niin päästään – niin uskon ja toivon – yli 70 prosentin äänestysaktiivisuuteen.

Mikä myös merkinnee -toivottavasti- sitä, että suurin osa esim. kansanedustajista ei kehdanne asettua enää ehdokkaaksi kolmeen paikkaan.

6 Comments

 1. pöh
  24.1.2022 23:37

  Persujen kannatusta ei varmaan rahaa käyttämällä olisi paljon saanut parannettua.
  Nää vaalit ei vaan kiinnosta, kun koko sote/hyvinvointialue häkkyrä on hallituksen järjetön ja kallis hanke kepulle.

  Vastaa
 2. FIXIT asap!
  25.1.2022 07:27

  Mielestäni persujen olisi pitänyt päinvastoin satsata enemmän näihin uusiin, mielettömiin vaaleihin ja kertoa kansalle, vaikka omalla mainosajalla, miksi hallintohimmeli on järjetön ja tulee maksamaan kansalaisille todella karvaat lunnaat. Nyt sai vaikutelman, ettei näillä vaaleilla ole kiinnostusta edes persujen johdossa. Se ei hyvää lupaa tuloksissa, kuten ei sitten tehnytkään. VKK on muutoinkin osoittanut, että kansa ei enää hyväksy hymistelyä ja salonkikelpoisuuden hakemista muiden puolueiden seuraan, vaan tahtoo oikeasti isoja muutoksia politiikan suuntaan.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   25.1.2022 12:58

   Timo Soini osti silloin joskus Hesarin etusivun. -Se on minulla kehystettynä seinällä: ”Suomen kansalle…”.

   Vastaa
 3. Perämeri
  25.1.2022 07:47

  Olenko yksin ajatukseni kanssa että näistä tuli eräällä lailla Nato-vaalit? Porukka pakkautui Keskustaan sekä SDP:hen ja toinen puoli Kokoomukseen? ”Epäluotettava” PS ei kelvannut Nato-vastustajille.

  Toisekseen ainakin Oulussa olisi kannattanut olla vaaliliitto VKK:n kanssa. VKK äänet PS:n lisäksi olisi nostanut PS:n pykälän ylöspäin. Ihmettelen miten tyhjästä tullut VKK sai jopa Lapissa noin paljon ääniä.

  Vastaa
 4. Petri
  25.1.2022 12:00

  Kaikkeni olen tehnyt ja tulen jatkossakin tekemään, että Perussuomalaiset nostavat perseensä penkistä ja menevät uurnille. Kyseessä ei ole kovin suuri vaivannäkö ja uurnille voi mennä pienessä hiprakassakin, jos siltä tuntuu. Äänestäminen kannattaa, vaikka äänestettäisiin perustetaanko Suomeen avaruuskeskus! Äänestämällä joko kannatat hulluutta tai torppaat idiotismin.

  Menkää hyvät ystävät joka ainoa vaali uurnille. Vuoden päästä on eduskuntavaalit. Silloin KAIKKI uurnille! Ja jos joku sanoo, että ”en mä viitsi”, niin tulen vetelen leukaperiin.

  Vastaa
 5. Reijo
  26.1.2022 09:39

  Olen pannut merkille, että nämä monet kansallismielisen kyltin alla olevat pienryhmittymät erikoisesti iloitsevat persujen huonosta tuoksesta. Ne ovat myös pyrkineet värväämään kannattajia persujen ryhmästä. Mutta entäs sitten? Persut on kuitenkin ainut kansalismielinen ryhmä jolla on todellista polittista valtaa. Nimittäin kuten on kehitteillä suunnitelmia, joilla näitä ryhmiä aletaan kieltää, vaikka ovatkin demokratian mukaisesti rekisteröityneet puolueiksi. Silloin tulee kysymykseen muutoksia perususlakiin, että näin voidaan toimia. Tälläinen suunnitelma voidaan aloittaa 2/3 osa enemmistöllä, mutta silloin se menee yli vaalien ja tätä ehdotusta ei tietenkään voida laskea äänestykseen. Se olisi liian vaaralista peliä. Laki pitäisi lyödä kiireellisenä pyötään heti voimaan tulevaksi 5/6 osa enemmistöllä. Silloin on katsottava persuja silmiin anovasti, eli käytävätkö nämä vähemmistön oikeuttaan kumota esitys. No, toistaiseksi persujen ryhmä on niin suuri, että tuskin lähdetään kokeilemaan kepillä jäätä, mutta jos persut menettävät tämän edun, on tulos heti toteuttetavisa. Tämä on se vaikutusvalta ja jos nämä ryhmittymät eivät osaa katsoa nokkaansa pidemmälle ja keikuttavat venettä, voi olla että koko sakki hukkuu.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top