Kansainvälinen tuomioistuin ICC toimivaltainen Palestiinan suhteen, -omasta mielestään

Kansainvälisellä rikostuomioistuin, International Criminal Court (ICC) päättii eilen äänestyksen jälkeen, että sillä on toimivalta tutkia mahdolliset sotarikokset, joihin Israelin valtio tai palestiinalaisjärjestöt ovat syyllistyneet vuoden 2014 Gazan konfliktissa tai sen jälkeen. Israelin siirtokuntapolitiikan laillisuus tullee myös tarkasteluun.

ICC:n puolesta asiasta päätti perjantaina (05.02.) äänestyksellä 2-1 oikeuskäsittelyjä valmisteleva elin, pre-trial chamber, johon kuuluvat tuomari Péter Kovács, puheenjohtaja tuomari Marc Perrin de Brichambaut ja tuomari Reine Alapini-Gansou. Tuomareista Kovács vastusti päätöstä.  ICC:n pääsyyttäjä Fatouh Bensouda (kuvassa) oli ilmoittanut jo vuonna 2019, että mahdollinen rikostutkinta tulee kohdistumaan Israelin ja Hamasin konfliktiin vuonna 2014, ja Israelin miehitetyillä alueilla noudattamaan siirtokuntapolitiikkaan, kuten myös Israelin reaktioihin mielenosoituksiin, joita tapahtui Gazan alueen rajoilla vuonna 2018.

Internatiol Crime Court (ICC) perustettiin vuonna 2002, ja se toimii Haagissa Hollannissa. Järjestöllä ei ole alueellista tuomiovaltaa: Se voi tuomita jäsenvaltioidensa kansalaisia, jos kansalliset tuomioistuimet eivät ole siihen kykeneviä, tai jos YK:n Turvallisuusneuvosto on niin päättänyt. ICC:llä on 123 jäsenmaata, myös Suomi. Mm. Israel, Yhdysvallat ja Venäjä ovat järjestön ulkopuolella. ICC on eri järjestö, kuin International Court of Justice (ICJ).

ICC tuomitsee henkilöitä, ei valtioita. Perjantaina Israelin virkamieslähteet ilmaisivat medialle, ettei israelilaisiin sotilashenkilöihin tai poliittikkoihin kohdistu välitöntä uhkaa ICC:n päätöksen seurauksena. Pääministeri Benjamin Netanyahu kuitenkin painotti, että ”Tällä päätöksellä ICC loukkaa demokratioiden oikeutta puolustautua terrorismilta ja pelaa niiden hyväksi, jotka heikentävät pyrkimyksiä vahvistaa rauhaa. Suojelemme edelleen kansalaisiamme ja sotilaitamme kaikin tavoin juridiselta vainolta.” Israelin ulkoministeri Gabi Ashkenazi näki ICC:n palkitsevan päätöksellään palestiinalaisten harjoittaman terrorismin, ja muistutti Israelin suvereenista oikeudesta olla hyväksymättä kansalainvälisen tuomioistuimen toimivaltaa.

Palestiinalaishallinnon pääministeri Mohammed Shtayyeh ja ministeri Hussein al-Sheikh kiittelivät ICC:n päätöstä ja kutsui sitä mm. ”totuuden, oikeudenmukaisuuden, vapauden ja moraalisten arvojen voitoksi maailmassa”. Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price toisti kommentissaan presidentti Joe Bidenin hallinnon ”vakavan huolen yrityksistä käyttää Kansainvälisen rikostuomioistuimen  lainkäyttövaltaa Israelin henkilöstön suhteen”. Price viittasi lausunnossaan myös siihen, ettei Israel ole ICC:n jäsen, eikä ICC:llä ole YK:n Turvallisuusneuvoston tukea päätökselleen. Palestiinalaishallinto (PA) liittyi ICC:n jäseneksi vuonna 2015.

Perjantaina tekemässään päätöksessä ICC:n valmisteleva elin katsoo Palestiinan olevan valtio, ja että järjestöllä on toimivalta sen alueella tapahtuneisiin asioihin nähden. Tämä koskee Israelin vuoden 1967 sodassa miehittämää Länsirantaa, Gazaa ja Itä-Jerusalemia.

Tuomari Bensouda totesi vuonna 2019, Israelin toimia koskevien tutkimustensa päätteeksi, että ”on kohtuulliset perusteet olettaa Israelin puolustusvoimien tehneen sotarikoksia Gazan vuoden 2014 vihollisuuksien yhteydessä”.  Bensoudan mukaan myös on myös ”kohtuulliset perusteet uskoa, että Hamasin ja palestiinalaisten aseellisten ryhmien jäsenet tekivät… sotarikoksia”. Hänen mukaansa Israelin siirtokuntapolitiikka Länsirannalla voi myös olla sotarikos.

Israel kiistää ICC:n toimivallan asiassa, perusteellä ettei ei ole olemassa suvereenia Palestiinan valtiota, joka voisi siirtää kansainväliselle tuomioistuimelle rikosoikeudellisen toimivallan alueellaan tapahtuneiden ja kansalaisiinsa kohdistuneiden rikosten suhteen. Oikeusministeri Avichai Mandelblit kiisti tämän jo vastatessaan Bensoudan vuonna 2019 antamaan julkilausumaan. Tukeakseen oikeuttaan kansainvälisen rikosprosessin nostamiseen palestiinalaishallinto (PA) toimitti helmikuussa ICC:lle asiakirjoja, jotka tukivat Palestiinan valtion statusta, ja sen oikeutta vedota kansainväliseen tuomioistuimeen. PA:ta tuki seitsemän valtiota ja 33 kansainvälistä järjestöä tai juridista asiantuntijaa, kuuden ICC:n jäsenvaltion vastustaessa.

Tuomari Bensouda on maahantulokiellossa Yhdysvaltoihin toimittuaan aktiivisesti amerikkalaisten sotilaiden saamiseksi syytteeseen Afganistanissa tapahtuneista asioista.

Luettavaa:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top