Kansalaisaloite avohakkuiden lopettamisesta valtion metsissä eduskuntaan.

Suomen Luonnonsuojeluliitto twiittasi tänään, että kansalaisaloite avohakkuiden lopettamiseksi valtion omistamilla mailla on saavuttanut 50 000:n allekirjoituksen rajan, siis tulee käsitellyksi eduskunnassa.

Avohakkuita, so. suurien puuttomien aukkojen hakkaamista puunkorjuun yhteydessä, on arvosteltu erilaisin perustein:

 • Avohakkuu suurilla aloilla saattaa muuttaa paikallista ilmastoa epäedullisesti metsän kasvulle. Tämä on toteutunut mm. Lapissa, missä ”Osaran aukot” hakattiin 60-luvulla, eivätkä kaikki ne ole vieläkään metsittyneet useista taimetuksista huolimatta. Metsän raja on pysyvästi siirtynyt kriitikkojen mukaan, ja myös kartasta katsoen.
 • Avohakkuu hävittää täysin metsä-alueen virkistyskäytön, ja tuottaa kohtuutonta haittaa esim. naapuritontin mökkiläisille.
 • Avohakkuu voi olla tuhoisaa hyötysienien keräilylle.
 • Jos hakkuuala myös kynnetään tai laikutetaan, metsämarja-kasvustot tuhoutuvat. Mikään muu ei niitä tuhoa.
 • Suuret puhtaaksi hakatut aukot menettävät puiden kasvun kannalta tärkeät juurisienet, mikä hidastaa uuden puuston kasvua.
 • Avohakkuita on tehty myös turismin kannalta kriittisillä aluella, mm. #Espoossa Hviträskin kulttuurihistoriallisen ja aktiivisessa turismikäytössä olevan huvilan välittömässä läheisyydessä, turistien kulkureitin varrella, näköetäisyydellä huvilasta.
 • Metsämaan mylläys lisää humuksen valumista vesistöihin, ja on jo samentanut kirkkaita järviä.

Avohakkuiden vaihtoehdoiksi on esitetty:

 • Poimintahakkuita, joissa metsänomistaja kerää myyntikelpoista puuta jättäen muut kasvamaan.
 • Kaistahakkuuta, jossa hakattu aukko on kapea, ja viereistä kaistaa ei hakata samaan aikaan. Tämä mm. pitää sienijuuri-sienet hengissä.
 • Pienten alojen hakkaamista yhdellä kertaa.

Luonnonsuojelijat ovat yleensä pomintahakkuiden kannalla, mutta aukkojen tarpeellisuutta myös ymmärretään: Mänty tarvitsee jonkinlaista aukkoa, sillä se ei taimetu luontaisesti ilman runsasta auringonvaloa, eikä varjosta kärsien kasva istutettunakaan.

Avohakkuista luopuminen lopettaa myös nyt trendikkään kantojen kiskomisen, joka ei ole muutenkaan taloudellisesti kannattavaa ilman tukiaisia. 

 

Linkki kansalais-aloitteeseen.

1 Comment

 1. höpöhöpö
  22.8.2018 16:46

  Tämä ei onneksi tule menemään läpi, vaan lentää roskiin. Ihan täyttä sontaa nuo kaikki väitteet ja pelkkää luonnonsuojelijoiden propagandaa. Sama kuin se lavastettu pöllökuva. Luultavasti allekirjoittaneet asuvat kehä 3 sisäpuolella, eivätkä ole oikeassa metsässä edes käyneet. Hyvä verrata jotain lapin kitukasvuista aukkoa, muihin aukkohakkuisiin Suomessa.

  Mikä ihmeen ”kantojen kiskominen”, se on kylläkin kantojen nostamista, ja siinäkään ei kaikkien puiden kantoja ylös revitä. Taitaa tuo luonnonsuojelijoiden ”juurisieni”, olla oikealta nimeltään juurikääpä, mikä kylläkin lahottaa kuusen tyven pilalle ja sitä torjutaan urealla, se ei todellakaan edista puun kasvua vaan tuhoaa sen. Ihan tahallaan jätetty tässäkin asioita kertomatta. Kyllä niitä metsien tuho-ötököitä leviää niiltä luonnonsuojelualueiltakin.

  Suomessa on metsää 26,3 miljoonaa hehtaaria, joten ei teiltä virkistysmetsä ihan heti lopu vaikka se ponsse, john deere tai komatsu kaataisikin sitä jostain vähän nurin…Valtio ei omista kuin 18,3 % Suomen metsästä….

  Tuosta metsämaan mylläyksestäkin on olemassa sertifikaatit, että esim. järven rantaan ei saa mennä mylläämään kaivurilla tai hakkuukoneella, vaan siinä on tietty suojaraja rannassa. Kaikkien purojen, lähteiden ja ojienkaan yli ei saa välttämättä ajaa metsäkoneella.

  Tuolla on tietoa metsäsertifikaatista.

  https://pefc.fi/pefc/

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top