Kansalaisaloite ”Kipuraja ylitetty – autoilun elvytyspaketti!” keräsi täydet nimet

Kansalaisaloite polttoaineveron poistamisesta yhden vuoden ajaksi, elvytystoimena taloudelle ja työllisyydelle, on saanut yli 50 000 allekirjoitusta.

Allekirjoituksia alettiin keräämään 10. tammikuuta.

Seuraavassa aloitteen koko teksti, väliotsikot toimittajan..

Kansalaisaloitteen otsikko:

Kipuraja ylitetty – autoilun elvytyspaketti!

 • Aloitteen päiväys: 10.01.2022

Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä: Tämän kansalaisaloitteen tarkoituksena on lähettää eduskunnalle viesti siitä, että autolla liikkumisen kustannukset ovat ylittäneet kipurajan.

Esitämme, että eduskunta ryhtyy kiireellisesti toimiin luodakseen ”autoilun elvytyspaketin”, jolla bensan ja dieselin verotusta alennetaan. Esimerkiksi Puolassa polttoaineiden verotusta on väliaikaisesti laskettu vastauksena kohonneisiin hintoihin ja tavallisten kansalaisten vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen.

Polttoainevero pois yhden vuoden ajaksi

Ehdotamme lainvalmisteluun ryhtymistä nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta annetun lain muuttamisesta siten, että se poistetaan yhden (1) vuoden määräajaksi. Lisäksi esitämme, että eduskunta pysyvästi laskee nykyistä polttoaineveroa 50 % mainitun määräajan jälkeen. Elvytyspaketti olisi luonteeltaan kertaluontoinen ja tarkkarajainen.

Mikäli polttoaineiden verotusta tarkastellaan kansainvälisellä mittapuulla, on niiden verotus Suomessa todella korkeaa. Esimerkiksi maaliskuussa 2020 bensiinin kuluttajahinnasta veroista muodostui keskimäärin 65–70 % ja dieselpolttonesteen hinnasta noin 55 %.

Perustelut:

Bensiinin ja dieselöljyn verotus muodostuu valmisteverosta eli polttoaineverosta ja arvonlisäverosta. Polttoainevero koostuu energiasisältöverosta, hiilidioksidiverosta ja huoltovarmuusmaksusta. Arvonlisävero maksetaan polttoaineen koko hinnasta, myös hintaan sisältyvästä polttoaineverosta.

Polttoaineiden maltillinen verotus on hyvän talouspolitiikan kulmakivi. Maltillinen verotus edesauttaa työllistymistä, lisää kotimaan matkailua, vähentää logistiikkakustannuksia, tukee yritysten kasvumahdollisuuksia sekä edistää talouden kilpailukykyä.

Suomi on pitkien välimatkojen maa ja henkilöauto on monelle ainoa realistinen kulkuneuvo työmatkoille, arjen pyörittämiseen ja liikkumiseen paikasta toiseen. Maamme on EU:n harvimmin asuttu ja pohjoiset sääolosuhteemme eivät suosi kaikkia liikkumismuotoja. Autolle vaihtoehtoisten liikkumismuotojen järjestäminen on usein haastavaa ja kallista.

Polttoaineiden hinta iskee työssäkäyviin

Polttoaineiden hinnankorotukset asettavat kansalaiset epätasa-arvoiseen asemaan iskiessään erityisesti työssäkäyviin sekä syrjäseuduilla asuviin. Korotukset vaikuttavat eri tuloluokkiin tasaverona eikä suurella osalla autoilijoista ole varaa vaihtaa uuteen ja vähäpäästöisempään ajoneuvoon. Niin kauan kuin polttomoottoriajoneuvoille ei ole tavallisillekin kansalaisille taloudellisesti mahdollista vaihtoehtoa, ei polttoaineveroa tule korottaa.

Polttoaineveron korotuksia perustellaan usein ilmastonmuutoksen torjunnalla. Hallituksen tavoitteena on vähentää liikenteen päästöjä puolella vuoteen 2030 mennessä ja kokonaan vuoteen 2045 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta se ei saisi aiheuttaa kohtuutonta haittaa kansalaisten liikkumisen kustannuksille ja liike-elämän kilpailukyvylle.

Fossiilittomuuteen pyrkimisen vaikutuksia ei ole arvioitu

Hallitus ei ole huomioinut polttoaineen hinnankorotusten vaikutuksia kansalaisten ja talouden hyvinvointiin. Liikenne- ja viestintäministeriön luonnos fossiilittoman liikenteen tiekartasta ei sisällä vaikutusarviointia koskien kotitalouksien ja yritysten toimeentuloa. Asiaa on arvioitu yksipuolisesti ilmastotavoitteiden näkökulmasta ottamatta huomioon niiden kielteisiä vaikutuksia kansalaisiin ja yrityksiin. Päästöjen vähentämiseen tähtäävät toimenpiteet on keskitetty pääosin henkilöautoliikenteeseen, mikä ei voi olla vaikuttamatta ihmisten toimeentuloon.

Katsomme, että asiat on laitettava mittasuhteisiin: Suomen osuus koko maailman hiilidioksidipäästöistä on vain 1,5 promillea (0,15 %), josta liikenteemme osuus on noin viidennes. Vaikka suomalaiset siis kulkisivat jatkossa vain kävellen, sen vaikutus maailman päästöihin olisi lähes olematon. Ilmastosyyt eivät ole kestävä perustelu polttoaineveron korotuksille ja suomalaisten autoilijoiden kuritukselle. Siksi autoilijoille suunnattu elvytyspaketti on välttämätön.

Miko Bergbom twiittaa: Kiitos aivan jokaiselle! Kolmessa päivässä oli todella kova suoritus teiltä punainen sydän. Taas saa ministerit selittämään päätöstään ja miksi autoilijoita tarvitsee kertoa lisää rangaista. Katseeni osuu erityisesti kepuun, miettikää mitä teette hallituksessa.

Miko Bergbom on yksi aloitteen alullepanijoista.

Polttoaineiden hinnoilla ei ole niin mitään tekemistä ilmaston kanssa

 

6 Comments

 1. Kalergi-suunnitelma
  13.1.2022 09:00

  Nyt viherkommunistit varmaan julistavat, että maapallo tuhoutuu!

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   13.1.2022 11:39

   Eikun maapallo pelastuu kun kuluttaminen loppuu.

   Vastaa
 2. seant
  13.1.2022 09:19

  Naapurimaissa on alettu myös avittaa sähkönkäyttäjiä, Norjassa yli 70 ören hinnasta avustetaan 80%, Ruotsissa yli 2000 kWh/kk annetaan rahaa 2000 kr/kk kolmen kuukauden ajaksi. Ilmeisesti siellä pelätään kansalaisten reaktioita. Tietenkin Ruotsissa tämä on vaalitäky, kun vaalit on syksyllä tulossa. Suomessa ollaan hiljaa ja kärsitään. Itselläni määräaikainen sopimus loppuu keväällä, sähköyhtiöltä tuli jatkotarjous perusmaksun + sähkön korotus 1000 kWh/kk tekee kaksinkertaisen hinnan eli n. 45 eurosta 90 euroon.

  Vastaa
 3. Obelix
  13.1.2022 13:55

  twiitti
  Näe uudet twiitit
  Keskustelu

  Riikka Purra
  @ir_rkp
  Kansalaiset: Autoilu ja asuminen maksavat aivan järjettömästi!

  Hallitus: Ei saa puhua bensan hinnasta! Se ei liity mihinkään!

  Kansalaiset: Olemme kiukkuisia. Rahat eivät riitä! Tehkää jotakin!

  Hallitus: Menkää sossuun! Vihreä siirtymä! Tulevaisuus!

  Kysymys: Mitä Purran ulostulosta puuttuu?

  Vastaus: Purra jättää kertomatta hamuamilleen äänestäjille, mitä polttoaineiden _hintatasoa_ persut pitäisivät kansalaisten kukkarolle sopivana, jos he saisivat siitä hintatasosta päättää?

  ”Polttoaineiden hinnankorotukset asettavat kansalaiset epätasa-arvoiseen asemaan iskiessään erityisesti työssäkäyviin sekä syrjäseuduilla asuviin. Korotukset vaikuttavat eri tuloluokkiin tasaverona eikä suurella osalla autoilijoista ole varaa vaihtaa uuteen ja vähäpäästöisempään ajoneuvoon. Niin kauan kuin polttomoottoriajoneuvoille ei ole tavallisillekin kansalaisille taloudellisesti mahdollista vaihtoehtoa, ei polttoaineveroa tule korottaa.”

  Jo tämän sitaatissakin olevan määritelmän takia:

  Miksi persut eivät tohdi sanoa: Äänestäkää MEITÄ niin lupaamme, että bensiinin litrahinta ei nouse ensi vaalikauden aikana yli 1.15€ per litra. Tämä lupaus on voimassa ja me pidämme siitä kiinni, mikäli Me saamme Teiltä kansalaisilta tämän lupauksen pitämiseen vaaleissa riittävän mandaatin.

  Ps. Ainoastaan verojen korotuksista hyötyvillä puolueilla on tässä asiassa jotain merkittävän outoa hävittävänään – ei muilla! Persut, miten on Teidän laitanne?

  Pss. Aikoinaan eräs mahti populisti sanoi korkeista hinnoista kärvisteleville kansalaisille – ja hyvissä ajoin ennen vaaleja tietenkin: Katsokaa, nyt noilla on ja Teillä ei. Äänestäkää Meitä, niin Teillä on ja Heillä ei. Tämä populisti tasan tarkkaan tiesi, mistä korvaavat varat voisi irrottaa, ilman maan omien kansalaisten velkaannuttamista. Tätä tarkoittaa kansalaisten hyväksi asioiden priorisointi politiikassa, sillä siinä on kysymys poliittisesta rohkeudesta.

  Vastaa
 4. Tupauuno
  13.1.2022 15:58

  Eivätkö Suomen kansa osaa kuunnella? VVM Annika Saarikko sanoi eduskunnassa hyvin selvin sanoin: Kuka ei selviä kallista sähkölaskusta ja kalliista polttoainelaskusta niin menköön sossun luukulle. Suomessa on kuulemma niin hyvät turvaverkostot ettei sinulla voi yksinkertaisesti olla mitään hätää. Lintilä vielä komppasi taustalla. Keskustan oiva ratkaisu nousseille energian hinnoille.

  Vastaa
 5. Obelix
  13.1.2022 17:40

  Tupauuno

  – Hallituskepulin kanta näyttää olevan: Jos ette pärjää meidän politiikan takia, niin menkää sossuun saamarin kitisijät – sitä vartenhan se on köyhille olemassa!

  – Opposition (persut) kanta näyttää olevan: Korkealle polttoaineen hinnalle tarttis _tehrä_ jotain, ilman mitään sen kummempaa konkretiaa, kuin verbi tarttis?

  – Äänestäjän kanta: Kumpaakohan pitäisi vaaleissa äänestää, tai ylipäätään missään vaaleissa äänestää:

  1. Suoraan vasten naamaa vittuilevaa ylimielistä hallituskepulia?

  Vaiko….

  2. Suoraan vasten naamaa inisevää (oppositio)pähkäilijää?

  Ps. Tämä ei ole sitten mitään kettuilua, vaan itseasiassa _rakentavaa_ kritiikkiä! Eihän jalkapallossakaan tuomittua rangaistuspotkua peruuteta antamaan keskiympyrästä, vaan rangaistuspilkulta? Eikä nyrkkeilyottelussakaan tyrmäysiskua keskeytetä 20cm ennen vastustajan leukaa – ellei ennen ottelua ole niin kabinetissa sovittu?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top