Kansanedustaja budjettikeskustelussa: Julkisen talouden paisuttaminen on suurin uhka perus- ja ydintoimintojen rahoittamiselle ja Suomen elinvoimalle”

Eduskunnan keskusteluissa sanotaan joskus asioita suoraan, ja sellaisia asioita, joita joudutaan varmasti ottamaan huomioon.  -Jos aiemmin, niin kirpaisee vähemmän.

Kansanedustaja Lulu Ranne (PS) totesi puheenvuorossaan ensivuoden talousarvion lähetekeskustelussa tiistaina (28.09.) seuraavaa:

Julkisen sektorin paisuttaminen ei ole kestävä työllisyystoimi

”Julkisen sektorin paisuttaminen ei ole kestävä työllisyystoimi. Te olette teidän aikananne paisuttaneet valtionhallintoa 4 500 henkilöllä, tänä vuonna jo melkein 1 700:lla — puhutaan nimenomaan hallinnosta, me emme puhu mistään poliisista. Miten on sitten mahdollista, että esimerkiksi valtioneuvoston kansliaan, ulkoministeriöön, ympäristöministeriöön, maa- ja metsätalousministeriöön ja Luonnonvarakeskukseen tulee jopa 110 uutta ihmistä mutta poliisi joutuu käynnistämään YT:t ja palo- ja pelastustoimi nitkuttelee eteenpäin nälkäkuurilla? -sanoi Lulu Ranne puheenvuorossaan eduskunnan täysistunnossa 28.09. 2021.

”Me tiedetään, että Suomen julkisessa taloudessa on paljon tyhjäkäyntiä, sellaisia asioita, jotka eivät palvele suomalaisten hyvää eivätkä meidän turvallisuutta”, totesi Ranne toisessa puheenvuorossaan tiistaina (28.09.).

Lulu Ranne (PS) jatkoi teemasta keskiviikkona vuoden 2022 talousarvion lähetekeskustelussa:

Paisuva ja tehoton julkinen sektori on este talouden kasvulle

”Palataan Suomen julkisen talouden keskeisiin ongelmiin, siihen … että julkinen talous on suhteettoman suuri verrattuna yksityiseen sektoriin. Siihen, että julkinen talous on liian tuottamaton. … Siihen, että paisuva ja tehoton julkinen sektori, kasvava velka, verokiila sekä nouseva veroaste ovat este talouden kasvulle. Tämän kaiken pääministeri Marin sivuutti eilen toteamalla, mitä kaikkea tärkeää kuuluu julkisen sektorin vastuulle”, totesi edustaja Ranne budjetin lähetekeskustelussa keskiviikkona (29.09,).

Arvostelu virkapöhöstä ja hallintohimmeleistä on useimmiten pyritty kuittaamaan viittaamalla sairaanhoitajiin ja poliiseihin, mutta poliisithan menettivät henkilötyövuosia (450kpl) samaan aikaan kun Ranteen mainitsemille 1700:lle hallintohenkilölle perustetaan virka. -Tämä näyttää ihan priorisoinnilta, vaan takaperuiselta. Eikö edes tuoreista uusista hanhikoordinaattoreista ole neuvomaan hallitusta?

Lähteet ja lukusuositukset:

5 Comments

 1. Puolueeton
  30.9.2021 08:47

  1. säästötoimi voisi olla eduskuntapaikkojen jakaminen äänimäärän mukaan siten, että myös nukkuvien puolue saisi paikkoja ei-äänien mukaan. Jos äänestys prosentti olisi 70%, nukkuvat saisivat 30% ei-äänistä ja tyhjiä paikkoja tulisi noin 70. Säästysi rahaa ja eduskunta olisi täsmälleeen kansan mielipiteen mukainen.
  Näin poliitikot joutuisivat pitämään huolta, että ovat kansan suosiossa ja saavat paikkansa ja tulonsa kansan tahdon mukaisesti.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   30.9.2021 09:59

   Idea! Hyvin oivallettu. Joku voisi laskea eduskunnan kokoonpanon sinun ideasi mukaisesti: Ketkä jäisivät ulos.

   Äänestämättä jättäminen onkin todella ”ei-ääni” poliittiselle establishmentille.

   Vastaa
   1. Puolueeton
    30.9.2021 17:18

    Pekan kommentti herätti arvioimaan tilannetta laskemalla

    Vaalitulosten mukaan SDP sai noin 546000 ääntä ja 40 paikkaa. Käytetyssä d’Hondtin menetelmässä viimeinen mukaan päässyt sai vertailuluvuksi 246000/40 = noin 13700 ääntä. Samalla vertailuluvulla pääsi kokoomuksesta ja kepusta. Viimeinen persu sai luvun 13800. Pienemmällä äänimäärällä luku kasvoi ja vasemmistoliitto tarvitsi jo luvuksi 15800 = 252000/16.
    ei-ääniä puolue olisi saanut 1332000 ääntä ja paikkoja olisi tullut 100 vertailuvun ollessa 13300. Edustajia olisi ollut yhteensä 300, joten luvut on kerrottava 2/3 kolmella. Tässä olisivat olleet edustajien määrät
    ei-ääniä 66, SDP 27, persut 26, Kok 26 Kepu 20, Vihreät 13 ja Vas 10 ja muille 12.
    Laskelma on suuntaa-antava, koska edustajat valitaan vaalipiireittäin ja laskelman tein koko maata ajatellen. Ei-ääniä puoluen muodostaisi eduskunnassa 1/3 määrävähemmistön! Todellinen vertailuku olis kohonnut lukuun 1332000/66 = 20181 = (1,5% äänimäärästä) jolloin SDPstä olisi päässyt juuri tuo 27 ehdokasta ja Persuista 26, mikä osoittaa laskelman suunnilleen paikkansa pitäväksi.

    Vastaa
 2. Obelix
  30.9.2021 14:06

  ”Palataan Suomen julkisen talouden keskeisiin ongelmiin, siihen … että julkinen talous on suhteettoman suuri verrattuna yksityiseen sektoriin. Siihen, että julkinen talous on liian tuottamaton. … Siihen, että paisuva ja tehoton julkinen sektori, kasvava velka, verokiila sekä nouseva veroaste ovat este talouden kasvulle.”

  Tästä aiheesta ovat puhuneet: LULU RANNE, Arto Luukkanen -ja Riikka Purra – he ovat siis tosissaan asian vakavuuden suhteen! Kysymys: MIKSI muut poliitikot kiertävät aihetta, kuin kissa kuumaa puuroa, vaikka kasvava velka, verokiila sekä nouseva veroaste köyhdyttävät tavallisia ihmisiä 24/7, siinä missä ne ovat este tietenkin myös talouden kasvulle….hyvin outoa, vaikka ratkaisu mega-ongelmaan on aivan heidän silmiensä edessä?

  Jälleen kysymys: Keillä muilla on mahdollisuus rikastua paisuvasta *Julkisesta Sektorista*, kuin puolueilla ja niiden *palkkiovirkaeläteillä?* Ovatko ne sellaisia liikemiestahoja, jotka viis veisaavat siitä, miten kansa elää ja kituuttaa – ja joille käy ihan kaikki poliittinen MÄTÄ – kunhan kaikki paska ja heidän liiketoimiensa laskut lentävät vain ja ainoastaan kansan tuulettimeen virka-eliitin suojeluksessa?

  Vastaa
 3. juha II
  30.9.2021 16:17

  Niin on!

  Ja sehän on tässä tarkoituskin, sillä Armas Suomemme” on WEF:in koelabra, jossa katsotaan miten käy kun yksi kansakunta riutuu hengiltä.

  Kuten kaikki tietävät! Tätä ei ole vielä koskaan nähty ”livenä” maailmassa, niin siksipä se onkin naamavärkkeihin ”uraa uurtava” tutkimushanke. Ja kun EU vielä kieltää petun syömisenkin ”kestävän kehityksen” nimissä. Takaa tämäsen, että ”Taivaan linnuilla” tulee olemaan sapuskat kuin Harmageddonissa, josta ”Iso Kirja” niin hauskalla tavalla kertoilee.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top