Kansanedustaja Hilkka Kemppi kysyy: Millä tavalla hallitus tukee ilman venäläistä kaasua jääviä yrityksiä?

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on aiheuttanut keskustelua maakaasun käytön tulevaisuudesta. Kansanedustaja Hilkka Kemppi (Keskusta) kysyy venäläistä maakaasua käyttävien yritysten toiminnan turvaamisesta.

Kaasun hinta on noussut samaan aikaan, kun sen saatavuus on heikentynyt. Onneksi Suomi on pyrkinyt varautumaan kaasun
loppumiseen kaikin mahdollisin keinoin valtioneuvoston varautumisen ministeriryhmän johdolla.

Kaasun tulo Venäjältä Suomeen katkeaa huomenna aamulla

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) on kertonut Suomen valtion linjanneen omistajakantanaan, ettei suomalainen kaasuyhtiö Gasum maksa venäläisille sopimuskumppaneille ruplissa. Aiemmin saman ratkaisun tehneiltä Bulgarialta ja Puolalta on jo katkaistu maakaasun saanti Venäjältä. Tänään Venäläinen Gazprom Export on ilmoittanut, että maakaasun tulo Venäjältä Suomeen katkeaa huomenna aamulla.

-Leipää on jatkossakin saatava pöytään, sekä massakonkursseja ja työpaikkojen menetyksiä on vältettävä. Kaasu on ollut edullista energiaa ja toimivaa niihin teollisuuden prosesseihin, joihin on tarvittu korkeita lämpötiloja ja tehokkuutta. Näillä aloilla joudutaan vaikeuksiin Venäjän kaasuhanojen sulkeuduttua. Tilanne on erittäin vakava erityisesti joillekin aloille ja alueille, Kemppi kommentoi.

Työ- ja elinkeinoministeriön julkaiseman alueellisia kasvunäkymiä käsittelevän raportin mukaan pelkästään Päijät-Hämeessä on yli 600 yritystä, jotka ovat suoraan riippuvaisia venäläisestä kaasusta.

Leipomoiden uunit lämpiävät lähes yksinomaan venäläisellä kaasulla

Kun kaasuhanat menevät aamulla kiinni, on tilanne päällä, eikä
sitä voi jättää pelkästään yritysten hoidettavaksi, toteaa kansanedustaja.

-Leipomoiden uunit lämpiävät vielä tänään lähes yksinomaan venäläisellä kaasulla. Isoimpien yritysten on ollut helpompi varautua tilanteeseen, mutta pienillä tilanne on vaikeampi, Kemppi muistuttaa.

Maakaasun häiriötilanteet pyritään ensisijaisesti hoitamaan
markkinaehtoisesti. Suomen aikaisempaa monipuolisempi
kaasujärjestelmä, kuten yhteys Baltiaan, LNG-terminaalit ja biokaasu
antavat tähän mahdollisuuksia. Siirtoverkkoyhtiö Gasgrid on
allekirjoittanut sopimuksen LNG-terminaalilaivan vuokraamisesta
kymmeneksi vuodeksi. Se auttaa yrityksiä suoraan tässä tilanteessa.
Maakaasun loppumiseen on varauduttu korvaavilla polttoaineilla ja
vaihtoehtoisilla energiamuodoilla. EU:n toimitusvarmuusasetuksen
mukaisten suojattujen asiakkaiden kaasun saanti pyritään varmistamaan kaikissa olosuhteissa.

Kaasun hinta ei tule romahtamaan, eikä saatavuus palaa entiseksi

Venäläisen kaasun nyt loppuessa, ratkaisuja etsitään uusiutuvasta
energiasta, ja muualta tuodusta maakaasusta.

-Ei ole olemassa tulevaisuutta, jossa kaasun hinta romahtaisi tai sen saatavuus palaisi entiseen. Siksi yritysten ja kotitalouksien vastuu muutoksen tekemisestä on ratkaiseva, Kemppi sanoo.

Teollisuuden energialähteen muuttaminen iso rakenteellinen muutos: –Millä tavalla hallitus tukee pulaan joutuneita yrityksiä?

Kansanedustaja pitää tarpeellisena, että valtio osallistuisi voimakkaasti näin isoon rakenteelliseen muutokseen, kuin teollisuuden energialähteen vaihtaminen on. Elinkeinoministeri onkin hoitanut asiaa hyvin tähän asti, toteaa kansanedustaja Kemppi, ja jatkaa: Jatkon osalta kysymys kuuluu, että millä tavalla hallitus tukee pulaan joutuneita yrityksiä.

-Nyt on laitettava uutta vaihdetta silmään myös biokaasun ja muiden lähienergiaratkaisujen kannattavuuden kehittämiseksi. Hallitus on tehnyt liikahduksia hyvään suuntaan ja tahtotila löytyy. Nyt se on nyt käännettävä toiminnaksi, Kemppi päättää.

6 Comments

 1. Jäteöljy rules
  20.5.2022 22:27

  Ei kai niitä tarvitse tukea millään lailla. Ne ovat aikoinaan valintansa tehneet ja nyt vain vaihtavat energiansa toiseen muotoon. Esim. jätelöljyyn. Anteeksi, moniöljyn. Jo yksin grilleiltä tulee tuhansia kuutioita palmuöjyä vuodessa. Päälle autokorjaamot. Ja kyllä luonto kiittää kun kierrätetään.

  Vastaa
 2. saku kuusi
  20.5.2022 22:43

  Ei venäläisen kaasun varaan jättäytyneitä yrityksiä pidä tukea.He ovat itse valintansa tehneet.Voivat pyytää tukensa putinilta.

  Vastaa
 3. Huru-ukko
  20.5.2022 23:30

  Kyllä nyt on Hilikalla hätä, että Pekan Leipä Vääksyssä lyö uunit kylymiksi. Voihan vehnäleipä sentään. Jää tuoreet aamiasibriossit saamatta.

  Vastaa
 4. Obelix
  21.5.2022 10:37

  ”Elinkeinoministeri onkin hoitanut asiaa hyvin tähän asti, toteaa kansanedustaja Kemppi, ja jatkaa: Jatkon osalta kysymys kuuluu, että millä tavalla hallitus tukee pulaan joutuneita yrityksiä.”

  Tähän voisi sarkastisesti todeta:

  Ei hallituksen tarvitse yrityksiä tukea, koska sähkönsiirtoyhtiöiden hinnoittelu on niin alakantissa. Nostakaa hallitus vaan kaikkia veroja ihan sikana, niillä Suomi on ennenkin pelastettu!🤣

  Vastaa
 5. Pekka Kemppainen
  21.5.2022 16:21

  Näin Haminan lng-terminaali auttaa ratkaisemaan kaasukriisin, kun tuonti Venäjältä lakkaa – 110 miljoonan laitos ensimmäinen laatuaan Suomessa https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/4f529c3b-40fd-4cb5-aaa7-0359b94aeffd

  Vastaa
 6. X
  22.5.2022 13:22

  Miten hallitus tukee kaikkien näiden siirtymien, tukien ja kehitysapujen maksajaa Suomen veronmaksajaa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top