Kansanedustajan mielestä hoitopalvelu-huijarit kuuluvat oikeuden tuomittaviksi

Torstaina (06.02.) vanhusten hoidon tilaa koskevassa eduskunnan välikysymyskeskustelussa, Keskustan Niilo Keränen käytti mielenkiintoisen puheenvuoron:

(17.31)
Arvoisa puhemies! Olen tehnyt peruslääkärin työtä 35 vuotta, ja niissä kunnissa, joissa olen ollut töissä, on sekä perusterveydenhuolto että asumispalvelut olleet kunnossa niin vanhusten, vammaisten, mielenterveys- kuin päihdeasiakkaidenkin kohdalta. Pienessä yksikössä ei tehdä liukuhihnatyötä, vaan jokainen asukas on arvostettu ihminen, jota hoidetaan niin kuin omaa äitiä tai isää.

Mutta sitten, arvoisa puhemies, tähän keskusteluun. Tärkeintä ei kai ole toisten syyttely menneistä taikka poliittisten pisteitten kerääminen, vaan hyvien palvelujen järjestäminen niille, jotka palveluja tarvitsevat. On tosin paha juttu, että muutamat asumispalveluja tuottavat firmat eivät ole olleet luottamuksen arvoisia.

Jos minä yksityisenä ihmisenä huijaan vaikkapa Kansaneläkelaitosta hakemalla työkyvyttömyyskorvausta ja saamalla sitä, vaikka olisinkin töissä, minä joutuisin raastupaan ja myös maksamaan huijaamani rahat takaisin korkojen kanssa. Jos asumispalvelujen tuottaja huijaa merkitsemällä työlistoihin olemattomia nimiä tai hoitamalla avutonta ihmistä jättämällä hänet nälkään, lattialle tai ulosteisiinsa, silloin firma saa kunnalta korvausta olemattomasta.

Olisi oikein, että firma saataisiin oikeuteen ja korvaamaan perusteettomat tulot. [Ben Zyskowicz: Oikein. Se on petos!]

Arvoisa puhemies! On hyvä asia, jos laitoshoidon tai tehostetun palvelun asumisen hoitajamitoitusta korjataan lailla. Jos lakimuutos tehdään nyt nopeasti, jonka tosin oikeuskansleri on arvioinut mahdottomaksi, tai sitten keväällä aloittavan hallituksen ensimmäisinä tekoina, edes minimimiehityksen saaminen jokaiseen asumisyksikköön ei, kuulkaa, tapahdu pelkällä lain muutoksella.

Meillä Suomessa tuskin on tuhansien ammattilaisten reserviä, joka välittömästi pystyttäisiin töihin palkkaamaan. Eri arvioiden mukaan tarvittaisiin 1 600—4 200 uutta ammattilaista pelkästään tehostetun palveluasumisen yksiköihin. Yksi ongelma on myös se, mikä jo ministeri Saarikon ensimmäisessä puheenvuorossa tuli esille, että vanhustenhuollon työtä ei tänään mielletä kovin houkuttelevaksi.

Arvoisa puhemies! Vuonna 2006 yksityisten osuus tehostetusta palveluasumisesta oli noin 35 prosenttia. Viime vuonna se oli noin 49 prosenttia, ja arvot kollegat, koko tämä aika on tehty sote-uudistusta, ja joka kerta kun sote- uudistus on mennyt jumiin ja lykkääntynyt, yksityistämisbuumi on aina yltynyt. [Li Andersson: Jos näin on päätetty! Miksi te päätätte näin?]

Näin siis välikysymyskeskustelussa eduskunnassa torstaina 06.02.2019.

3 Comments

 1. Nimetön
  7.2.2019 23:55

  Entäs pakolaisina esiintyvät huijarit?

  Vastaa
 2. Minä
  8.2.2019 02:24

  Oikeinhan tuo sanoo. Laskutella palvelusta, jota ei toimita, on petollista ja sellaiseen syyllistyneeltä yhtiöltä vaan sopimus poikki ja johto oikeuteen petoksista. Ei tuota pidä käsitellä silkkihanskoin. Turha puhua siihen malliin, että ”ei ole tullut johdon tietoon” ja ”pitää nyt puuttua epäkohtiin (kun paljastui). Johto, joka ei tiedä mitä yhtiössä tapahtuu, on tietämättömyydestään huolimatta vastuussa siitä mitä yhtiö tekee tai ei tee. Selittelyllä ei noit apidä laskea. Siellä johdon ja omistajien kukkaroihin on siirretty vanhusten leiviltä juustot ja tekemättä jätetyn hoidon säästöt.

  Vastaa
 3. Puolueeton
  8.2.2019 11:26

  Huomattavaa Niilo Keräsen kyselyssä on se, että ilmeisesti kaikissa puolueissa on jattelevia ja osaavia ihmisiä, jotka harvoin saavat äänensä kuuluviin. Näiden pitäsi yhdessä päästä johtamaan maata vaalien jälkeen. Kansalaisten etuja puolustavien pitäisi yhdessä jättää puoluepolitiittiset valtataistelupukarit ja puolue-etu sivuun ja toimia yhdessä muiden järkevien kanssa ja rohkeasti rakentaa toimiva enemmistöhalitus ja toimia oma-alotteisesti vaikka puoluejohtoa vastaan. Kansahan on antanut toivomalleen edustajalle valtakirjan niin toimia.

  Tästä uutisesta kiitos extrauutisille, kuka viitsii enää katsella yleä, joka tukee niitä harvoja sipilöitä ja urpoja, jotka toimivat puolueissaan diktaattoreina. Se on mahdollista, koska puolujohto rakentuu yksinkertaisten kiipijöiden tukeen ja harvoille Keräsen kaltaisille annetaan hyvin vähän valtaa. Näin polittiikka Suomessa toimii yksinkertaisesta kunnan lautakunnasta hallitukseen saakka, yleensä pari tai kolme määrää täysin miten tulee toimia tai muutoin ura katkeaa. Puolueitten tulisi jo vaaliehdokaansa valita demokraattisesti, eikä puoluejohdon valitsemina. Näinhän puoluejohto vain pönkittää omaa valta-asemaansa.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top