Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti on työvierailulla Soulissa Etelä-Koreassa 4.-6.9.2019. Kansliapäällikkö Juusti osallistuu korkean tason Seoul Defense Dialogue (SDD) –konferenssiin sekä tapaa Etelä-Korean varapuolustusministeri Jae-min Parkin. Kansliapäällikkö Juustin ja varaministeri Parkin on määrä keskustella materiaaliyhteistyöstä, Korean niemimaan turvallisuustilanteesta sekä mahdollisesta koulutusyhteistyöstä.
Etelä-Koreasta kansliapäällikkö Juusti jatkaa Washingtoniin Yhdysvaltoihin. Washingtonissa Juusti osallistuu maanantaina 9.9. järjestettävään pohjoismaiseen kansliapäällikkökokoukseen. Kansliapäälliköt keskustelevat mm. pohjoismaiden puolustusyhteistyöstä sekä Suomen EU-puheenjohtajakauden puolustuspolitiikkaan liittyvistä teemoista.
Tiistaina 10.9. kansliapäälliköt osallistuvat Yhdysvaltojen, Pohjoismaiden ja Baltian maiden väliseen NBUS (Nordic-Baltic-US) yhteiskokoukseen. Kokouksen isännöi varapuolustusministeri John Rood ja kokouksessa keskustellaan transatlanttisesta yhteistyöstä.
Kysyimme kansliapäällikkö Jukka Juustin avustajalta majuri Kai Uitolta hieman lähemmin Yhdysvaltojen, Pohjoismaiden ja Baltian maiden välisen NBUS yhteiskokouksen luonteesta ja sisällöstä.
”Majuri Kai Uitto kertoi, että kokouksessa on tarkoitus keskustella osallistujamaiden välisestä transatlanttisesta turvallisuusyhteistyötä yleisellä tasolla tämän liittymättä kuitenkaan mitenkään NATO:on.”
Hän kertoi myös, että:
– NBUS ei ole sopimusperustainen ryhmä. Kokousryhmästä käytetään nimenä lyhennettä NBUS (Nordic, Baltic, USA). Ryhmässä on kyse yhteisestä tarpeesta vuoropuhelun ylläpitämiseksi.
– Kaikille osallistuville maille Yhdysvallat on tärkeä kumppanimaa. Kokous tarjoaa mahdollisuuden ylläpitää suhteita siihen, mutta samalla myös yhteistyötä Itämeren alueen maiden kanssa voidaan paremmin koordinoida. Pohjoismaiden toimiminen yhtenäisenä joukkona vahvistaa meitä sekä lisää yhtenäisyyttä ja luottamusta. Pohjoismaiden kesken on myös muita yhteistyöryhmiä.
– Kokoukset perustavat kutsuun ja seuraava tilaisuuden järjestäjä sovitaan edeltävässä kokouksessa. Näin ollen vuoropuhelu jatkuu vain osallistujien niin halutessa, mikään sopimus ei siihen velvoita. Tämän tyyppisiä kokouksia on järjestetty useampana vuonna. Viime vuonna kokous järjestettiin Tanskassa ja sitä ennen se on pidetty Ruotsissa sekä Suomessa.”
Kysyimme myös onko kokouksen aikana mahdollisesti tarkoitus keskustella mahdollisesta tulevasta rahoituksen tarpeesta Rauman telakalle? Raumalla on tarkoitus rakentaa uusia Pohjanmaa-luokan miinalaivoja korvamaan yhteensä seitsämän käyttöikänsä loppuun tulevaa alusta.
”Majuri Uitto kertoi, että laivueen rahoitus on kansallinen asia, eikä siis kuulu NBUS kokouksen agendaan”
Laivue 2020 -hanke kirjattiin Juha Sipilän hallitusohjelmaan 2015, mutta hankintapäätöstä ei ehditty Sipilän hallituskauden aikana allekirjoittaa, eikä nykyinen hallitus ole vielä myöskään tehnyt päätöstä asiassa.
Merivoimat 101-vuotta, tutustuimme miinalaiva Uusimaahan (video)
6.9.2019 15:04
Minusta vaikuttaa siltä että äänestäjiä on huijattu oikein kunnolla. ( Sitä en tiedä ketkä kaikki on mukana huijauksessa ja ketkä tietävät siitä).
Presidentti Sauli Niinistö on puhunut aiesopimuksista puolustusyhteistyötä koskien monien maiden kanssa. TODELLISUUDESSA sellaisia sopimuksia ei ole olemassakaan !!!!!
Nyt äänestäjille on kerrottu totuus, ne olikin vain ”allekirjoitettuja lausumia.”
USA:n silloisen puolustusministerin, kenraali James Mattisin, Suomen edellisen puolustusministerin Jussi Niinistön (sin.) ja hänen ruotsalaiskollegansa Peter Hultqvistin allekirjoittaman lausuman päämääränä on edistää ja vahvistaa maiden keskinäistä sotilaallista yhteistyötä.
https://www.verkkouutiset.fi/merivoimien-komentaja-usahan-mukana-myos-ruotsin-amiraali/
NIINISTÖ:
Suomi ja Ruotsi ovat lähentyneet turvallisuuspolitiikassa toisiaan ja USA:ta. Tänä keväänä kolmikko allekirjoitti Washingtonissa aiesopimuksen puolustuspoliittisesta yhteistyöstä.
Tämä kolmen maan ”trilateraalisopimus” on ihmetyttänyt Suomen ja Ruotsin perinteiseen liittoutumattomuuteen tai puolueettomuuteen luottavia tahoja, koska USA:n nykyinen hallinto on levittänyt maailmalle ehkä enemmän levottomuutta kuin vakautta.
Presidentti Sauli Niinistön mielestä asiassa ei ole mitään ihmeellistä.
https://www.talouselama.fi/uutiset/presidentti-niinisto-minusta-on-ihan-vaara-johtopaatos-etta-tama-on-jotenkin-natoon-suuntautumista/fcca3526-678d-3daf-ab22-7caa9110e280
TOTUUS putkahti esiin,mitään sopimuksia ei ole koskaan tehtykään:
Iltalehti 01.09.2018
(Jussi) Niinistö ei kutsu eri maiden kanssa solmittuja yhteistyöasiakirjoja edes sopimuksiksi.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/201809012201174454_pi.shtml
Haettiin ”aiesopimus” Kielitoimiston sanakirjasta
aiesopimus hankkeesta (ennen vars. sopimusta) tehty suunnitteluvaiheen sopimus. Tehdä, solmia, allekirjoittaa aiesopimus yhteisyrityksen perustamisesta
https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/netmot.exe?ListWord=aiesopimus&SearchWord=aiesopimus&page=results