”Karadzic johtaa serbeja”, mutta kuka tätä kaveria johtaa?

Uuden Seelannin surullisen Christchurchin terroriteon epäilty, Australian kansalainen Brenton Tarant, videoi tekoaan, ja myös hänen sen aikana kuuntelemansa musiikki on näin tiedossa. Ennen hyökkäystään moskeijaan, hän oli kuunnellut Bosnian serbeille tärkeän sotalaulun, ”PESMA O KARADZIC!”, -Karadzic johtaa Sinua, serbi! Kaikki nuotit eivät ole kuitenkaan kohdallaan tässä jutussa.

Radovan Karazic on tuomittu pitkään vankeusrangaistukseen, kuten myös hänen lähin avustajansa Ratko Mladic. Karadzic toimi Jugoslavian hajoamissotien aikana Bosnian serbitasavallan presidenttinä, ja Mladic hänen sotilasjohtajanaan. Heidät katsottiin syyllisiksi Bosniassa tapahtuneisiin etnisiin puhdistuksiin, joihin liittyi myös joukkomurhia.

Kun Bosnian sotatilanteessa Karadzicin serbit olivat vastakkain Bosnian muslimiväestön kanssa, hyökkäys moskeijaan sopisi Karadzicia fanittavalle tai serbinationalistille. Eräs seikka kuitenkin sotkee kuvaa, ja pahasti:

Moskeija-ampuja Tarant oli kirjaillut aseeseensa kaikenlaisia iskulauseita ja myös henkilöiden nimiä. Niistä, ja hänen tekeleenään leviävästä julistustekstistä, on etsitty hänen yhteyksiään. Olisikin ”paukku”, jos hänelle löydetään jokin organisaatio, joka olisi käskyttänyt hänet väkivaltaiseen purkaukseensa. Kuitenkin nimi Skanderbeg, vaikkakin on eräiden nationalistien idoli, ei tue serbi-yhteyttä.

Georg Kastriota , alun perin Gjergj Kastrioti Skënderbeu, syntynyt 6. toukokuuta (epävarma) 1405 – 17. tammikuuta 1468, yleisesti tunnettu Skanderbeginä, on Albanian historian tärkeimpiä henkilöitä. Maan kansallissankarina häntä kutsutaan myös ”Albanian lohikäärmeeksi”. Hänet tunnetaan pääosin hänen taistelustaan ottomaaneja vastaan.

Skanderbeg on siis albaani-nationalistien idoli, ja Jugoslavian sotien aikana myös serbejä kiivaasti vastustaneen albaani-miliisin lipuissa ja lauluissa ylistetty hahmo, -luonnollisesti serbien keskuudessa yhtä vihattu, kuin Albaniassa ja Kosovossa pidetty.

Oliko siis Christchurchin terroristi niin tietämätön, vaiko välinpitämätön, -vai onko spektaakkelin lavastajalle sattunut lapsus, balkanilaisen paikallistuntemuksen puuttuessa? Voi myös olla, että Karadzic kiehtoi Tarantia syistä, joita ei voi poliittisesti ymmärtää. Hänen mainitaan ihailleen myös norjalaista Anders Behring Breivikiä, joka myös on suorittanut joukkomurhan, ja istuu teosta pitkää tuomiota. Breivik mainitsi innoittajakseen ”Temppeliritarit”, joita ei tiettävästi ole olemassa.

Arvattavasti entisessä Jugoslaviassa kirjoitetaan nyt paljon Tarantista. Hänen videonsa jouduttekin katsomaan alemmassa linkissä. (VAROITUS: Video sisältää raakaa väkivaltaa.)

9 Comments

 1. Sanna Ristovska
  15.3.2019 23:04

  Georg Kastriota oli kristitty, joko ortodoksi tai jopa katolinen, mutta kristitty joka tapauksessa. Aseessa on mainittu monia muitakin balkanilaisia sankareita. Tekijä matkusti viime vuonna Bulgariaan ja Serbiaan ja kävi läpi paikallisia historiallisia nähtävyyksiä. Tietämättömyydestä ei siis voi olla kyse.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   15.3.2019 23:37

   OK. Hän siis diggasi yhtälailla serbejä ja albaaneja.

   Vastaa
   1. Nimetön
    16.3.2019 12:30

    Juttu on se, että Balkanilla nationalismi on merkityksellisempi asia kuin muslimit vs. kristityt-vääntö. Siellä muslimit ovat niin integroituneita ja harjoittavat uskontoaan niin ”balkanilaisittain” että he ovat esim. muualta tulevaa muslimimaahanmuuttoa vastaan eikä musliminaisia edes erota länsimaalaisista naisista, koska he eivät käytä huntua.

    Esim. äskettäin kuollut entisessä Jugoslaviassa hyvin tunnettu Saban Saulic oli balkaninmuslimi joka joutui Saksassa kolariin humalaisen muslimimamun kanssa. Saulic oli naimisissa kristityn naisen kanssa. Huhutaan, että kuolonkolari olisi ollut tahallinen, mutta tästä ei ole mitään vahvistettua tietoa.

    Vastaa
 2. steam mop pads amazon
  16.3.2019 16:01

  Tһank you for another еxcellеnt article. The place else may
  juѕt anybody gget that kind of info inn such an ideal means оf writing?
  I’ve a presentation next week, and I’m ߋn the search for such informatiоn.

  Vastaa
 3. Sanna Ristovska
  16.3.2019 22:06

  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/35504561-8439-44f7-acf9-c0a06997b9d2

  ”Virallisissa” uutisissa jatkuvasti jaetaan tätä feikkiuutista. Tätähän ei näe tuosta linkkinä olevasta videosta. Ei ole mitään ihmeellistä pelastajaa eikä ole mitään ryhmähyökkäystä vaan yksi vihainen valkoihoinen terroristi. Lännen medialähteet eivät vissiin kestä tätä kun pitää luoda tätä fake newsia.

  Vastaa
 4. Marylin
  22.3.2019 16:51

  Je ne pοuvais pas ne pouvaіs pas résister ϲommenter.
  Bien écrit!

  Vastaa
  1. Ismo Kähkönen
   22.3.2019 21:07

   Karkea käännös: ”En voinut vastustaa osallistumista. Hyvin kirjoitettu!”

   Vastaa
 5. Pertti Saarinen
  24.3.2019 02:52

  Outo juttu, miten alemmassa kuvassa oleva henkilö on ihan eri näköinen kuin ylemmässä ? Onko nuo muka sama henkilö ? Kasvonpiirteet on hiukan samanlaiset muta näkeehän tuon korvallakin että ei ole sama jätkä.

  Kuvat sekaisin tai jotain maskirovka tyyppistä operaatiota meneillään ?

  Isketään Soroksen ja kumppaneiden käskystä vähän muslimeita vastaan niin lehdistö saa taas aihetta kirjoitella ’äärioikeistosta’ , vaikka muslimien iskuissa kuolee vuosittain kymmeniä tuhansia kertoja enemmän ihmisiä (jos lasketaan myös muut kuin ns. länsimaissa tapahtuvat iskut mukaan).

  Vastaa
 6. Good ԁay! I could have sworn I’ve been to this bloɡ before but after broѡsing throuցh some of the post I
  realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely delighted Ӏ fօund it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top