Karvialla koronan ilmaantuvuusluku 2561 – torjumisessa menestytty Pohjois-Satakunnassa

Marraskuun lopulla koronapandemia iski Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän (PoSa:n) alueelle  hirmuisella tavalla. Kerromme kuinka kävi.

Marraskuun lopulla 21.11.2020 koronavirus pujahtaa pikkujouluihin Karvialla, ja tartuntojen hotspot on muodostunut. Tästä alkoi terveysviranomaisten ja pandemian kilpajuoksu. Ilmaantuvuusluku, joka kertoo  tartuntojen määrästä suhteessa 100 000:een asukkaaseen, pomppasi Karvialla 11.12. 2561:een. Tämän tekee pääosin yksi ainoa tartuntaketju, mutta se jäljitetään. Pari ulkopuolelta (muualta Suomesta) tullutta yksittäistä tartuntaa on ilmaantunut.

Kunnassa otettiin heti järeät aseet käyttöön, kertoo Kaisamaija Ronkainen, kunnansihteeri-koulutoimenjohtaja Extralle. Tartuntatautilain 9 §:n nojalla keskeytetään heti turhat kokoontumiset, ja karvialaisia varoitetaan vaarasta:

Karvian nopeasti huonontuneen koronavirustilanteen vuoksi kunta on lisännyt toimenpiteitä koronaviruspandemian (COVID-19) leviämisen ehkäisemiseksi (tartuntatautilaki (1227/2016) 9 §). Karvian kunnan johtoryhmän esityksestä aikuisten harrastustoiminta keskeytetään 26.11.-31.12.2020. (26.11. tieto)

Terveystoimi joutui totisen tilanteen eteen, kun ikäihmisten hoivayksikössä Anna-kodissa todetaan 02.12. kahdeksan kymmenestä hoitoyksikön asukkaasta saaneen COVID-infektion. Tämän päiväisen tiedon valossa 4 heistä ovat jo oireettomia, kertoo ylilääkäri Margit Seppälä PoSesta Extralle.

Karvian kunta jatkaa joulukuun alun varotoimia koronaepidemian hillitsemiseksi 10.1. asti

Julkiset kunnalliset tilat suljetaan, yksityistilaisuuksille suositellaan osallistujien määrän rajaamista kymmeneen, tai kokoontumisista luopumista, päiväkodit pysyvät auki mutta lapset kehoitetaan hoitamaan kotona jos mahdollista.

  • Tiukka maskisuositus kaikkiin lähimmän perhepiirin ulkopuolisiin tilanteisiin sisätiloissa ja, kun turvavälejä ei ole mahdollista noudattaa.
  • Kunnan hallinnoimat julkiset tilat pidetään suljettuina.
  • Yksityisiäkin kokoontumisia suositellaan vältettävän tai rajaamaan kymmeneen henkilöön.’
  • Päiväkodit pysyvät avoinna mutta vahva suositus on hoitaa lapset kotona, niiden kenelle se on mahdollista.
  • Perusopetus jatkuu etäopetuksena lukukauden loppuun.

Julkisten tilojen ollessa suljettuina kunnantalolla palvellaan etäyhteyksin ja tarvittaessa ajanvarauksella. Kirjasto jatkaa toimintaansa kirjakassipalveluna, joka tarkoittaa kirjojen tilaamista puhelimitse ja noutamista kirjastolta.

Koko Satakunta luokitellaan olevan kiihtymisvaiheeseessa, mutta Pohjois-Satakunnan kohdalla paha sana, leviämisvaihe, mainitaan. Tartunnat keskittyvät Karvialle ja Honkajoelle, muun maakunnan ollessa lievemmällä levellillä, kiihtymis-vaiheessa. Honkajoen tartuntaketju on lähtenyt liikkeelle erityisesti Harakka-ravintolassa asioineiden henkilöiden kautta, kertoo ylilääkäri ja tartuntautivastaava Margit Seppälä Extralle.

PoSa:ssa otetuista näytteistä oli viime viikolla (viikolla 49) positiivisia 4,5 %, edellisellä viikolla 7,7 %. Muualla Satakunnassa positiivisia näytteitä oli vain 0,4 % tutkituista näytteistä.

Positiivisten näytteiden osuuden tipahdus kertoo onnistuneista toimenpiteistä. Korona tautitapaukset ovat PoSan alueella laskeneet viime viikosta, ja ylilääkäri ja tartuntautivastaava Margit Seppälä kiittää kuntaa ja kaikkia kuntalaisia siitä että erityistoimilla on saatu tartuntaluvut alas. Seppälä myös kiittelee organisaation tehokasta jäljittämistyötä, jonka avulla tartuntaketjut on saatu nopeasti selville.

Luettavaa:

  • PoSa 27.11.2020: Pohjois-satakunnan alueella on todettu useita covid joukkoaltistumisia, pohjois-satakunta on siirtynyt leviamisvaiheeseen
  • PoSa 02.12. 2020: Karvialla Anna -kodin asukkailla todettu uusia COVID-tartuntoja
  • KARVIAN KUNTA JATKAA JOULUKUUN ALUN VAROTOIMIA KORONAEPIDEMIAN HILLITSEMISEKSI 10.1.2021 ASTI.
  • PoSa: Covid 19 -tilanne PoSan alueella 9.12.2020.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top