Katalonian parlamentti tunnusti Koillis-Syyrian autonomisen hallinnon

Keskiviikkona Katalonian parlamentti hyväksyi äänestyksen jälkeen  päätöslauselman, joka tunnustaa Syyrian koillis-osaa ”islamilaisen valtion” (”ISIS”) kukistamisesta alkaen tosiasiallisesti hallinneen autonomisen hallinnon lailliseksi hallintoelimeksi, ja kehoittaa Katalonian instituutioita luomaan siihen suhteet.

Päätöslauselmassa parlamentti kehottaa Katalonian viranomaisia ja hallintoa luomaan institutionaaliset suhteet autonomiseen Koillis-Syyrian itsehallintoon. Päätöstä edelsi Katalonian valtuuskunnan vierailu Koillis-Syyriassa kesäkuussa. 80 Katalonian alueparlamentin 129:stä jäsenestä äänesti päätöslauselman puolesta, ja 111 kansanedustajaa kannatti taloudellisten suhteiden rakentamista Koillis-Syyrian autonomiseen hallintoon  (Autonomous Adminstration of North-East Syria, AANES). Syyrian keskushallituksen ja Koillis-Syyrian itsehallinnon välit eivät ole ongelmattomat, -kuten eivät Katalonian suhteet Madridiinkaan.

Kansanedustaja Eulàlia Reguant sanoi äänestysistunnossa mm. että ”kurdit sanovat, että heidän ainoat ystävänsä ovat vuoret. Tästä päivästä lähtien myös katalonialaiset ovat heidän ystäviään.”  AANES:n  ulkosuhteiden osaston puheenjohtaja Abdulkarim Omar kommentoi NP:lle: ”Katalonian asenne on antanut meille suuren motivaation pitäytyä arvoihin, joihin uskomme. Uskomme, että nämä arvot voivat rakentaa demokraattisen ja hajautetun Syyrian.

Koillis-Syyrian itsehallinto, jota usein ulkomailla kutsutaan ”kurdihallinnoksi”, on pyrkinyt vahvistamaan legitimiteettiään mm. pitämällä suhteita ulkomaisiin hallituksiin. Suomen ulkoministeriön kanssa toteutetun al-Holiin (al-Hawl) internoitujen henkiliden luovutukset ovat osa tätä suhteiden ylläpitämistä. Katalonian alueparlamentin päätös on ensimmäinen AANES:n saamaa ulkomainen valtiollinen tunnustus.

Luettavaa:

3 Comments

 1. Sami
  21.10.2021 15:41

  Kaikki suomessa olevat Kurdit voivat nyt palata takaisin kotiin. Onnea! 🙂

  Vastaa
  1. Jupi
   21.10.2021 18:38

   Jupi on samaa mieltä.

   Vastaa
  2. Pekka Kemppainen
   22.10.2021 13:27

   Muistan hyvin, kun Kosovon albaanit karkasivat takaisin, kun sota Kosovossa loppui. Hätä hyysärien keskuudessa oli suuri.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top