Katalysaattorivarkaat riesana Itä-Suomessa, tekijä verekseltään kiinni

Viimeisin toistuva uutinen poliisilla on ollut katalysaattoreihin liittyvät varkaudet, jotka kiusaavat erityisesti Itä-Suomen alueella. Yksi epäilty tekijä jäi Joensuussa verekseltään kiinni.

Lähes päivittäin poliisi tiedottaa mediaa uusista varkauksista, joissa autoista on varastettu pakokaasuja puhdistavia katalysaattoreita. Mistä tässä yleistyneessä ”harrastuksessa” on kysymys, tutkimme.

Katalysaattorit sisältävät arvometalleja, joten tästä johtuen niitä anastetaan vanhoista autoista. Uusi katalysaattori saattaa maksaa useita satoja euroja ja sellaisen hankinta ikääntyneeseen autoon saattaa olla jo auton arvon ylittävä. Uusissa hybridi – ja muissa autoissa- tekniikka on erillainen ja vähäpäästöisinä ne eivät sisällä samalla tavalla arvometalleja, joten niiden osat eivät katalysaattori -varkaita kiinnosta.

Tarkasteltaessa esim. Joensuun alueella tapahtuneita varkauksia huomaamme ilmiön, että varkaudet ovat kohdistuneet erityisesti vuosien 98-00 välillä rekisteröityihin autoihin, siis yli 20v vanhoihin. Varkauksien lukumäärä on ollut kovassa kasvussa. Tänä vuonna varkauksia on ollut kahden ensimmäisen kuukauden aikana jo saman verran, kuin vuonna 2020 yhteensä.

Rikoskomisario Johanna Halttunen Itä-Suomen poliisista avaa Extralle ilmiötä. Valtakunnallisesti varkauksia on tapahtunut n. 700 kappaletta vuonna 2020. Yksinomaan Joensuussa kahden ensimmäisen kuukauden aikana on tänä vuonna kirjattu jo 17 tapausta.  Varkaudet tapahtuvat useimmiten pimeän aikaan eli öisin. Esimerkiksi viime sunnuntain ja maanantain välisenä aikana anastettiin katalysaattori Joensuun Utrassa Väisälänkatu viidessä pysäköidystä henkilöautosta. Joensuun lisäksi anastuksia on tapahtunut ainakin Liperin ja Outokummun alueella.

Poliisi toivookin yleisöltä apua ja tarkkaavaisuutta rikosten selvittämisessä

Varkaudet ovat usein tapahtuneet juuri taloyhtiöiden pysäköintialueella, joten poliisi toivoo asukkaita huomioimaan, jos havaitsee parkkipaikoilla sinne kuulumattomia ”vieraita.”

Valtakunnallisesti on tiedossa, että katalysaattoreita anastavat myös näihin erikoistuneet ammattilaiset, jotka toimittavat anastetut katalysaattorit keskitetysti ulkomaille. Poliisi ei tässä vaiheessa ainakaan usko, että Pohjois-Karjalan alueen katalysaattorianastusten takana olisi ammattilaisliiga, vaan epäilee, että Pohjois-Karjalan alueen osalta tekijät ovat paikallisia, jotka pyrkivät anastamaan sellaisia tavaroita, jotka on helppo muuttaa rahaksi. Poliisia kiinnostaa myös mahdolliset anastettujen katalysaattorien ostajat. Anastetun tavaran ostaja saattaa syyllistyä kätkemisrikokseen, muistuttaa rikoskomisario Johanna Halttunen.

Viime yönä tapahtui Joensuun keskustassa katalysaattori -varkaus, josta tekijä jäi verekseltään kiinni. Poliisi jatkaa asian esitutkintaa ja siitä ei tässä vaiheessa tiedoteta enempää.

Havainnot katalysaattorin anastuksista pyydetään ilmoittamaan
sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi,
vihjepuhelimeen 0295 415 232 tai poliisipäivystykseen 0295 415 320
arkisin kello 08-16.15 välisenä aikana.

2 Comments

  1. Rikkinäinen DNA
    3.3.2021 21:21

    Jos nämä katalysaattori-idiootit perustaisivat CER-kieätyskeskuksen niin ne saisivat paikalliselta ELY-keskukselta jokaisesta kierrätetystä läppäristä 50e, taulnäytöstä 30e ja pönttökoneesta niin ikään 30e. Tämän lisäksi, yksi tonni piirilevyjä sisältää 3kg kultaa, 4kg hopeaa 10kg tinaa, 25kg kuparia. Lisäksi on palladiumia, stronttiumia ja muita arvometalleja joiden kilohinta on saman verran kuin kullan. Yksi 200 litran öljytynnyrillinen prosessoreita sisältää 3kg kultaa.

    Ei tarvisi muuta kuin purkaa tietokoneita ja polttaa häkekattilassa muovikuoret energiaksi. Kaikki ihan laillista ja ELY.keskus maksaa vielä kierrätetyt koneet. Ja nämä ”järjen jättiläiset” varsatelevat katalysaattoreita kun saavat niistä 30e/kpl. Kiesus!!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top