Katri Kulmuni virtuaalivapun aattona: Uudistuksia lykättävä tulevaisuuteen

Vappu voi olla ilman kokoontumisia ja yhteistä juhlintaa, mutta ei ilman poliittisia puheita. Keskustan puheenjohtaja, valtionvarainministeri Katri Kulmuni, kommentoi poikkeuksellista tilannettamme, ja miten siihen on suhtauduttava.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni vappupuheessaan Keskustan K-Studiossa 30.4.2020:

Tänä vuonna elintasostamme lähtee iso siivu, varovaistenkin arvioiden mukaan yli viiden prosentin verran. Velkavuori kasvaa miljardien eurojen edestä, kaksinumeroisella summalla. Tulevien sukupolvien maksettavaksi kertyy entistäkin suuremmat verot. Lähivuosina ei ole luvassa yltäkylläisten pitoja, vaan uusiin rajallisiin resursseihin sopeutumista. Tulevaisuuden odotuksista pitää siis tinkiä. Pysyviä menoja ja velvoitteita lisäävät, paikoin tarpeellisetkin uudistukset pitää siirtää tulevaisuuteen odottamaan parempia taloudellisia aikoja ja mahdollisuuksia.

Nämä ovat hyvin ajankohtaisia ja painavia sanoja. Siis kuullun kertaus:

  • Elintasomme tulee putoamaan vähintään viiden prosentin verran. Tämä on huima pudotus, ja se on pois jo saavuttamastamme.
  • Valtion ja kuntien velkakuorma kasvaa miljardeilla, ja lisämiljardit ilmaistaan kaksinumeroisella luvulla.
  • Tulevat sukupolvet joutuvat maksamaan entistä korkeampia veroja jo nyt tehtyjen ratkaisujen seurauksena.

Tämä on tylyä puhetta, mutta todenmukaista. Juuri sellaista odotamme poliitikoilta: Että he kertovat meille totuuden. Eivät miellyttäviä haavekuvia onnelasta, joka saavutetaan ottamalla rahaa yhteisestä kassasta omiin favoriitteihin, -tai  mikä nyt kulloinkin kuullostaa parhaalta kannattajien korvissa. Unelmahöttö-huutokaupan aika on peruuttamattomasti ohi.

Poliittinen karkkipussi täynnä lupauksia, joita ei voida lunastaa, toimii suosion kalastuksessa, mutta ei yhteisten asioiden hoitamisessa. Jos uuteen normaaliin on sopeuduttava, miksei sitä aloiteta jo tämän vaalikauden aikana.

1 Comment

  1. jani
    2.5.2020 19:04

    Harakka yrittää ostaa median lupaamalla koronarahaa. Kansalaisten verorahoilla. Andersson yrittää ostaa äänestäjien äänet lupaamalla koronasatasen. Eikö äänten ostaminen ole lailla kielletty? Paitsi kun poliitikko tekee sen julkisesti kansalaisten verorahoilla?

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top