Katujengien välisiä väkivaltarikoksia siirtyi syyteharkintaan

Laaja katujengirikollisuutta koskeva rikoskokonaisuus on  jätetty syyttäjälle Helsingissä. Helsingin, Länsi-Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan poliisilaitokset, ja keskusrikospoliisi ovat tutkineet yhdessä helsinkiläisen ja espoolaisen katujengin välistä väkivallan kierrettä. Teot ajoittuvat kesään ja syksyyn 2021.

Syyteharkintaan siirtyi 3.2.2022 rikoskokonaisuus, johon sisältyy kaksi pahoinpitelyä, laiton uhkaus, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen, törkeän pahoinpitelyn yritys, törkeä ryöstö, törkeä vapaudenriisto ja törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu.

Yhdestä rikoksesta annettu jo tuomio

Itäkeskuksessa kesäkuussa tapahtuneen tapon yrityksen, josta Helsingin käräjäoikeus on jo antanut tuomion, epäillään liittyvän samaan kokonaisuuteen. Vantaalla elokuussa tapahtuneen tapon yrityksen ja Espoossa syyskuussa tapahtuneen törkeän pahoinpitelyn yrityksen osalta esitutkinnat ovat edelleen kesken.

Katujengit ovat muodostuneet gangsta rap -musiikin ympärille ensimmäisen ja toisen polven maahanmuuttajista

Esitutkinnassa keskiössä olevat katujengit ovat muodostuneet gangsta rap -musiikin ympärille. Kappaleiden sanoituksissa ihannoidaan rikollista elämäntapaa ja ruokitaan vastakkainasettelua toisten jengien kanssa.

Sosiaalisen media on toiminut jengi-vastakkaisuuden lietsomisen alustana, ja siellä levitetty asennemaailma on konkretisoitunut vakavina väkivallantekoina jengeihin liittyvien henkilöiden välillä reaalimaailmassa. Suurin osa ryhmien jäsenistä on ensimmäisen tai toisen polven maahanmuuttajia.

– Katujengit ovat nuorten miesten muodostamia ryhmiä, joilla on omat nimet ja jotka leimautuvat vahvasti tiettyihin kaupunginosiin. Katujengeihin kuuluvat henkilöt tekevät yhdessä erilaisia rikoksia ja eri kaupunginosien jengien välillä on väkivaltaisia yhteenottoja. Osa jengeihin kuuluvista tekee aktiivista huumekauppaa, mistä tulee suoria yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, sanoo rikosylitarkastaja Markku Heinikari Helsingin poliisilaitokselta.

Väkivallan kierre alkoi keväällä 2021 yksittäisestä teosta

Esitutkinnan perusteella helsinkiläisen ja espoolaisen jengin välinen riita sai alkunsa toukokuussa 2021 Helsingissä tapahtuneesta pahoinpitelystä, josta epäillään molempien jengien jäseniä. Yksittäisestä tapahtumasta alkaneen kiistan epäillään johtaneen kesäkuun alussa Itäkeskuksessa tapon yritykseen, jossa espoolaisjengiin kuuluva 19-vuotias mies puukotti helsinkiläisjengiin kuuluvaa 18-vuotiasta miestä.

Espoolaismies tuomittiin asiaan liittyen tapon yrityksestä kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeustuomioon Helsingin käräjäoikeudessa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Ainakin yhdessä tapauksessa on teon kohteeksi joutuneen perhettäkin uhkailtu:

– Puukotuksen jälkeen helsinkiläisjengin jäsenten epäillään uhkailleen espoolaisen puukottajan perhettä. Tähän liittyen syyteharkintaan siirtyi laiton uhkaus, josta epäillään kymmentä helsinkiläisjengin jäsentä, sanoo rikosylikomisario Juhani Vuorisalo Helsingin poliisilaitokselta.

Ampumistapauksia ja pahoinpitelyiden videoimista

Elokuun alussa helsinkiläisjengiin kuuluva 23-vuotias mies jätettiin yöllä auton kyydistä Vantaan Peijaksen sairaalan eteen vakavasti loukkaantuneena. Ilmeni, että miestä oli ammuttu. Asiaa tutkintaan tapon yrityksenä keskusrikospoliisissa, ja esitutkinta on kesken.

Syyskuun alussa helsinkiläisjengin 21-vuotiaan johtohahmon epäillään syyllistyneen pahoinpitelyyn lyömällä ja potkimalla espoolaisjengin jäsentä Helsingissä sijaitsevassa hotellissa. Paikalla epäillään olleen useita helsinkiläisjengin jäseniä, joista yksi kuvasi pahoinpitelyn. Video julkaistiin sosiaalisessa mediassa.

– Sosiaalinen media on merkittävässä roolissa katujengien välisessä vastakkainasettelussa. Jengien keskeisillä jäsenillä on sosiaalisen median eri sovelluksissa tuhansia seuraajia, jotka seuraavat tilanteiden kehittymistä. Tämä saattaa vaikeuttaa perääntymistä ja lietsoa koston kierrettä entisestään, sanoo rikosylitarkastaja Markku Heinikari Helsingin poliisilaitokselta.

Omakotitaloa kohti ammuttiin LIntuvaarassa

Hotellipahoinpitelyä seuraavana iltana helsinkiläisjengin jäsenten epäillään syyllistyneen törkeän pahoinpitelyn yritykseen Espoon Lintuvaarassa. Heidän epäillään ampuneen ampuma-aseella useita laukauksia kohti omakotitaloa, jossa oli käynnissä kotijuhlat.

– Kotibileisiin osallistui kymmeniä nuoria, joiden joukossa oli espoolaisjengin jäseniä. Osa laukauksista pysähtyi olohuoneen ikkunaan ja yksi osui pihassa olleeseen autoon. Kukaan ei loukkaantunut. Rikoksesta epäillään kymmentä helsinkiläisjengin jäsentä, sanoo rikoskomisario Aura Lehtinen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Oikeudenkäytössä kuultavaa uhattu

Helsinkiläisjengin 21-vuotiaan johtohahmon epäillään uhkailleen kotijuhlien järjestäjää jälkikäteen. Häntä epäillään asiaan liittyen oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta.

Syyskuun puolessa välissä espoolaisjengin jäsenten epäillään ampuneen ampuma-aseella useita laukauksia Espoon Leppävaarassa sijaitsevan kerrostalon pihalla. Yksi luodeista meni täysin sivullisten ihmisten asunnon ikkunasta läpi, ja luoti päätyi eteisen lattialle. Asukkaat olivat kotona, mutta kukaan ei loukkaantunut. Asiaa tutkintaan tapon yrityksenä Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella. Esitutkinta on kesken.

Poliisi esti Kaivohuoneelle hyökkäämisen viime elokuussa

Syyskuussa pääkaupunkiseudun poliisilaitokset selvittivät riitelevien katujengien keskeisimmät henkilöt. Tämän jälkeen Helsingin poliisilaitos aloitti salaisen tiedonhankinnan, jonka tavoitteena oli rikoksen ennalta estäminen ja väkivaltakierteen katkaiseminen.

Salaisen tiedonhankinnan avulla päästiin nopeasti selville helsinkiläisjengin 21- ja 26-vuotiaiden johtohahmojen suunnitelmista hyökätä espoolaisjengin keskeisten jäsenten kimppuun.

Poliisin tiedonhankinnan perusteella väkivallan oli tarkoitus tapahtua Helsingin Kaivohuoneella, jossa espoolaisjengiin kuuluvien henkilöiden piti esiintyä lokakuun alussa. Helsinkiläisjengi suunnitteli hyökkäävänsä etu- ja takaovista sisälle ravintolaan soundcheckin aikana. Mukana epäillyillä olisi ollut teräaseita ja ampuma-ase.

– Väkivallan kohteena epäillään olleen erityisesti 19-vuotias espoolaisjengiin kuuluva mies, sanoo rikosylikomisario Juhani Vuorisalo Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi ehkäisi rikoksen tapahtumisen peruuttamalla Kaivohuoneen tilaisuuden ennen sen alkua, ja otti kiinni kymmenen helsinkiläisjengin jäsentä. Yhteensä kahtatoista 18–26-vuotiasta helsinkiläisjengin jäsentä epäillään törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Kolme epäiltyä on edelleen vangittuina. Yksi heistä on Itäkeskuksen viimekesäisen puukotuksen asianomistaja.

– Valmistelurikokseen liittyvien kiinniottojen ja vangitsemisten jälkeen jengien välinen väkivallan kierre katkesi ainakin tältä erää. Oli erittäin huolestuttavaa havaita, miten nopeasti suhteellisen pienestä asiasta alkanut riitä eskaloitui vakavaksi väkivallaksi, jossa oltiin valmiita käyttämään ampuma-aseita ja sivullisetkin olivat konkreettisessa vaarassa, sanoo rikosylitarkastaja Markku Heinikari Helsingin poliisilaitokselta.

Helsinkiläisjengin 21- ja 26-vuotiaiden johtohahmojen epäillään lisäksi syyllistyneen törkeään ryöstöön, törkeään vapaudenriistoon ja törkeään huumausainerikokseen Helsingissä lokakuussa. Miesten epäillään puukolla ja aseella uhaten ryöstäneen 20-vuotiaalta mieheltä muun muassa huumeita, vaatteita ja rahaa.

1 Comment

 1. Yhteiskunnat ovat muuttuneet
  8.2.2022 10:37

  Olen tätä asiaa miettinyt ja kovasti ihmetellyt. -70 luvulla ja vielä -80 värilliset koittivat olla kuin valkoinen mies. Ne käyttivät pukuja, opiskelivat, urheilivat, tekivät musiikkia, ajelivat ”keskiluokan autoilla”, maksoivat asuntolainoja kuten valkoisetkin ja kävivät töissä. Silloin oli seka-liittoja ja käytiin ristiin kaikkien eri rotujen pippaloissa. Eikä sen suuremmin tarvinnut pelätä missään. Ihmiset olivat onnellisia ja ilsoisia. Kaikilla oli töitä ja palkalla saattoi elää mukavasti.

  Sitten… jossain vaiheesssa, olisiko ollut -90 luku, musiikkiteollisuus rupesi toistamaan heavyä ja rääpiä enenevässsä määrin. Ja nykyään ei oikein edes viitsi kuunnella musiikkia kun tarjonta koostuu näistä kahdesta alatyylilajista. Soittolistoilla ei ole tilaa popille, rockille tai discolle. Klassisesta puhumattakaan. Veikkaan että harva 30 vuotias on edes kuullut Alain Parson Projectista tai Rah Bandista. ELO:sta puhumattakaan. Joku on sentään saattanut kuulla TOTO:sta tai Dire Straitsista. Mutta varmasti kukaan ei ole kuullut Andreas Vollenweiderista.

  Maailma on muuttunut synkäksi. Huumeiden käyttöä, pahoinpitelyitä, raiskauksia ja ryöstöjä pidetään normaaleina asioina. Missä aiheutti sen että valkoinen mies rupesi käyttäytymään kuin värillinen? Oliko elämä liian helppoa? Oliko teinivuosilta jäänyt jotain tekemättä?

  Minusta kaikki nämä agressiiviset saisi laittaa saarelle ja ratkomaan omat ongelmansa. Samalla ratkeaisi meidänkin ongelmat.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top