Kazakhstan ei tunnusta Donbassin ”tasavaltoja”, kertoi Tokajev SPIEF:ssä

Venäjän talousfoorumiin SPIEF:iin Pietarissa osallistuva Kazakstanin presidentti kertoi maansa virallisen kannan Itä-Ukrainan kapinallisalueiden valtiolliseen statukseen. Venäjä on jo aiemmin, juuri ennen hyökkäystään Ukrainaan, tunnustanut DPR:n ja LPR:n itsenäisiksi valtioiksi. Kazakhstan ilmoitti helmikuussa, ettei se anna joukkoja liittolaisensa Venäjän avuksi Ukrainassa käytävään sotaan.

Kazakstanin presidentti Kassym-Jomart Tokajev ilmoitti Pietarin talousfoorumin istunnossa, johon myös presidentti Vladimir Putin osallistui, että hänen maansa ei pidä itsenäisiksi julistautuneita, ja Venäjän tunnustamia, Luhanskin (LPR) ja Donetskin (DPR) kansantasavaltoja itsenäisinä valtioina eikä Kazakstan aio harkita näiden tunnustamista myöhemminkään. Tokajev käytti LPR:stä ja DPR:stä sanontaa kvasivaltiot, siis näennäisvaltiot. Kazakhstan kuuluu Venäjän johtamaan keskinäiseen turvallisuusyhteisöön, ja Venäjä auttoi talvella Kazakhstanin sisäisten levottomuuksien kukistamisessa.

Kazakhstanilla on runsaasti luonnonvaroja, mutta väestö on suhteellisen köyhää. Kazakhstanissa toimii mm. yhdysvaltalaisia ja kiinalaisia yhtiöitä hyödyntämässä luonnonvaroja, kuten maakaasua. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen itsenäistyneessä maassa sanotaan olevan autoritäärinen hallinto, ja vaurastuva sisäpiiri.

Tokajev kertoi maansa suhtautuvan samalla periaatteella myös muihin epäselviin tapauksiin, joissa jokin alue julistautuu yksipuolisesti itsenäiseksi ilman yhteisymmärrystä keskushallinnon kanssa: Etelä-Ossetia, Abhasia, ja Kosovo mainittiin. Hän tarttui puheenaiheeseen talousfoorumin täysistunnossa vastatessaan keskustelun puheenjohtajan, RT:n päätoimittajan Margarita Simonjanin kysymykseen Kazakstanin suhtautumisesta Venäjän ”erikoisoperaatioon” Ukrainassa. Tokajev aloitti sanomalla, että Kazakstanissa, jossa on kehittynyt kansalaisyhteiskunta, on erilaisia ​​näkemyksiä Ukrainan sodasta.

Sen jälkeen Kazakhstanin presidentti viittasi YK:n peruskirjaan, joka tukee kahta pääperiaatetta: Kansojen itsemääräämisoikeutta ja valtioiden alueellista koskemattomuutta. Tokajev huomautti näiden joutuvan ristiriitaan keskenään joissakin tilanteissa.

”On laskettu, että jos kansakuntien itsemääräämisoikeus toteutuu kaikkialla maapallolla, niin 193 valtion (YK:n jäsenmaan) sijaan maapallolle ilmaantuisi yli 500-600 valtiota. Siitä tulee kaaosta. Tästä syystä teemme niin, ettemme tunnusta Taiwania, Kosovoa, Etelä-Ossetiaa emmekä Abhasiaa. Tätä periaatetta sovellamme myös näennäisiin valtiollisiin alueisiin, joita mielestämme ovat Luhansk ja Donetsk ”, Tokajev sanoi Pietarin kansainvälisessä talousfoorumissa.

Venäjän erikoisoperaation oikeutusta kyseenalaistavat julkiset puheenvuorot ovat tätänykyä Venäjällä laittomia, ja niistä voi seurata jopa 2 vuoden vankeustuomio.

Kazakhstanin presidentti ilmoitti tänään kieltäytyvänsä hänelle ehdotetusta Aleksanteri Nevskin ritarikunnan kunniamerkistä. Toki Kremlin tiedottaja Peskov ilmoitti perään, ettei sitä Tokajeville tarjotakkaan.

Luettavaa:

2 Comments

 1. Itsenäiset valtiot
  18.6.2022 16:41

  Ei Kazakstanin tarvisekkaan tunnustaa. YK:n mukaan riittää että joku tunnustaa. Ja kun Venäjä on tunnustanut ja maat toisensa, niin sehän riittää. Maailmassa on paljon maita joita eivät kaikki valtiot ole tunnustaneet. Ja silti ne on luokiteltu valtioiksi, ihan YK:n sääntöjen mukaan.

  Sitäpaitsi, eiväthän Donbassa ja Luhanski olleet kapinallisalueita. Ne olivat autonomisia itsehallintoalueita ennenkuin ne tunnustettiin itsenäisiksi valtioiksi. Tämä tuntuu olevan suomalaisille yhtä kova pala kuin Krimin kansanäänestyksen tuloksen hyväksyminen.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   18.6.2022 18:24

   Suomi tunnusti Ukrainan vuonna 1920, mutta se ei somekenraaleille riitä. Ukraina on ollut myös YK:n jäsen 40-luvulta, mutta sekään ei joillekin riitä?

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top