Kemiallisten aseiden valvontajärjestö OPCW vahvistaa: Aleksei Navalnyn saama myrkky on Novichokin kaltainen aine

Kemiallisten aseiden kieltoa valvova OPCW julkaisi tänään raporttinsa venäläisen oppositiojohtajan Aleksei Navalnyn äkillisen sairastumisen auhettaneesta aineesta. Järjestön mukaan Navalnyn elimistöstä otetuista näytteistä on tunnistettu kemikaali, joka on kemialliseksi aseeksi kehitellyn Novitchokin kaltainen.

Näytteet otettiin berliiniläisessä sairaalassa, johon Aleksei Navalny siirrettiin Omskista Venäjältä. Navalnyn verestä ja virtsasta otettuja näytteitä on tutkittu myös Ranskassa ja Ruotsissa, joissa on julkaistu aiemmin sama tulos.

Tunnistettu aine on ”koliiniesteraasin estäjä”, jollaista esiintyy myös OPCW:n vuonna 2019 kemiallisena aseena kieltämässä Novitchokissa. Hermostoon vaikuttava Novitchok kehitettiin Neuvostoliitossa sotilaalliseen käyttöön sopivaksi myrkyksi. Navalny sairastui 20.08. ollessaan lennolla Tomskista Moskovaan. Venäläiset lääkärit ilmoittivat sairastumisen syyksi aineenvaihduntahäiriön.

Alejsei Navalny pääsi syyskuussa sairaalahoidosta, mutta on yhä Saksassa. Venäjä ei ole myöntänyt Novitchokin käyttöä.

Asiasta kertoi mm. Navalnyn tiedottaja Kira Yarmysh:

6 Comments

 1. Orang Utang
  7.10.2020 00:03

  Erityisesti tuossa pistää silmään sanamuoto “novichockin KALTAINEN aine”. Eikö nyt enää ollakaan varmoja siitä mikä tuo aine lopultakin oli vaikka sen ovat tutkineet useat NATO:n huippuyksiköt.

  Kuulostaa äänestyspäätöksen tulokselta. No, ainakin se antaa Saksalle takaportin kääntää kelkka tarvittaessa.

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   7.10.2020 02:28

   Novichok ei ole aineen kemiallinen nimi, vaan vähän niinkuin tuotemerkki. Sama aine jonkin toisen firman valmistamana ei ole Novichok. Venäläiset eivät sitten myönnä myrkytystä, vaan selittävät jotain muuta. Jos mikä tahansa myrkky löytyy, heidän selityksensä kaatuu. Nyt on siis kolme labraa tulleet samaan tulokseen.

   Ne kunnallistason gangsterit, joista Navalny kävi Siperiassa keräämässä tietoa, on esitelty Navalnyn säätiön sivuilla. Kannattaa vilkaista.

   Vastaa
   1. Pekka Kemppainen
    7.10.2020 12:40

    Mihin nää myrkyn kiistäneet kuuluu? Joko muuten myönnetään, että edellinen oppositiomies kuoli luotiin? Sekin kiistettiin, vaikkei euroatlanttisilta kysytty.

    Vastaa
 2. Puolueeton
  7.10.2020 10:47

  Pistää silmään myös ”Navalnyn elimistöstä otetuista näytteistä on tunnistettu kemikaali”. Miksi ei kemikaalin nimeä sanota suoraan, jos se on tunnistettu?
  Kuka muuten rahoittaa OPCW toiminnan. Aina mieleen tulee poliittinen propaganda, kun ei tiedoteta täsmällisesti. Varsinkin tämän kaltaisessa tapauksessa, jossa politikointi on mahdollista. Jos venäläiset olisivat havainneet synteettistä koliiniesteraasin estäjää Navalnyn kudosnäytteissä, hänen tuskin olisi sallittu siirtyvän Saksaan.
  Tulee mieleen länsimaitten harrastama propaganda. Kun itänaapurin sukellusvene (U 137) ajautui Ruotsin lahdessa karille, aluksen säteilyä mitattiin. Tuloksista levitettiin huhu, että veneessä oli ydinaseistusta. Näytteen ottaja ja mittaaja kuitenkin totesi aktiivisuuden tullee uraanista, jota käytetään torpedoiden painolastina eikä säteily ollut peräisin ydinaseista. Uraani 238 ei kelpaa ydinaseisiin, jossa pommi-isotooppi 235 on vain 0,7%. Säteilystä voi helposti erottaa mistä isotoopista on kysymys. Juttu elää vieläkin netissä https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_submarine_S-363

  Vastaa
  1. Pekka Kemppainen
   7.10.2020 12:54

   Oli kyllä yritystä estää Navalnyn siirto puolueettomien lääkärien hoidettavaksi. Ambulanssikonetta seisotettiin muistaakseni kentällä päivän verran. Moskovasta matkusti Navalnya tutkimaan lääkäri, jolla taisi olla vähän ristiriitoja paikallisten kanssa tulkinnoissa? Tapaukseen on liittynyt politiikka jo alusta alkaen.

   Karlskronan sotilastukikohdan edustalla karille-ajaneen u-bootin tapauksessa venäläisselitykset olivat jotain aivan uskomatonta. Mitattu säteily johtui heidän mukaansa rannekelloista, mm. Seurasin uutisia reaaliajassa. Suomen medialla oli vaikeeta, kun piti valehdella ja vaieta. -No, täällä on osaamista.

   Itse pitäisin esillä sitä hypoteesia, että veneen torpedoputkessa oli ollut ydinpommi-miina tai useita. Niitä aseteltiin Ruotsin puolustuskohteiden läheisyyteen. Vakoilu onnistui jo silloiun Triton -pienoissukellusveneillä, jollainen on Krontadtissa kuivilla, muistomerkkinä kylmän sodan veteraaneille jotka kävivät niillä syvällä Suomenkin rannikoilla. Mm. Pohjanpitäjänlahdessa. Yksi jäi Lillbergien rysään Kuivasaaren kaakkoispuolella. R.I.P. Kävin parisen kertaa ohipurjehtimassa: Siellä kellui sukellusveneen hätäpoiju parisen viikkoa ennenkuin upposi itsestään. Miehistö sai märän haudan. Tavja Halosen aikana heidät olisi kutsuttu linnaan kahville ja silittämään kissaa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top