Keski-Afrikassa työssään surmatut venäläistoimittajat kotiin eilen, muistokirjoitus

Keski-Afrikan Tasavallassa aseellisessa välikohtauksessa surmansasaaneet venäläiset toimittajat tuotiin perjantaina (03.08.) kotimaahansa, kertoi Sputnik eilen.

Venäläiset toimittajat, Kyrill Radchenko, Alexander Rastorgujev ja Orkhan Dzhemal, ajoivat tiistaina (31.07.) autollaan väijytykseen lähellä Sibutin kaupunkia. Toistaiseksi tunnistamattomat asemiehet avasivat tulen kohti autoa. Henkiinjääneen autonkuljettajan mukaan yksi toimittajista surmattiin hänen yrittäessä vastarintaa hyökkääjille.

Tiedossaolevat seikat eivät anna vastausta siihen, oliko kyseessä vain ryösto, vai liittyikö hyökkäys toimittajien työhötehtävään raportoida venäläisen palkkasoturiyrityksen, Wagnerin, toiminnasta Keski-Afrikassa. -Ja kun on Venäjästä kyse, kotimaassa tapahtuneet toimittajien murhat nostattavat hypoteeseja, mutta kuten todettiin: Tietoja ei ole.

Virallisesti Venäjä on ilmoittanut kahden sotilasneuvonantaja ja 120:n siviilivirkailijan läsnäolosta Keski-Afrikan Tasavallassa (KAT). Wagnerin tapaiset toimijat eivät ole valtiollisia, eikä hallitus ota niihin kantaa.

Venäjän edustusto KAT:ssa on varoittanut venäläisiä matkailijoita useista alueista, mukaanlukien tiistaisen välikohtauksen tapahtumaseutu. KAT:ssa toimii monia hallitusta vastustavia aseellisia ryhmittymiä, jotka tekevät olot epävakaiksi. Toimittajat eivät tiedon mukaan olleet konsultoineet matkastaan lähestystön kanssa.

Wagneria johtava Dimitri Utkin on entinen armeijan eversti, ja kuuluu niihin puoleentoistasataan venäläiseen yksityishenkilöön, jotka ovat länsivaltojen boikottilistalla Ukrainan tapahtumien johdosta. Utkin oli toimittanut taistelijoita separatisteille.  Kremliä lähellä oleva ravintoloitsija yms. Jevgeni Prigozh kuuluu Utkinilta turvapalveluja ostaviin asiakkaisiin.

Wagner-rityksen läntisellä kaupallisella kilpailija, Blackwaterilla, jolla silläkin on ollut bisnestä Ukrainassa, ei ole näin hienoa kontaktiverkkoa: Turva/palkkasoturipalvelu (Utkin) => Catering valtiovieraille ja maan johdolle (Prigozh) => presidentti (Putin).

Kontaktiverkkojen ja #komentoketjun ero on kuitenkin syytä pitää mielessä, eikä Utkinia voine moittia siitä, jos hän saa hyviä sopimuksia. Äskettäin Syyriassa sai surmansa suuri joukko Wagnerilta vuokrattuja palkkasotilaita, heidän huonosti valmistellun hökkäyksensä jäädessä kurdien tykistökeskityksen alle. Vaan kuka halusi wagnerilaiset sinne? Kohteessa, jota he eivät saavuttaneet, oli tärkeä öljynpumppaus-asema. Oli siis joku toinen, joka halusi pitää heidät poissa sieltä?

Blackwater ja Wagner, -nämä ilmiöt ovat olemassa koska politiikan ja hallinnon kulissien takana tehdään asioita, joille ei haluta silminnäkijöitä eikä todistajia. Kuten ei pidetä heistä, jotka näkevät em. tahot töissään.

Venäjän kriittinen media, siellä on sellainenkin, kysyy: Missä ovat Donbassilla kaatuneiden leskeneläkkeet?  Kuka huolehtii heistä, joiden sotilasyksikköjä ei virallisesti koskaan ollut olemassakaan? Miksi näitä asioita tutkivia toimittajia menehtyy onnettomuuksissa?

Nykyinen  Venäjä lepää vastaamattomien kysymysten päällä. Tulevaisuuden toivottavasti vakaampi, toivottavasti vauraampi ja toivottavasti vapaampi Venäjä tukeutuu niihin vastauksiin, joita ei ole vielä kerrottu.

Toimittajien surmaamiset heidän jäljittäessään tietoa, kuten myös toimittajiin kohdistuneet kompromat-iskut, ovat aina tuomittavaa ja vastenmielistä toimintaa. Hallinnot eivät ole missään läpinäkyviä, eikä äänestyspäätöksiin tarvittava tieto ole kansalaisten saatavilla, ilman että on rohkeita ihmisiä, jotka hakevat sen tiedon meille muille. Suremme yhdessä venäläisten kanssa Kyrill Radchenkoa, Alexander Rastorgujevia ja Orkhan Dzhemalia, -ja toivomme valoisampaa tulevaisuutta. 

Toimittajien ruumiiden kotiinkuljettamisesta kertoi Sputnik 03.08.2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top