Keskon tulos = suuret murskaavat pienet

Keskon ensimmäisen neljänneksen tulos 2021 oli yrityksen paras kautta aikain, se pistää auttamatta miettimään asioita. Miten on mahdollista, että aikana, jolloin monien ihmisten henkilökohtainen talous on kuralla ja ajat ovat haastavat suuryhtiöt ja kartellit kuten Kesko, S-ryhmä, Lidl, tekevät entistä enemmän voittoa ja mistä tämä kertoo?

No yksi pointti on se, että suuryhtiöt pääsevät tässä kaaoksessa tietenkin nauttimaan pienyritysten alasajon hedelmiä. Koska konkurssit, konkurssiuhka ja pienyritysten yleinen ahdinko johtaa auttamatta huonoihin ratkaisuihin kun paine selviytyä kasvaa. Suuryritykset taas pystyvät hyötymään volyymi kaupasta ja ovat tilanteessa missä heitä ei PK yritys pysty edes yksittäisellä tuote segmentillä haastamaan.

Pk-yrittämiseen kohdistuva kaksinaamaisuus

Minua on jo vuosia inhottanut Suomalaisten kaksinaamaisuus siitä, että muka tukevat pk-yrityksiä, se ei ole totta vaan illuusio kansakunnan tasolla ja keskon, sekä muiden suuryritysten tulokset ovat tästä kiistaton todiste. Ihmisten on kyllä helppoa voivotella ja puhua sympatiasta, tai jopa valehdella, että muka ostavat tuotteita ja palveluita pk yrityksiltä mutta se ei todellakaan käy toteen millään laajalla skaalalla. No onhan se tiedetty, että pinnallisessa Suomessa tekee mitä vaan, jotta saisi töissä käytäviin kahvikeskusteluihin puhuttava tai naapurille juoruttavaa. On vain todella ikävää, että välinpitämättömyys on johtanut siihen, että Suomessa ei kannata yrittää ainakaan kaupan alalla paitsi, jos prostituoi itsensä ja ryhtyy suuryrityksen sätky nukeksi.

Suomalaiset rakastavat suuryrityksiä

Suomessa on onnistuttu viemään läpi tehokkaasti muodonmuutos, jossa pienyrittäminen on sukupuuttoon kuoleva voimavara, varmasti sen takia, että Suomesta on tullut erittäin pinnallinen globaalin markkinatalouden uhri koska maamme on täynnä pyrkyreitä, jotka ovat valmiita vaihtamaan jopa oman äitinsä maineeseen ja mammonaan. On mielestäni esimerkiksi käsittämätöntä, että moni Suomalainen aidosti uskoo, että suuryritysten (sekä yhtälailla Pk-yritysten) tuotteet olisivat Suomessa tuotettuja koska niissä on Suomen lippu tai värit. Kun on korkeat palkat, eli työn rahallinen osuus tuotannossa on suuri voi Suomi lipun lyödä lähes joka tuotteeseen tai raaka-aineeseen, joka tulee maailmalta, ei tämä ole jotenkin aika sairasta? Lisäksi se, että miksi valtio ja poliitikot haluavat, että tällaista kusetusta sallitaan on erinomainen kysymys, johon kansalaisten tulisi halua vastauksia? Kyllä tuoteselosteisiin mahtuisi tekstiksi, ulkomailta hankittu, suomessa pakattu tai vastaava ilman ongelmaa, on siis tahtotilasta kiinni miksi muutosta ei ole tapahtunut.

Kannattaa oikeasti pysyä valppaana

Itse pyrin kaikin keinoin välttämään minkään suuryrityksen tukemista, miksi? Koska en millään tasolla luota heihin samalla tavalla kuin en luota valtioon ja olen itse ollut Rolls-Roycella vaikuttavassa asemassa, joten tiedän mistä puhun. En luota siihen miten pörssi- ja suuryhtiöitä johdetaan, en heidän yritys rakenteeseen (ei ole läpinäkyvä), en heidän arvoihin ja aatteisiin, siitä miten he ovat valtion kanssa hyvää pataa, siitä mihin veroparatiiseihin heidän voitot valuvat, siihen että heidän osakkeenomistajat olisivat kiinnostuneita eettisyydestä ahneuden sijaan… lista on valitettavan pitkä ja positiivisia asioita alkaa nykyään olla aika vähän, jos niitä on laisinkaan.

Minulle on sanomattakin selvää, että sellainen yritys, johon ei voi yhdistää kuin negatiivisia asioita ei ole edistyksellinen eikä hyöty vaan todellinen taakka ja toivoisi, että tämän asian oivaltaisi mahdollisimman moni Suomalainen. Meidän tulisi muistaa, että raha on valtaa ja kun annamme kaiken rahamme suuryrityksille lopputulema ja valtava riski on siinä, että he voivat kiristää yhteiskuntaa aina tarvittaessa. Ilman kilpailua, on vain monopoleja ja kartelleja, joista kansa on riippuvainen. Jos Kesko ja kumppanit päättävät valtion kanssa nostaa hintoja niin mitään vastapainoa ei ole, silloin vielä suurempi osa kuin nyt näkee nälkää, tämä on oikeasti iso ongelma.

Energiayhtiöt ovat toinen hyvä esimerkki kartellista, ensin poljetaan siirtymää sähköön ja sähköautoihin ja kun riippuvuus on riittävän korkea nostetaan sähkön hintaa, viis siitä mitä sen tuottaminen maksaa. Surullisin tässä on se, että siinä vielä osallistutetaan kansalaisia tuottamaan sähköä heidän verkkoihin esimerkiksi aurinkovoiman kautta, jolloin voivat vetää välistä entistä enemmän, tosi rehellistä toimintaa eikö vain.

Vaaroja vaani joka nurkan takana

Suuryritysten ja valtion sopupeli on todellinen asia ja hyvin aito vaara, koko kansalle (myös eliitille) koska ihmisiltä viedään valta vaikuttaa asioihin. Kuten Suomessa ja maailmalla on huomattu, laki ja lait eivät meitä paljoakaan varjele varsinkaan silloin, jos luodaan yhteiskuntaan kaaosta. Kaaoksen kautta pystyy suhteellisen helposti ja huomaamattomasti muuttamaan ja uudelleen järjestelemään jopa perustuslakia, eli kansan niin ylistetty peruspilari ei ole loppujen lopuksi muuta kuin häilyvä käsite lähes olemattomasta turvasta.

Kansalaisen tai kansan mielipide ei myöskään näissä asioissa paljoakaan paina, koska jos yleinen mielipide olisi eriäväinen siihen mitä halutaan saavuttaa tai muuttaa sitten sitä on helppo manipuloida median ja pelon avulla kunnes tarvittava muutos saadaan aikaan. Brexit oli tästä hyvä esimerkki, täysi monivuotinen poliittinen show ja kaaos, josta edes asiantuntijat eivät saa selvää, niin mikä sen parempi tapa uudelleen järjestellä maan asiat.

Carl Sagan sanoi mielestäni hyvin, että ’yksi historian surullisimmista opetuksista on se, että kun meitä on vedätetty tarpeeksi kauan, meillä on taipumus torjua kaikki todisteet vedätyksestä ja totuus tai sen selvittäminen ei enää ihmisiä kiinnosta. Lisäksi meidän on yksinkertaisesti liian tuskallista tunnustaa, jopa itsellemme, että meistä on tullut vedätyksen vankeja. Kun antaa vedättäjille ja huiputtajille vallan itsestään, sitä ei koskaan saa takaisin.

‘One of the saddest lessons of history is this: If we’ve been bamboozled long enough, we tend to reject any evidence of the bamboozle. We’re no longer interested in finding out the truth. The bamboozle has captured us. It’s simply too painful to acknowledge, even to ourselves, that we’ve been taken. Once you give a charlatan power over you, you almost never get it back.’

2 Comments

  1. Tuttua menoa
    27.7.2021 13:35

    Miten on mahdollista, että aikana, jolloin monien ihmisten henkilökohtainen talous on kuralla ja ajat ovat haastavat suuryhtiöt ja kartellit kuten Kesko, S-ryhmä, Lidl, tekevät entistä enemmän voittoa ja mistä tämä kertoo?
    *************************

    Vähittäiskaupassa on Suomessa täydellinen mafian valta! Ei ole muita kauppoja, niin noista on ostettava hinnalla jolla suostuvat myymään. Poliitikot ja puolueet saavat lahjarahaa sekä ostoetuja hallintopaikkojensa kautta, niin systeemi muuttuu vuosi vuodelta pahemmaksi ryöstämiseksi. Täällä maailman reunalla ei ole vaihtoehto hakea tuotteet halvemmista maista, kun niitä ei ole.

    Lainsäädäntöön on tehty kaikenlaisilla tekosyillä esteet, että mm. ruokatarvikkeita et saa tuoda Virosta tai Venäjältä, joissa hinnat on järjellisellä tasolla.

    Toisaalta tätä kansa haluaa ja lisää veroja&maksuja, kun vuosi toisensa jälkeen sama ’rosvokopla’ äänestetään päättäviin toimielimiin.

    Vastaa
  2. Osaksi asian voi ymmärtääkin
    27.7.2021 14:27

    Kyllä tää koronasulku vähän selittää asiaa. Ravintoloiden ollessa kiinni tekee ihmiset enemmän safkaa himassa ja sehän ostetaan kaupasta.

    Remontoinnit yms lisäävät myös k-raudan myyntiä.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top