Keskusrikospoliisi ei aloita esitutkintaa Nordeasta esitetyistä rahanpesuväitteistä

Keskusrikospoliisi ei aloita esitutkintaa varainhoitoyhtiö Hermitage Capital Management Ltd:n 22. lokakuuta 2018 tekemän tutkintapyynnön perusteella.

Tutkintapyynnössä esitetään, että Nordea Bank Oyj:n ja eräiden suomalaisten yhtiöiden toiminnassa on syyllistytty törkeään rahanpesuun, kun Nordea on vastaanottanut yritysasiakkaiden pankkitileille varainsiirtoja Danske Bankista Virosta ja Ukio Bankista Liettuasta. Tutkintapyynnössä väitetään, että baltialaispankkeihin tulleet varat ovat peräisin Venäjällä vuonna 2007 tehdystä rikoksesta.

Keskusrikospoliisi on tehnyt tutkintapyynnön perusteella asiassa esitutkintalain mukaisen esiselvityksen. Selvityksen mukaan tutkintapyynnössä epäilyttäviksi väitetyt toimet ovat tapahtuneet Virossa tai Liettuassa, eikä suomalaisviranomaisilla ole asiassa näin ollen toimivaltaa. Lisäksi Suomeen Nordeaan tehdyt varainsiirrot ovat tapahtuneet pääosin yli kymmenen vuotta sitten, eli epäillyt teot ovat myös rikosoikeudellisesti vanhentuneita.

Siltä osin, kun tutkintapyyntöön kirjatut pyynnöt koskevat tuoreempia ajankohtia, poliisilla ei ole syytä epäillä, että Nordeassa tai tilinomistajilla olisi ollut tietoa epäilyttävistä toimista Baltiassa. Tutkintapyynnöstä tai sen liitteistä ei ilmene, mitkä seikat tukevat väitettä siitä, että suomalaisten myyjäyhtiöiden ja Nordean puolesta toimineet henkilöt olisivat varainsiirtoja vastaanottaessaan tienneet niiden olevan peräisin Venäjällä tehdystä rikoksesta.

Asiassa on myös väitetty, ettei Nordea Bank Oyj ole noudattanut vuonna 2009 voimassa olleen lain (laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä ja selvittämisestä 18.7.2008/503) mukaisia asiakkaan tuntemista koskevia säännöksiä. Tämän osalta todetaan, että tuolloin voimassa olleen lain 40 §:ssä säädetystä tuntemisvelvollisuuden rikkomisesta ankarin rangaistus oli sakkoa, eli syyteoikeus on näistä teoista vanhentunut kahdessa vuodessa teosta.

Näillä perusteilla asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, eikä esitutkintaa aloiteta.

Keskusrikospoliisin lisäksi Hermitage Capital Management Ltd on toimittanut samansisältöisen pyynnön Valtakunnansyyttäjänvirastoon, jonka toivotaan määräävän esitutkinta aloitettavaksi samassa asiassa. Valtakunnansyyttäjänvirasto ei määrää asiassa esitutkintaa.

1 Comment

 1. Orang Utang
  11.6.2019 21:06

  Martin Armstrongin mukaan Hermitage Capital on korkean tason rahanpesulaitos, jonka toimijoina ovat USA:n hallinto ja suurpankit.

  Kyseessä voi olla tavanomainen kaappaus: tekaistuin syin ja syyttäjälaitoksen avulla hyökätään Nordeaa vastaan. Motiivina raha, ei mikään muu. Keinovalikoima ei ole loppunut, jos tämä yritys kilpistyikin.

  Niinpä ennustan, että Nordeasta vielä puhutaan…

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top