Keskusrikospoliisin tiedotustilaisuus tapaus-Vastaamoa koskien (SUORA 13:00)

Keskusrikospoliisi (KRP) tiedottaa tänään psykoterapiakeskus Vastaamon tietovuotoon liittyvistä tutkimuksista. Tilaisuudessa vastataan median kysymyksiin.

Rikosuhreja on poikkeuksellisen suuri määrä, noin 22000, tekee tästä tapauksesta poikkeuksellisen, kertoi tilaisuuden avaaja Markku Ranta-aho.

Rikostarkastaja Tero Muurman kertoi tutkimusten vaiheesta. Viime vuoden lokakuussa Vastaamon tietovuodon asioita jaettiin, ja asianomistajat alkoivat saada kiristysviestejä. Asianomistajien suuren määrän takia asianomistajalausuntoja otetaan vastaan sähköisesti, poliisin asiointipalvelussa olevaa lomaketta käyttäen. Poliisi ei lähetä sähköpostina linkkejä asianomistajille. Muurman varoitti avaamasta email-viestejä tai kirjautumasta lomakkeeseen esm. hakukoneen löytämillä sivuilla, -ainoasta KRP:n nettisivun kautta. Aikaa lomakkeen jättämiseen on tammikuuhun.

Tutkinnanjohtaja Marko Levonen kertoi, että on olemassa vain yksi tutkintalinja, joka johtaa ulkomaille. KRP on tehnyt yhteistyötä ulkomaisten viranomaisten kautta. Levonen kehoitti asianomistajia tekemään viivyttelemättä rikosilmoituksen.

Leena-Kaisa Åberg rikosuhripäivystyksestä neuvoi asianomistajia, ja kertoi että myös keskustelutukea asianomistajille annetaan. Lomakkeen täyttämisessä annetaan tukea. Rikosuhripäivystyksen verkkosivuille kerätään vastauksia kysymyksiin.

Erikoissyyttäjä Tuomas Soosalo kertoi asiasta syyttäjälaitoksen kannalta. 11 aluesyyttäjää toimivat vastuuhenkilöinä omilla syyttäjäalueillaan, yhteistyössä paikallispoliisin kanssa.

Marko Levonen ei vastannut median kysymykseen, minkä ulkomaan kanssa on tutkintayhteistyötä, koska yhteistyö on luottamuksellista. Ulkomaisia yhteistyökumppaneita on yksitoista, kertoi Levonen. Esitutkinnassa on pystytty sulkemaan pois muita tutkintalinjoja, kuin ulkomainen toimija. Kysymykseen, kuinka lähellä ollaan epäillyn kiinniottamista, ei osattu vastata.

Poliisin mukaan todellinen asianomistajien määrä voi olla paljon oletettua suurempi. Poliisi toivoo kaikkien tekevän rikosilmoitukset. Osa rikosuhreista ei ehkä vielä tiedä tietojaan vuodetun.  Miksi juuri Vastaamo oli rikoksen kohteena, siitä ei ole vielä käsitystä.

”Jossain vaiheessa tekijä(t) jää kiinni”

Leponen kertoi etsinnöistä: Ne ovat tapahtuneet ”Etelä-Suomen alueella”. Ulkomailla ei ole tehty etsintöjä. Leposen mukaan rikos on selvitettävissä, mutta suuren aineiston määrän takia se vie aikaa.

Tapauksia, joissa vuodettuja tietoja on käytetty, on muutamia kymmeniä. Leponen kertoi etsintöjä tehdyn tutkimusten aikana.  Vuodetut tiedot ovat päätyneet nettiin, ja jokainen niiden uudelleen-jakaminen on uusi rikos.

Tilaisuus päättyi 13:24.

Uutinen päivittyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top